FIKTIVNI OTKUP PET AMBALAŽE

MLADINEO I DALMATINSKI KRALJ OTPADA ‘Kunemo se, nismo ukrali 130 milijuna!'

Vinka Mladina i Mihu Zrnića Marinovića Uskok tereti za izvlačenje novca iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
Zagreb, 180612.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Optuzno vijece Zagrebackog Zupanijskog suda odlucivalo je o osnovanosti optuznice protiv bivseg direktora Fonda za zastitu okolisa i energetsku ucinkovitosti Vinka Mladinea kojeg se tereti da je zloupotrebio polozaj i ovlasti kako bi nezakonito HDZ-ov "crni fond".Na slici: Vinko Mladineo dolazi na sudjenje.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZADAR - Branitelji Vinka Mladina i Mihe Zrnića Marinovića najavili su danas da će podnijeti odgovor na optužnicu kojom Uskok njihove branjenike tereti da su s još četiri osobe fiktivnim otkupom PET ambalaže iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izvukli najmanje 130 milijuna kuna.

Treća optužnica koja je podignuta protiv bivšeg direktora tog Fonda Mladinea, po mišljenju njegova branitelja Milenka Umićevića je neosnovana pa će na nju, nakon što je zaprimi, uložiti odgovor.

"Naš stav je da je optužnica neosnovana i to će biti izraženo u našem odgovoru", rekao je Hini Umićević.

Odvjetnik Andrej Korljan, koji brani vlasnika zadarske tvrtke Odlagalište sirovina Zrnića Marinovića, prozvanog "dalmatinskim kraljem otpada" najavio je također da će kad dobije optužnicu podnijeti odgovor.

Da je protiv njegova branjenika podignuta optužnica Korljan je doznao iz medija jer je ni on još nije dobio.

"Ako je optužnica podnesena, kada je dobijemo, naravno da ćemo podnijeti odgovor i iznijeti sve svoje argumente te ukazati na promašenost teze Uskoka da bi moj branjenik počinio kazneno djelo", rekao je Korljan.

Zbog izvlačenja miljunskih iznosa iz Fonda fiktivnim otkupom ambalaže, uz Mladinea i Zrnića Marinovića, optužene su još četiri osobe, među njima vlasnica tvrtke BBS za preradu plastičnog otpada iz Podruta i bivša HDZ-ova saborska zastupnica Barbara Bešenić, te direktor poduzeća Retabl iz Metkovića Dragan Mioč.

Uskok ih tereti da su se od 2006. do 2009. udružili kako bi nezakonito zaradili dvostrukom naplatom te naplatom ambalaže koja nije prikupljena i predana koncesionaru. Optužnicom su obuhvaćene i tri tvrtke koje Uskok tereti kao pravne osobe.

Mladineo je ranije optužen da je sa Zrnićem Marinovićem Fond oštetio za više od 46 milijuna kuna, ali je zagrebački Županijski sud u siječnju vratio optužnicu tužiteljstvu na doradu.

Sud je, međutim u ožujku potvrdio optužnicu kojom se Mladinea tereti da je sklapao nepovoljne ugovore s marketinškom agencijom Fimi medija , znajući da će novac završiti u "crnom fondu" HDZ-a.

Ta optužnica jedna je u nizu što ih je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo protiv odgovornih osoba iz državnih institucija i tvrtki zbog poslovanja s Fimi medijom, a koje nisu obuhvaćene USKOK-ovom optužnicom protiv HDZ-a, bivšeg stranačkog predsjednika Ive Sanadera i njegovih suradnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:30