OBRAT

Italija povukla uhidbeni nalog za Fabrizija Affusa

Slučaj Fabrizija Affusa, suvlasnika poznate tratorije Luna Rossa u Gundulićevoj ulici te bivšega supruga hrvatske glumice, koji je nedavno uhićen u Zagrebu na osnovi talijanskoga europskoga uhidbenog naloga koji ga tereti za organizirani kriminal, odnosno pranje novca, u protekla je dva tjedna obilježio niz obrata.

Posljednji, i najveći, dogodio se jučer kada je Italija povukla uhidbeni nalog koji je za njim raspisala. Informacija do koje je Jutarnji list došao pogotovo čudi u kontekstu optužbi koji su talijanske vlasti iznosile zbog slučaja u kojemu je bio osumnjičen i Affuso. Naime, na predstavljanju rezultata spomenute operacije nazvane “Kružno putovanje”, talijanske vlasti su tvrdile kako se radi o organiziranom kriminalu, odnosno kružnim prevarama kroz koje je prošlo oko 930 milijuna eura, a Affusa su proglasili jednom od značajnijih karika u cijeloj priči.

Nakon uhićenja, Affuso je pristao na izručenje Italiji te se očekivalo da će u roku od dva tjedna biti predan njihovu pravosuđu. No, zbog manjkava talijanskog naloga, to se nije dogodilo. Affuso je u međuvremenu pušten, ali uz mjere opreza, a odluka o njegovu izručenju je ukinuta te je hrvatskom tužiteljstvu naloženo da od Italije zatraži opširnije podatke kako bi se moglo ocijeniti može li on biti izručen ili ne. Do odluke o ukidanju došlo je nakon što njegov odvjetnik podnio žalbu, navodeći manjkavosti talijanskoga EUN-a. Nalog, naime, osim vrlo šture kvalifikacije djela, nije sadržavao nikakve druge podatke koji su uvjet da sud ocijeni da nekoga može izručiti, već je u njemu doslovno pisalo da se Affusa tereti za organizirani kriminal i pranje novca. Nakon ukidajuće odluke Državnom odvjetništvu je naloženo da od Italije zatraže dopunu naloga koja će prije svega sadržavati točan opis djela za koje se u toj zemlji tereti Affusa, no na kraju su, prema neslužbenim informacijama, Talijani javili da je nalog stavljen izvan snage.

Radi li se samo o privremenom obustavljanju naloga, odnosno spremaju li novi nalog, ili je u slučaju “Kružno putovanje”, došlo do nekog velikoga obrata, nismo uspjeli doznati. Sam Affuso odluku o povlačenju naloga čekat će na slobodi. Naime, on je nedavno pušten jer je izvanraspravno vijeće ukinulo i odluku o istražnome zatvoru, procjenjujući da se na Affusa može primijeniti i neka blaža mjera osim pritvaranja te mu je sudac istrage odredio mjeru obaveznoga javljanja u policijsku postaju koju, doznajemo, on i poštuje. Nakon odluke o povlačenju EUN-a, sud će ubrzo morati i ukinuti i ovu mjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:55