FATALNA NESREĆA

DETALJI TRAGEDIJE KOD ČAZME Pilot je poginuo tijekom demo leta na zmaju koji je upravo prodao

“Kad se miješaju topli i hladni zrak, slikovito kuha kao u loncu te dolazi do naglih promjena smjera i jačine vjetra”
 Stefan Brajković/Zvono

Dragan Jakšić (63), pilot iz Ivanić Grada, preminuo je u nedjelju poslijepodne u bjelovarskoj bolnici nakon što se istoga dana oko podneva srušio s motornim zmajem u Pobjeniku nedaleko od Čazme.

Kako smo neslužbeno doznali, Jakšić je uzletio, napravio jedan krug, a zatim i drugi. Nakon toga je potonuo, imao je vjetar u leđa i nije se stigao spustiti na livadu te se motornim zmajem zabio u kanal do livade. Odvezli su ga vozilom Hitne medicinske pomoći u bjelovarsku Opću bolnicu, gdje je preminuo.

Jakšić, koji je bio član Aerokluba Ivanić Grad, kako smo neslužbeno doznali, već je bio prodao svoju letjelicu i vjerojatno je to trebao biti demo let kupcima iz susjedne BiH. Kolegama iz Aerokluba već je ranije govorio da se zasitio letenja zmajem.

Svjestan rizika

Bio je vrijedan član kluba, ali i svjestan svih rizika koje nosi letenje ultralakim letjelicama.

Nedjelja je, kazao nam je Dražen Čvoriščec, predsjednik Aerokluba, bila nepovoljna za letenje jer je, kako se u letačkom žargonu kaže, vrijeme bilo “kuhano”.

- To je kad se miješaju topli i hladni zrak i slikovito “kuha kao u loncu” te dolazi do naglih promjena smjera vjetra i njegove jačine, kao na “refule”, što je dosta rizično za ultralake letjelice - kaže Čvoriščec.

Njemu osobno nisu poznate okolnosti zašto je Jakšić prilikom slijetanja motornim zmajem udario u kanal koji je poprečan u odnosu na livadu na koju je trebao sletjeti.

Te okolnosti tek treba utvrditi istraga. No, neslužbeno smo doznali da je vjerojatno imao vjetar u zadnji kraj, da je vjerojatno zmaj propao.

Dvije nesreće preživio

Zbog dalekovoda koji je na livadi morao je nisko prići i vjerojatno je zbog utjecaja vjetra zmaj prije dodirnuo zemlju, i to udarivši u kanal.

Da je sletio samo malo dalje, vjerojatno bi malo tvrđe sletio, ali bi preživio. U Aeroklubu Ivanić Grad žale za svojim članom i izražavaju sućut njegovoj obitelji.

Jakšić je i 21. srpnja 2004. doživio težu nesreću na području Ivanić Grada kada je u 21 sat prilikom polijetanja krilom motornog zmaja zahvatio kukuruz i srušio se. Pri padu je zadobio otvoreni prijelom lijeve noge i bio je prevezen u bolnicu u Dubravi.

Nakon toga je imao još jednu, ali lakšu nesreću s motornim zmajem. Istraga o uzrocima pada je u tijeku, a očevid su obavili policajci.

---------------------------
Pogibije zmajara

24. 6. 2006

- Josip Pučko (48) na kraju tradicionalnog aeromitinga motornim zmajem zabio se u stan umirovljenog pilota na 9. katu nebodera na Prisavlju i na mjestu ostao mrtav. I prije tragičnog leta nisko je letio iznad glava gledatelja i svađao se s organizatorima jer mu nisu dozvolili let, a na kraju je samoinicijativno poletio i na mjestu poginuo.

27. 7. 2007

- Željko Pavićić (54) na mjestu je poginuo kad se oko 19.45 sati srušio zmajem na livadu u bjelovarskom Radničkom naselju. Poletio je s aerodroma Brezovec, sletio i onda je prije mraka odlučio napraviti još jedan krug. Želeći izvesti zahtjevni manevar poniranja nije uspio na vrijeme izravnati zmaj već se brzinom od 80 do 100 kilometara na sat zabio u zemlju i na mjestu poginuo.

19. 6. 2009

- Božo Pavlović (49) srušio se zajedno sa svojim prijateljem D. M. (34) motornim zmajem nedaleko od Vrbovca. Nije imao dozvolu za letenje, a srećom samo je natukao koljeno. Sam je izjavio da mu se u 2008. barem desetak puta ugasio motor jer je u pravilu riječ o starijim letjelicama nabavljenim iz inozemstva koje se potom popravljaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:56