AFERA FIMI-MEDIA

BARIŠIĆEV ISKAZ 'Gobac mi je rekao: Riješena je stvar oko Arene. Za HDZ je skupljeno oko 2 mil. kuna!'

Čitanjem istražnih zapisnika i pregledavanjem 'uskočkih' snimki s ispitivanja bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki u slučaju 'Fimi Media'. Sanader je odlučio da se pjevaču Thompsonu isplati 515.000 eura da u predizbornoj kampanji ne nastupa niti za jednu stranku
 DamjanTadić, Dorian Horvat / CROPIX

NOVO >>>>> 12:40 - Nakon što je završilo čitanje i pregledavanje istražnih iskaza Mladena Barišića, on je izjavio da nema što dodati te da i dalje ne želi odgovarati na pitanja te se brani šutnjom, javlja 24 sata.

- Smatramo da je iskaz u potpunosti neistinit, - izjavio je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović. Barišićeva obrana je isključivo usmjerena na dokazivanje kaznene odgovornosti prvooptuženika, jer se u dogovoru s tužiteljstvom želi ishoditi povoljnija pozicija u kaznenom postupku.

- Odbacujem optužbe s indignacijom, uključio se i sam Sanader. Sve to nije točno. Nije istina da sam dobivao novac. On je radio što je radio, ali nije točno da sam mu je to naredio. Drugo, zanimljivo je da nismo vidjeli snimljeno niti jedno svjedočenje, nego samo ono kada su posrijedi nekakve formalnosti. A kad ovo govori to ne znamo, već se samo čita zapisnik.

Iskazu su prigovorili i Mačekov i HDZ-ov odvjetnik, koji je kazao da je iskaz kontradiktoran, navodi 24 sata.

------------------------------------------------------------------------

12:20 - Barišić je ponovno opisao kako je novac u sivom Samsonite koferu donosio Sanaderu u vilu u Kozarčevoj, kamo ga je vozio Sanaderov vozač, navodi 24 sata.

Iako se ne može poimence sjetiti tko je sve znao za 'crne fondove' stranke, tvrdi da je Ivan Jarnjak sa sigurnošću znao sve, jer je znao tražiti novac za stvari koje su išle mimo računa stranke, a na isti način funkcioniralo je financiranje na županijskim i gradskim razinama HDZ-a, opisuje Barišić.

Što se tiče cateringa u stranci, u prvim godinama Sanaderovog mandata bio je skroman, kaže Barišić, dok je kasnije za sjednice predsjedništva tražio da se naručuje kuhana hrana.

Barišić je kazao kako je Pavošević u više navrata dolazila po novce u Carinu, gdje ih je brojala zajedno sa Sanjom Crnković.

Barišić je zatim opisao i kako je tekla nabava dva blindirana BMW-a za Sanadera. Prvi je kupljen 2004. u Njemačkoj za gotovinu, koju je Barišiću donio Marijan Primorac u crnoj kožnoj torbi koju je on predao Sanaderu i u kojoj su bile koverte za koje Barišić tvrdi da su bile "prepune novca“. Barišić je kuverte predao stanovitom Anđelku Gavranoviću, koji je otišao po BMW.

Vozilo je isporučeno i registrirano na HDZ, a koristio ga je isključivo Sanader sve do početka 2008. Službe sigurnosti tada su procijenile da se treba nabaviti novi auto, a kako se stari nije moglo zamijeniti za novi, Robert Ježić, Ivo Sanader, Flavio Sanader i Barišić dogovorili su nabavku novoga. Novi BMW trebao je izgledati kao stari, s time da su čak i registracije premještene na novi.

Za novi auto Barišiću je naloženo da prikupi 300.000 eura, po koje je pak došao Robert Ježić. Kojim je točno novcima automobil u konačnici plaćen Barišić tvrdi da ipak ne zna, jer su na tome radili Ježić i Flavio Sanader. Jarnjak ga je sljedeće nazvao tek kad se zbog medijskih napisa auta trebalo riješiti, prenosi 24 sata.

