PONOVNO SKANDAL

MLADA LIJEČNICA I STUDENTICA GA OPTUŽIVALE ZA SILOVANJE Poznatog kirurga u Rijeci kolegica optužila za novi napad. I dobila opomenu pred otkaz!

 
Ilustracija
 Profimedia, BSIP / Screesnhot

Malo više od pola godine nakon što je izbio skandal s riječkim kirurgom kojeg su za seksualno uznemiravanje prijavile studentica Medicinskog fakulteta u Rijeci i jedna bivša specijalizantica u riječkom KBC-u, na pomolu je nova afera s istim glavnim akterom.

Spomenuti kirurg (identitet poznat redakciji) u međuvremenu je izgubio posao na Medicinskom fakultetu, a u KBC-u je smijenjen sa šefovske pozicije, no nakon poduljeg bolovanja i godišnjih odmora uredno se vratio na posao te i dalje normalno radi.

Tada je došlo do novog sukoba s jednom njegovom kolegicom, liječnicom (podaci poznati redakciji), koji nema elemente seksualnog uznemiravanja, ali se, po njenim riječima, radilo o fizičkom i verbalnom napadu.

Ona ga je prijavila i nadležnoj službi u KBC-u i ravnateljstvu, no dobila je – opomenu pred otkaz koju je potpisao ravnatelj KBC-a Davor Štimac.

Neočekivani obrat

Dogodilo se to, kako nam je ispričala liječnica koja želi ostati anonimna, 25. rujna u KBC-u, na odjelu gdje ona i kirurg zajedno rade. Inače, radi se o liječnici sa 20-godišnjim iskustvom, jednoj od rijetkih riječkih kirurginja, koja je do 2015. bila nadređena kirurgu s kojim se sukobila, a tada je on preuzeo njenu funkciju.

- Nakon što je priča o seksualnom uznemiravanju dospjela u medije, on je, kako sam čula, počeo mene o meni širiti zlonamjerne neistine po gradu, a onda i u intervjuu koji je dao novinama, da sam mu ja to sve smjestila. To nema veze s istinom, ja s njim takvu vrstu problema nisam imala. On se vratio na posao i u takvoj atmosferi bili smo prisiljeni dijeliti radni prostor. Do sukoba je došlo 25. rujna, pred pacijentom i medicinskom sestrom koji su tome svjedočili i potpisali sve što sam ja prijavila. Napao me fizički i verbalno, gotovo mi je prikliještio prste vratima, a potom prijetio da će sve fotografirati. Ne znam što mu je to značilo. Sve sam odmah prijavila i našoj pravnoj službi i ravnatelju KBC-a, kao i inspekciji rada, a kasnije i policiji i DORH-u. Ravnatelj me nije ni pozvao da se očitujem. Umjesto toga, dobila sam opomenu pred otkaz, i to bez obrazloženja zašto - priča nam riječka liječnica.

Šokirana žrtva

Bizaran obrat dogodio se, naime, 29. rujna, četiri dana nakon sukoba, kada “protuprijavu” podnosi spomenuti kirurg, uz tvrdnje da je liječnica njega uznemiravala i maltretirala na poslu.

Temeljem iskaza koji je, kako stoji u dokumentu koji smo dobili na uvid, kirurg 3. listopada dao usmeno, liječnici je izrečena opomena pred otkaz zbog povrede Pravilnika o radu.

- Bila sam šokirana! Mene nitko nije ni saslušao, što su morali učiniti sukladno internom pravilniku. Kada su me zvali u pravnu službu, mislila sam da žele razgovarati o mojoj prijavi, a oni su mi uručili opomenu koja je izrečena temeljem njegove prijave. To što se dogodilo je strašno. Za njega svi znamo kakav je nasilnik, on bi se trebao liječiti. Ali, stvara seosjećaj da ga nadležne službe u KBC-u štite, umjesto da ga udalje s radnog mjesta, kako bi se spriječio njegov mogući daljnji utjecaj na podređene osobe, posebice ženskog spola. Pri tome mislim da studentice, medicinske sestre i specijalizantice - ispričala nam je napadnuta liječnica.

Za komentar ovog slučaja upitali smo ravnatelja KBC-a Štimca koji nam je rekao da je slučaj vrlo složen te da ne može davati izjave o konkretnim detaljima.

- Naše pravne službe učinile su sve po pravilima. Svi su saslušani, tu postoji određena procedura koja se slijedila. Takvim se slučajevima bavi pravna služba KBC-a, ne ja osobno - kazao je ravnatelj.

Liječnica, pak, tvrdi da nije istina da je saslušana, već da joj je samo uručena opomena, nakon čega je ona angažirala odvjetnicu.

- Ovdje se radi o prikrivanju i štićenju osobe za koju je dokazano da je nasilnik. Ne znam iz kojih razloga to čine i u čijem je to interesu - govori.

Početak skandala

Inače, skandal s riječkim kirurgom izbio je početkom godine, nakon što je Novi list objavio članak u kojem je jedna studentica tvrdila da ju je on, tada na funkciji profesora na Medicinskom fakultetu, seksualno uznemiravao.

Slučaj je bio prijavljen nadležnim službama Medicinskog fakulteta i njime se bavilo Etičko povjerenstvo te je kirurg ostao bez angažmana na toj visokoškolskoj ustanovi. Slične je optužbe tada na račun istog liječnika javno iznijela i jedna bivša specijalizantica u KBC-u Rijeka (podaci poznati redakciji) koja se u međuvremenu odselila u Irsku.

S njom smo u siječnju objavili veliki razgovor u Jutarnjem listu, a na upit o slučaju, u KBC-u su nam tada odgovorili da je “poslodavac upoznat s prijavama te je poduzeo radnje iz svoje nadležnosti sukladno važećim propisima”.

Detalje o postupcima nisu bili u mogućnosti iznijeti zbog poštivanja Zakona o radu i Zakona o zaštiti osobnih podataka, naglasivši da je obaveza zaštite privatnosti radnika jasno definirana te ne mogu javno iznositi podatke o radnopravnom statusu djelatnika.

O novom slučaju ravnatelj je najavio skoro očitovanje pravne službe KBC-a.

Prema našim saznanjima, u slučaju seksualnog uznemiravanja specijalizantice DORH je pokrenuo istragu te ispitao veći broj svjedoka. Istraga, koliko je poznato, do sada nije rezultirala podizanjem optužnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:43