IZNIJELI OBRANU

BUGARSKIM VOZAČIMA KOMBIJA PREPUNOG MIGRANATA ODREĐEN ISTRAŽNI ZATVOR 'Ukrcali smo se na odmorištu u Slavoniji. Bili smo nagurani, nismo mogli disati'

 HANZA MEDIA/Reuters

SISAK - Dvojici bugarskih državljana, vozača kombija britanskih registarskih oznaka, uhićenih u subotu navečer na autocesti kod Novske, a koji su u kombiju nelegalno prevozili 67 emigranata, sutkinja istrage Županijskog suda u Sisku Ljubica Rendulić Holzer odredila je jednomjesečni istražni zatvor. Bugari, jedan star 49, drugi 42 godine, su ispitani, određen im je odvjetnik, smješteni su u zatvor u Sisku, a o njihovu uhićenju obaviješteno je bugarsko veleposlanstvo u Zagrebu.

Kako doznajemo iznijeli su obranu, a u kaznenom postupku koji slijedi prijeti im kazna zatvora od osam godina.

Naime, dvojica Bugara kazneno su prijavljena zbog počinjenja kaznenog djela opisanog u članku 326. st. 1. i 2. Kaznenog zakona o protuzakonitom ulaženju, kretanju i boravku u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

U stavku 1. ovog članka KZH stoji: „Tko iz koristoljublja omogući ili pomogne drugoj osobi nedozvoljeno ući, izići, kretati se ili boraviti u Republici Hrvatskoj ili drugoj članici EU kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina“, a stavak 2. precizira:

„Ako je pri počinjenju kaznenog djela iz stavka 1. ovog članka doveden u opasnost život ili tijelo osobe koja nedozvoljeno ulazi, kreće se ili boravi u RH ili je s njom postupano na nečovječan ili ponižavajući način počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina. Na sreću, nije se dogodilo najgore, a njima su životi bili jako ugroženi, rekao je sudac Željko Mlinarić, glasnogovornik sisačkog Županijskog suda.

Na Županijskom sudu iskaz je dao i svjedok događaja, jedan afganistanski državljanin koji nije bio zdravstveno ugrožen i nije mu trebala liječnička pomoć. On je govorio o nehumanim uvjetima tijekom prijevoza, gužvi, gladi, nedostatku vode i zraka.

Potvrdio je kako su prema unaprijed dogovorenom planu u zatvoreni kombi ušli na jednom odmorištu autoceste u Slavoniji. Uz naknadu su trebali biti prevezeni u zapadnu Europu.

Sisačka policija i dalje obavlja kriminalističko istraživanje ovog slučaja kao i obradu svih 67 emigranata zatečenih u zaustavljenom kombiju kod Novske. Oni, kako doznajemo, nisu više u Sisku, nego u nekim od prihvatnih centara u RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 19:27