------------------------------------------------------------------------

12:10 - U nastavku čitanja Barišićevih istražnih iskaza navodi se da on kao rizničar nije imao nikakve ovlasti za donošenje odluka o stranačkim financijama, već da je za sve je morao pitati Sanadera, piše 24 sata.

Spominje i tvrtku Massol koja je bila angažirana u kampanji HDZ-a, za što je dogovoreno da se što više poslova odvija mimo računa, a da se novac Ratku Mačeku isplaćuje u gotovini. Novac mu je predavao u prostorijama Vlade ili HDZ-a, mjesečno i do 15.000 eura, koje je trebalo proslijediti jednoj irskoj marketinškoj agenciji.

U vezi izgradnje Arene Zagreb Barišić navodi da je razgovarao sa Zoranom Gopcem.

- Gobac mi je rekao da je rješena stvar oko izgradnje Arene i da je za stranku skupljeno oko 2 milijuna kuna.

Tu je informaciju Barišić prenio Sanaderu, koji je na spomen 2 milijuna kuna ostao začuđen. Barišić je kazao kako je Gobac na otvorenju Arene rekao Sanaderu da je novac predao Ratku Mačeku, navodi 24 sata.

------------------------------------------------------------------------

10:30 - Barišić je također posvjedočio da mu je Sanader naložio da nabavi 1,2 milijuna kuna za potrebe lidera HDZ BiH Ljubića, kojeg je Sanader odlučio podržati nakon raskola u HDZ-u BiH, javlja 24 sata.

Prepričavajući na što se sve trošio novac iz HDZ-ovog 'crnog fonda', Barišić je ispričao da je od 2005. do 2008. godine Sanader naručivao i po tri do četiri Brioni odijela godišnje, uz košulje i kravate, a cijena jednog kompleta bila je oko 3.000 eura, što je Barišić redovito isplaćivao u gotovini, prenosi 24 sata.

No, novac se trošio i na osobne potrebe Sanaderove obitelji i njihova ljetovanja. Npr., navodi Barišić, 20.000 do 30.000 kuna godišnje je odlazilo na namirnice koje su im se dostavljale na jahtu 'Romanca'.

Barišić je opisao i kako su za HDZ-ov crni fond postojale dvije blagajne – jedna kod blagajnika, čiji je ključ imala Pavošević, i druga, čiji je ključ imao jedino Sanader. Pavošević je, tvrdi Barišić, bila osoba od Sanaderovog najvećeg povjerenja. Njoj je Barišić novac predavao u prostorijama HDZ-a ili Carine, nakon što bi mu ona prethodno javila potrebni iznos.

Stanka. Ročište se nastavlja u 12 sati.

------------------------------------------------------------------------

10:15 - Među pročitanim iskazima je i dio u kojem Barišić opisuje kako je Sanader odlučio da se pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu isplati 515.000 eura da u predizbornoj kampanji ne nastupa niti za jednu stranku. Novac iz crnih fondova po Barišićevim je tvrdnjama, ponovno na Sanaderov zahtjev, isplaćivan i Miši Kovaču te Nini Badrić koji su nastupali na HDZ-ovim predizbornim skupovima.

Po Barišićevim riječima, Sanader je osobno nadzirao sva stranačka plaćanja i bez njega se, navodno, nije mogla potrošiti "niti kuna HDZ-ovog novca".

Iz iskaza ponovljenih na posljednjem ročištu doznalo se da se ilegalno stečen novac, osim za financiranje HDZ-a, osobne potrebe optuženika i izborne kampanje trošio i na kupovanje medija, europske lobiste, koalicijske partnere, kupnju umjetnina za poklone pa čak i odjeću službenica u vladi.

Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček, koji jedini nisu priznali nedjelo, nakon posljednjeg ročišta prigovorili su istinitosti Barišićevih iskaza, koje je Sanader nazvao fikcijom.

