PRIČU RAZVIJAJU U DRUGOM SMJERU

AFERA TAJNE SLUŽBE Svi mediji objektivni! Svi osim - Večernjeg koji pokušava zaštititi Karamarka

Svi hrvatski značajniji mediji u ponedjeljak, su počeli su izvještavati o ‘aferi’ koju je objavio Večernji list.

Ono što su svi mediji utvrdili jest da je policija doista zatražila izliste poziva čelnika tajnih službi i osobe povezane s Agrokorom.

Isto tako, utvrdili su da izlisti poziva legalno zatraženi. Treće, utvrdili su da su izlisti poziva zatraženi zbog sumnji da su osobe u kontaktu s organiziranom kriminalom. Vrlo brzo mediji su otkrili pozadinu: policija vodi veliku istragu protiv organiziranog kriminala i u sklopu te istrage otkrili su da su i neki političari, policajci, suci, novinari i sportaši povezani s krim miljeom.

Tako su mediji izvještavali u prvih pet dana afere. Svi - osim Večernjeg lista.

Novi list donio je i priču o tome kako su “aferu prisluškivanja financirali zaštitnici građevinske mafije”, a u posebnom okviru naslovom sugeriraju kako je u sve upleten vrh HDZ-a.

U ponedjeljak sa naslovnice Slobodne Dalmacije vrišti naslov “Tko ga ruši” potkrijepljen fotografijom ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. Novinari Slobodne Dalmacije otkrivaju kako je izvješće o izlistima poziva dospijelo u Večernji list kako bi se pometnulo i diskreditiralo novu vlast, budući da se sve događa u trenutku kada sa čelnog mjesta SOA-e odlazi Karamarkov suradnik Josip Buljević.

U utorak u Slobodnoj piše kako je ‘afera s policijskim obradama telefonskih poziva Josipa Buljevića, šefa SOA-e na odlasku i menadžera Agrokora abortirala kao sigurnosno policijski problem i nastavila živjeti kao prvorazredno političko pitanje”.

Večernji list priču razvija u drugom smjeru: pokušavaju zaštititi Tomislava Karamarka.

No, u srijedu više ni sami ne vjeruju u ono što su objavljivali u nedjelju i ponedjeljak i utorak.

Komentator Novog lista Boris Pavelić u četvrtak je u svojoj kolumni upozorio na neviđeni profesionalni propust Večernjeg lista koji se iz medija pretvorio u instrument kriminala.

Večernji je, uočio je Novi list, u srijedu objavio: "Okidač je za skandal koji je izbio bilo to što je policija radila izliste telefonskih kontakata bivšeg šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Josipa Buljevića. Do Buljevićeva telefona se došlo prateći lanac kontakata koji su išli od skupine organiziranog kriminala".

Tri dana ranije, ista autorica objavila je, piše Novi list, izravno suprotnu tvrdnju: "Policija je pod političkim vodstvom ministra Ranka Ostojića zloupotrijebila sustav tajnog prikupljanja podataka i uhodila više osoba iz vrha SOA-e, te više ključnih ljudi iz Agrokora".

Novi list zaključuje: Toj tvrdnji, koju je navodno "potvrdilo nekoliko izvora, i to iz samog vrha vlasti", najtiražniji je hrvatski dnevnik u nedjelju, 21. listopada, posvetio čak pet stranica, proglasivši je velikom aferom, štoviše – "hrvatskim Watergateom"! Ali eto, samo je tri dana trebalo pa da sam Večernji tiho opovrgne vlastite tvrdnje, i to još iz pera autorice koja je cijelu aferu navodno otkrila! Toliki gaf naprosto ne smije proći nezapaženo: to što je Večernji list nazvao "hrvatskim Watergateom" nije ništa drugo doli ozbiljan profesionalni propust, koji može imati samo dva razloga: ili je posrijedi zanatski nemar i površnost, što bi Večernji morao javno priznati, ili je u pitanju namjera – a ona bi te novine svrstala s onu stranu prava na nehotičnu profesionalnu pogrešku.

Komentator Boris Pavelić zaključuje kako je Večernji list postupio površno, brzopleto, sa sumnjivim povjerenjem u izvore. Povjerovavši na riječ ljudima koji političke i(li) interesne motive nisu ni skrivali, svrstao se na njihovu stranu. Prestao je biti medij, a postao instrument – kriminala, odmetnutih špijuna, dijela HDZ-a...? Je li to učinio slučajno? Namjerno? Tko će "istraživače" istražiti?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:30