DOBIO 15 GODINA ZATVORA

Jure je suprugu uhvatio u sobi sa susjedom pa ih izbo kuhinjskim nožem: ‘Još nisi mrtva...‘

Radi se o jedinstvenoj kazni za četiri kaznena djela, pokušaj ‘običnog‘ i teškog ubojstva, prijetnje kao i protupravno oduzimanje slobode

Jure Marković
 

 Robert Fajt/Cropix

Teškog obiteljskog nasilnika, Gospićanina Juru Markovića (37) Županijski sud u Karlovcu je danas nepravomoćno osudio na 15 godina zatvora zbog četiri kaznena djela - pokušaja teškog ubojstva supruge N.M. (29), pokušaja ubojstva njezina ljubavnika N.V. (23) te još dva kaznena djela prema supruzi, prijetnje ubojstvom i protupravnog oduzimanja slobode.

image

Jure Markovic.

Robert Fajt/Cropix

Podsjetimo, ova teška obiteljska tragedija dogodila se 22. kolovoza 2022. godine oko 17.15 sati u obiteljskoj kući na području Gospića u koju se Jure ušuljao na sporedna vrata te u spavaćoj sobi u intimnom odnosu zatekao suprugu sa susjedom i svojim poznanikom. U tom trenutku je njemu bila na snazi zaštitna mjera napuštanja njihova doma, kao i zabrana prilaženja supruzi na manje od 50 metara, i to zato što ju je 17. kolovoza zatočio i prijetio joj ubojstvom. No, prijetnje, ponižavanje i zlostavljanje ona je trpjela i ranije, ali je, kako je iskazala na sudu, mislila da će se to riješiti razgovorom.

"Klonuo" kad je čuo presudu

Okrivljeni je izricanje zatvorske kazne dočekao vezan lancima na rukama i nogama mirno i bez komentara, no kada je predsjednik sudskog Vijeća Leon Kovačić izrekao kaznu, vidjelo se po govoru tijela, odnosno kratkom klonuću glave da je možda očekivao manju kaznu, te ga je ovih 15 dosta pogodilo. Zatvorska kazna od 15 godina je jedinstvena, odnosno nastala je u stjecaju četiri kaznena djela, i to 10 godina zatvora za pokušaj ubojstva supruge, 5 godina za pokušaj ubojstva susjeda, zatim šest mjeseci za prijetnje i jednu godinu zbog protupravnog oduzimanja slobode. Sudac Kovačić je u obrazloženju presude kazao kako je Vijeće zaključilo "da je s potpunom sigurnošću dokazano počinjenje četiri kaznena djela", odnosno da je "okrivljeni u nakani da ih usmrti zbog saznanja da su u intimnoj vezi najprije kuhinjskim nožem nasrnuo na N.V. i ubo ga u predjelu prsišta nanijevši mu osobito tešku ozljedu prsišta, kao i porezotinu na prstima lijeve šake, a zatim je u susjednom dvorištu sustigao suprugu, gdje je ona pobjegla s namjerom da zove policiju te je nožem ubo u predjelu trbuha."

- Ona se sklonila u tu kuću, a nakon što je izašla i on se uvjerio da je živa rekao joj: "Kurvo, još nisi mrtva", te joj nožem zadao još tri ubodne rane, u predjelu pazuha, leđa i dojke. Oštećeni su zadobili osobito teške ozljede, te je njihova smrt spriječena samo zahvaljujući brzoj intervenciji medicinskih službi - kazao je sudac Kovačić.

image

Obiteljska kuća Jure Markovića u Gospiću

Preostala dva kaznena djela odnose se na 17. kolovoza, dakle pet dana prije ove tragedije, kada je Marković, putujući autocestom iz Zagreba sa suprugom, pokazao joj u automobilu džepni nož i rekao: Nećeš živa doći do Jadovnog! (odmorište na autocesti A-1 prije Gospića op.a.), te ju zatim odvezao kući, iako je ona tražila da je odveze kod sestre u Klanac. Tamo joj je zavezao ruke, prijetio joj ubojstvom, rekavši da će biti njegov talac. Zatim ju je odvezao te ju držao zaključanom i mahao pred njom nožem do dolaska policije.

Ljubomora je bila obična, a ne patološka

Sudsko vijeće je prekvalificiralo jedan detalj iz optužnice, naime, tužiteljstvo je smatralo da su oba kaznena djela počinjena iz osobito teških pobuda, odnosno ljubomore, no kako je objasnio sudac Kovačić, pozivajući se na nalaz psihijatrijskog vještaka, ovdje se nije radilo o patološkoj ljubomori, već običnoj, koja po hrvatskoj sudskoj praksi ne predstavlja tzv. nisku pobudu. Iz tog razloga pokušaj ubojstva prema N.V. kvalificiran je kao pokušaj ubojstva, no prema supruzi je ostao pokušaj teškog ubojstva, ali zbog ranijeg zlostavljanja bliske osobe. U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, kamo se i vraća do pravomoćnosti presude. Osim toga, sud mu je naložio i obavezno psihijatrijsko liječenje, vještaci su, naime, zaključili da je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio bitno smanjeno ubrojiv. Tu činjenicu mu je sud ocijenio kao olakotnu okolnost, ali ne i još jednu koju je potencirala obrana - da je odustao od ubojstva, iako je nakon zadanih uboda mogao žrtve dokrajčiti. Sud je smatrao da upravo broj uboda i tijek događaja dokazuje na njegovu upornost u činjenju djela.

image

Dvoriste u susjedstvu u kojem je Jure nožem izbo suprugu

Mario Pušić/

- Otegotno mu je uzeto u obzir da je počinio četiri kaznena djela, pri čemu tri djela na štetu supruge, da ih je sve počinio u vrlo kratkom periodu i za vrijeme trajanja mjera opreza, te broj ubodnih rana te ozljede koje su zadobili. Osim smanjene ubrojivosti, olakotno mu je uzeto to što su dva kaznena djela ostala u pokušaju, dosadašnja neosuđivanost, to što je otac malodobne djece, kao i da je na raspravi iskazao žaljenje i kajanje za počinjeno. Ponajprije zbog smanjene ubrojivosti okrivljenom su izrečene pojedinačne kazne koje su u granici donjeg minimuma, ali ipak s obzirom na sve okolnosti, Vijeće smatra da nema mjesta nekakvom značajnijem ublažavanju kazne - zaključio je sudac Leon Kovačić.

Podsjećamo, presuda je nepravomoćna, pa svaka strana ima pravo žalbe. Žrtve Jure Markovića su se oporavile od ozljeda te ne trpe ozbiljnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:04