------------------------------------------------------------------------

10:10 - Sanaderova braća nikad nisu spavala u njegovoj vili u Kozarčevoj, stoji dalje u Barišićevom iskazu, a rijetko su ga i posjećivali, prenosi 24 sata.

- Vinku Sanaderu davao sam svote od 5.000 do 10.000 kuna, koje je jednom prilikom potrošio na promociju knjige u Zagrebu, ali ne znam je li to bila njegova knjiga ili don Kaćunka.

Barišićevo svjedočenje nadalje opisuje uvođenje skupog inozemnog sustava video nadzora u vilu u Kozarčevoj. Oprema je stajala kojih 30.000 eura, a održavanje oko 100.000 eura. Barišić tvrdi da je odbio sudjelovati u nabavi video nadzora, pa ne zna kako je konkretno financiran, ali se sjeća da ga je u tom periodu Sanader tražio iznose od 15.000 do 250.000 kuna.

Nadalje, prema Barišićevom svjedočenju, za Marija Zubovića nabavljena su dva oldtimera po cijeni od 25.000 i 35.000 eura, oba uvezena iz Njemačke. Barišić vjeruje da jedan bio namijenjen samom Sanaderu, s obzirom da se osobno zainteresirao za njihovu nabavu.

- Sanader me tražio da kontaktiram Franju Tomića i da osiguram korištenje sponzorskog BMW-a za Andreja Dojkića, dečka Petre Sanader. Dvaput sam morao urgirati da se rok korištenja produlji, stoji u iskazu. Produživanjem roka se pokušavala sniziti cijena auta kako bi se on kasnije otkupio, tvrdi Barišić, ali ne zna na čije je ime auto na koncu otkupljen, piše 24 sata.

------------------------------------------------------------------------

10:00 - U iskazu, Barišić je izjavio kako je Sanader naredio da se za Fimi mediju osigura posao u Ini, što u tom trenutku nije bilo moguće jer je mađarska strana kontrolirala financije, javlja 24 sata. Posao se jedino mogao dobiti preko tadašnjeg člana Uprave Tomislava Dragičevića, s kojim se Sanader sastao. Barišić je ispričao kako ne zna kad je točno suradnja između dvije tvrtke počela, ali je siguran u to da je ostvarena.

Također je izjavio da je u blagajnu HDZ-a mjesečno stavljao od 100 do 200 tisuća kuna, ovisno o potrebama stranke, koje mu je javljala Branka Pavošević. Rekao je i kako, iako on sam to ne zna, ona sigurno zna kome je novac išao.

U iskazu od 14. siječnja 2011., Barišić je ispričao kako je Sanaderovoj braći davao određene iznose novca kad bi došli u Hrvatsku, kao i pokrivao njihove hotelske troškove, sve u periodu između 2007. i 2009., javlja 24 sata. Sanader je opravdao ovakvo trošenje novca činjenicom da su mu braća aktivna u podružnicama HDZ-a u mjestu svog stanovanja. Flavio i Miroslav Sanader tako su dobivali po 1.500 eura u gotovini, a odsjedali su u Westinu.

------------------------------------------------------------------------

09:50 - Prije nego je počela pregledavati snimku sutkinja Ivana Čalić utvrdila je da je primila podnesak branitelja petooptužene Nevenke Jurak da joj se novac koji joj je blokiran prebaci na poseban račun suda. O tome će sutkinja odlučiti sutra.

U snimci ispitivanja u USKOK-u Mladen Barišić je ustvrdio na početku da je voljan odgovarati na pitanja tužiteljice Sani Ljubičić.

------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Na zagrebačkom Županijskom sudu danas se čitanjem iskaza Mladena Barišića nastavlja suđenje u slučaju 'Fimi media'.

Nakon Barišića, suđenje HDZ-u, Sanaderu i nekadašnjim stranačkim dužnosnicima u slučaju "Fimi media" nastavit će se ispitivanjem ostalih optuženika koji su priznali krivnju.

Uz Barišića to su bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije "Fimi media" Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivanković koja na sudu zastupa "Fimi mediju" kao pravnu osobu (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:23