STRAVA NA AUTOCESTI

FOTO: NOVI DETALJI O HORORU KOD NOVSKE U kombiju je u samo desetak kvadrata prostora bilo zgurano čak 67 ljudi, otkriveno tko ih je vozio

 Željko Puhovski / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić progovorio je u nedjelju na televiziji N1 o pronalasku većeg broja migranata u kombiju britanskih registarskih oznaka u blizini naplatnih kućica na autocesti kod Novske.

Rekao je da je policija spasila ukupno 67 migranata te da su krijumčar i njegov pomagač uhićeni. Obojica uhićenih su bugarski državljani.

- Efikasnost je veća od mađarske žice, rekao je Orepić, navodeći da je doslovce spašeno više desetaka života ljudi koji su bili nagurani u prostoru od samo desetak četvornih metara.

Potvrdio je i da će ove izbjeglice biti vraćene odakle su došle, jer je poznato kako se legalno ulazi u Hrvatsku. On smatra i da se ne treba pribojavati rigoroznijih graničnih kontrola, koje su uvedene nakon sastanka Europskog vijeća, odnosno uvedene su sustavne provjere.

- Provode se ciljane provjere u određenom trenutku, recimo kod povećanih gužvi tijekom turističke sezone. Sve se to radi zbog sigurnosti građana i imovine, kazao je Orepić. Nije mogao reći kada će doći do formalnog preuzimanja tih naputaka u lokalna zakonodavstva vezana za ovaj mehanizam pojačane kontrole.

U međuvremenu je policija objavila priopćenje o sinoćnjim događajima.

- U teretnom prostoru vozila uočeno je šezdesetak osoba. Zbog pružanja liječničke pomoći nekolicina osoba odvezena je u obližnje bolnice, dok su ostale osobe smještene u prihvatne centre za strance. U tijeku je kriminalističko istraživanje, a zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, uhićena su dva bugarska državljanina, navod između ostalog PU sisačko-moslavačka.

- Osigurali smo hranu koja se ne pripravlja dugo, nekakve suhomesnate namirnice kao i odjeću koja je važna i potrebna ovog trenutka, kazala je za televiziju N1 Irena Barišić Milunić, zamjenica ravnatelja Crvenog križa Sisak.

Kao što smo već izvijestili, u subotu u večernjim satima policija je zaustavila kombi u kojem su zaprepašteni policajci zatekli veći broj stranih državljana koji su u Hrvatsku vjerojatno dovezeni ilegalno, iz smjera Srbije. Mnogi su bili u teškom stanju, neki i u nesvijesti s obzirom da im je u skučenom prostoru nestalo zraka pa su se nadisali ugljičnog monoksida.

Razvezli su ih po nekoliko bolnica, u Novu Gradišku, Slavonski Brod, Sisak, Pakrac i Zagreb. Ravnatelj novogradiške bolnice rekao je da su neki od dovezenih pacijenata vrištali, a svi su bili iscrpljeni, gladni i žedni, navodno nisu jeli ni pili najmanje pet dana.

Ukupno su u bolnice prebačena 42 migranta, a njih nekoliko bit će zadržano na liječenju, potvrdili su Hini u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu. Tijekom noći intervenirala su ukupno 22 tima hitne medicinske pomoći. U novogradišku bolnicu primljeno je i dvoje maloljetnika za koje se procjenjuje da su stari između 12 i 13 godina.

- Danas će većina pacijenata biti otpuštena, a petero u novogradiškoj bolnici ostaje na promatranju, potvrdila je za Hinu Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Potvrdio je to Hini i dr.med. Josip Kolodziej, predstojnik Gradske bolnice Nova Gradiška danas u 10,45 sati.

Kujundžić: 'Hrvati su pokazali humanost'

Koordinaciju spašavanja i zbrinjavanja pacijenata preuzeo je ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji se oko podneva također obratio medijima s više informacija. Potvrdio je da su u bolnicama zbrinute 42 osobe, a kazao je da je riječ isključivo o muškarcima u dobi od 15 do 20 godina te o dvjema mlađim osobama čija se dob procjenjuje na 12 ili 13 godina.

- U bolnice su dovedeni uglavnom zbog intoksikacije ugljikovim monoksidom, dehidracije, izgladnjelosti, čuli smo da nisu ništa jeli pet dana, rekao je ministar Kujundžić.

Istaknuo je da je tijekom noći cijeli sustav dignut na noge pa su u pripravnosti bile i KB Sestre milosrdnice i KBC Rebro u Zagrebu, no za njihovim angažmanom u konačnici ipak nije bilo potrebe.

- Pokazalo se da sustav izvrsno funkcionira, Hrvati su opet pokazali svoju humanost i bez ikakve zadrške pomogli onima u nevolji, rekao je ministar.

Zasad nije utvrđeno iz kojih država dolaze migranti, a velikih je problema bilo i u uspostavljanju komunikacije s njima. Kujundžić je naveo primjer iz Kliničke bolnice u Dubravi gdje je prevoditelj koji govori pet jezika bezuspješno pokušavao utvrditi kojim jezikom migranti govore.

Doktorica Maja Grba Bujević, šefica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, koja je bila uz Kujundžića na press konferenciji, izjavila je da je prva medicinska ekipa po dolasku na mjesto događaja dio migranata zatekla izvan kombija, dok su ostali bili unutar vozila i ležali su.

U Sisku hospitalizirano petero ljudi

U sisačkoj Općoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić" u subotu navečer je hospitalitirano pet ilegalnih migranata, pružena im je pomoć i svi su u nedjelju ujutro pušteni iz bolnice u pratnji policije.

Pacijenti su bili vidno iscrpljeni, umorni i gladni, i liječnička im je pomoć pružena na odjelu abdominalne kirurgije. Kako je rekao ravnatelj sisačke bolnice dr. Tomislav Dujmenović, pacijeniti su utopljeni, primili su infuziju, a potom su i nahranjeni. Budući da je bila riječ o lakšim bolesnicima, relativno brzo su se oporavili, rekao je Hini Dujmenović. Dodao je da četvorica od njih nisu, kad su primljeni u bolnicu, znali ili nisu htjeli dati svoje osobne podatke.

Budući da se stanje migranata preko noći popravilo, u nedjelju ujutro su pušteni iz bolnice u pratnji policije, koja će provesti daljnju obradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:27