KRAJ POLICIJSKE ISTRAGE

BRAT TOMISLAV OSLOBOĐEN SUMNJE Ubojstvo Hrvoja Turibaka ostat će zauvijek misterij

Kaznena prijava je nakon osam mjeseci odbačena jer nisu nađeni nikakvi dokazi da je brat ubio brata
 CROPIX

Hoće li smrt Hrvoja Turibaka (24) zauvijek ostati u ladici s neriješenim slučajevima zagrebačke crne kronike ili kriminalisti ipak gaje nadu da bi mogli rasvijetiti jedno od složenijih ubojstava? Teško je točno izračunati koliko je istraga do sada koštala, no uzmemo li u obzir očevid, naknadne dolaske forenzičara, vještačenja velikog broja mikrotragova, fotoelaborat, 3D biometrijsko vještačenje, stotine ispitanih osoba i sve troškove koji prate te etape, troškovi zasigurno dobivaju pridjev “milijunski”.

Zanimljiv je podatak da je Tomislav Turibak, dvije godine mlađi brat pokojnog Hrvoja, sve do ovog mjeseca nosio formalnu stigmu osumnjičenika za zločin. Tek od ovog utorka on to više nije. Naime, Županijsko državno odvjetništvo nakon osam mjeseci odbacilo je kaznenu prijavu zagrebačke policije.

Tako je stavljena točka na jednu fazu istrage tog zagonetnog slučaja. Sve do ovog tjedna istražitelji su mogli Tomislava Turibaka držati pod diskretnim nadzorom čekajući da u trenutku slabosti ili neopreza napravi krivi korak.

IZRAĐEN 3D PRIKAZ 'Tomislav Turibak nije mogao ubiti brata. Prenizak je. Ubojica je puno viši od Hrvoja'

No to se nije dogodilo i taj je mladić sada potpuno slobodan. U međuvremenu se zaručio, posvetio poslu fitness instruktora i treninzima. No u kojoj mjeri život Tomislava Turibaka može biti sličan onome kakav je bio prije krvavog događaja u obiteljskom stanu? Najprije je pronašao mrtvog brata u lokvi krvi.

Potom je uhićen pod sumnjom da je on počinio ubojstvo. Dok je provodio mučne sate na ispitivanjima, davanjima otisaka, testiranju na takozvanom detektoru laži (...), mediji su prstom upirali u njega i proglasili ga krivcem za strašni zločin. Ali obitelj i prijatelji od početka su bili uz njega.

Poruke ispisane na asfaltu pod zgradom u Gervaisovoj ulici bile su dokaz da nitko ne vjeruje da bi Tomislav mogao učiniti takvu strahotu. Teško je i zamisliti kroz što su sve to vrijeme prolazili njegovi roditelji. Među posljednjim pozdravima nakon Hrvojeva pokopa isticala se baš ona koju su u novine dali roditelji. “Hvala što si spasio brata”, glasila je poruka mrtvome sinu kojeg su dan prije ispratili na vječni počinak.

INFOGRAFIKA Istražitelji u lokvi Hrvojeve krvi našli otisak ubojičine šlape, ali nisu i same šlape

To, i još neke informacije koje su do novinara dolazile tijekom istrage ubojstva u Gervaisovoj, potkrijepilo je verziju prema kojoj je ubojica 7. srpnja 2012. u 14.50 sati zapravo došao po Tomislava, a Hrvoje se slučajno sam zatekao u stanu. Sve te verzije, kao i ona da su braća bila u svađi zbog djevojke, pokazale su se nedovoljno čvrstima da kriminaliste odvedu do pravog ubojice. Jedino što je donekle sigurno jest da je zločinac visok oko 190 centimetara. Taj je zaključak, naime, rezultat biometrijskog 3D vještačenja.

Položaj i smjer ubodnih rana na tijelu pokojnika ukazivali su na to da je ubojica izrazito visok. Nadalje, zna se pouzdano i da je Hrvoje Turibak neposredno prije smrti sjedio je u svojoj sobi za računalom i pisao znanstveni rad za Građevineki fakultet, gdje je bio pri kraju studija.

Vještačenje računala pokazalo je da je posljednju fusnotu u tekst tog rada umetnuo točno u 14.07 sati. U to vrijeme njegov brat Tomislav rolao se oko jezera Jarun, a to pak dokazuju snimci nadzornih kamera. U 13.57 sati snimila ga je kamera hotela Antunović kako se kreće u smjeru Jaruna.

U 14.21 sati kamere na Vrbanima ulovile su ga kako se i dalje rola prema Jarunu. U 14.38 sati ista kamera kod hotela Antunović uhvatila ga je kako se vraća prema stanu. Patolog je nedvojbeno utvrdio da je Hrvoje umro u 14.55 sati. Tomislav je od hotela Antunović do stana teoretski mogao stići i za 12 minuta, ali da je zaista odmah otključao vrata, ušao, uzeo nož i ubio brata, tada bi na njegovoj odjeći moralo biti puno krvi.

Jak dokaz ga može vratiti pod sumnju

- Zaista smo bili gotovo sigurni da je Tomislav počinitelj. Ipak, na kraju se ispostavilo da je samo upao u splet okolnosti koje su ga dovele u fokus sumnje. Samo neki posve nov dokaz može ga vratiti u taj status, no malo je vjerojatno da će se to dogoditi- kaže krim policajac koji je sudjelovao u nekim etapama složene istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:01