UŽAS U RIJECI

'TAJ KIRURG ME ORALNO SILOVAO ŠEST PUTA' Bivši šef bolničkog odjela i njegov kolega optuženi da su spolno uznemiravali specijalizanticu

 
Ilustracija
 Profimedia, BSIP / Screesnhot

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv dvojice riječkih liječnika koje se tereti da su spolno uznemiravali svoju kolegicu, bivšu specijalizanticu u KBC-u Rijeka, čija je potresna ispovijest objavljena prošle godine u Jutarnjem listu.

Mlađeg od dvojice liječnika, 48-godišnjaka čiji identitet Državno odvjetništvo ne navodi, tereti se za počinjenje kaznenog djela spolnog odnosa zlouporabom položaja. Drugog liječnika, 65-godišnjaka, DORH tereti za tri kaznena djela spolnog odnosa zlouporabom položaja i četiri kaznena djela spolnog odnošaja bez pristanka.

Nadređene osobe

Prema priopćenju DORH-a, optužnicom se 48-godišnjaku stavlja na teret da je tijekom ljeta 2011. godine u Rijeci, koristeći svoj položaj neposredno nadređene osobe, protivno volji oštećenice koja je bila zaposlena u istoj ustanovi, izvršio s njom spolni odnos. Istom se optužnicom tereti i 65-godišnjaka da je od prosinca 2011. godine do svibnja 2016. u ukupno sedam navrata, koristeći svoj položaj neposredno nadređene osobe, s istom oštećenicom imao seksualne odnose unatoč njenom protivljenju.

Inače, 48-godišnjak protiv kojeg je DORH podigao optužnicu, sudjelovao je u još najmanje dva seksualna skandala, a riječ je o kirurgu, bivšem šefu jednog bolničkog odjela i bivšem predavaču na Medicinskom fakultetu. Krajem 2016. za spolno uznemiravanje prijavila ga je jedna studentica Medicinskog fakulteta, nakon čega je u toj ustanovi, odlukom Etičkog povjerenstva, izgubio nastavničku poziciju. Kada je taj slučaj odjeknuo u javnosti, uspostavilo se da je istog kirurga još 2014. za spolno uznemiravanje prijavila i medicinska sestra u KBC-u Rijeka, a to je rezultiralo opomenom pred otkaz. No, u međuvremenu je liječnik ipak napredovao do šefovske pozicije koju je, pak, izgubio lani, ali je i dalje zaposlenik KBC-a.

S najtežim je, pak, optužbama lani izašla u javnost mlada liječnica koja je, u vremenu kada su se spolna zlostavljanja događala, bila specijalizantica opće kirurgije. To je, kako nam je ispričala u intervjuu za Jutarnji list, trajalo sve do 2016., kada je slučajeve prijavila DORH-u te otišla iz riječkoga KBC-a, preselivši u Irsku iz koje se, u međuvremenu, vratila. U razgovoru za Jutarnji, liječnica nam je ispričala kako je doživjela silovanje jednog kirurga u trajanju nepune minute te jedan pokušaj nekoliko tjedana kasnije u kojem je, nakon duljeg odupiranja, izbjegla prisiljeni seksualni kontakt.

Psihičko zlostavljanje

“Od drugog kirurga doživjela sam oralno silovanje šest puta te jedan pokušaj, a sve u periodu od 2011. do 2016. Uvijek je bilo po istom principu. Ne bi posustajao dok ne bi dobio što je tražio, osim u jednom navratu kada me je naposljetku pustio. Dakle, silovanje se dogodilo sedam puta, plus dva pokušaja. Govorim o razdoblju od sedam godina. Sve ostalo, psihičko zlostavljanje, događalo se gotovo svakodnevno”, ispričala nam je lani, među ostalim, specijalizantica iz Rijeke.

I stariji je liječnik, kako smo doznali, i dalje zaposlenik riječke bolnice. U KBC-u Rijeka rekli su nam da nemaju nikakvih saznanja o optužnici te da slučaj, s obzirom na to, ne mogu komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:23