POČINJE SUĐENJE

RAT HDZ-ovih KLANOVA Otkrivamo šokantne razmjere kriminala s otpadom

Kako su se dijelili poslovni krediti i vodio rat za unosan biznis između dva HDZ-ova klana
 Vlado Kos/CROPIX

Tek što je javnost ispratila suđenje nekadašnjem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u, najjača opozicijska stranka ponovno će se naći na optuženičkoj klupi, piše Slobodna Dalmacija.

Ovoga puta neće ju se spominjati kao pravnu osobu, već kroz aktere još jednog velikog sudskog procesa čiji su protagonisti, među ostalima, Vinko Mladineo, bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša, Barbara Bešenić, suvlasnica tvrtke “BBS” i bivša HDZ-ova saborska zastupnica, te stranački donatori Miho Zrnić Marinović iz Zadra i Dragan Mijoč iz Metkovića.

Riječ je o USKOK-ovoj optužbi da su se Bešenić, koja je bila suvlasnica najmodernije tvrtke za preradu ambalažnog otpada u Hrvatskoj, te njezini poslovni partneri koji su prikupljali otpad u Dalmaciji - Zrnić, Mijoč i ostali, zajedno s Mladineom - udružili u zločinačku organizaciju koja je fiktivnim otkupom ambalaže oštetila državu za 103 milijuna kuna, pa inkrimiranih 70 milijuna iz Sanaderove presude djeluju kao sitnica prema onome što se Mladineu i pomagačima stavlja na teret.

Rukometni lobi

No, interesantno je da su optužene prokazali ne konkurentski SDP-ovci, novinari ili organi istrage, već kolege koji su bliski HDZ-u ili su poznati članovi te stranke. Cijeli je slučaj, naime, svjedočenjem policiji još u travnju 2011. pokrenuo osječki poduzetnik Zvonko Bede, predsjednik Uprave “Drava Internationala”, kojeg je Vladimir Šeks javno preporučio za dobivanje povoljnog poduzetničkog kredita preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), iako je “Doseg”, jedna tvrtka iz njegova poslovnog imperija, Poreznoj upravi u Osijeku dugovala 19 milijuna kuna, a carinskoj ispostavi još 973.095 kuna.

I druge njegove tvrtke ostale su dužne velike iznose, što Fondu za razvoj i zapošljavanje i HBOR-u nije smetalo da Bedi isposluju povoljan kredit po sličnom obrascu po kojem ga je HBOR dodijelio i posrnulim tvrtkama u vlasništvu obitelji Branka Šegona. No, vratimo se HDZ-u: nije inicijatoru suđenja blizak samo Šeks, koji je Bedu u javnosti hvalio na sva usta kao izuzetnog poduzetnika na ponos Slavoniji, tu su još i Višeslav Vukojević, sin HDZ-ovca Vice Vukojevića, bivšeg ustavnog suca, te Zoran Gobac, također HDZ-ovac, koji figurira kao jedan od najmoćnijih ljudi hrvatskog sporta.

No, zanimljivije od toga da HDZ-ovci u ovoj aferi praktički proganjaju HDZ-ovce, jest činjenica da je tvornica “BBS” Barbare Bešenić nakon što je kazneno prijavljena za fiktivni otkup ambalaže - propala, pa je Bedina “Drava international”, kojoj je u međuvremenu pripojena tvrtka “Eko Slavonija” Vukojevića i Gopca, ostala jedina na tržištu, ali za razliku od vremena kada joj je “BBS” bio glavni konkurent, pa im je dobit bila skromna, danas joj pretječe na desetke milijuna kuna godišnje.

“Slobodna” je u posjedu zapisnika s ispitivanja svjedoka optužbe Zvonka Bede, koji optužuje Mladinea i druge za fiktivni otkup ambalaže prema priči koju je čuo od Tome Udovičića, koji se njegovu prijatelju predstavio kao Tomo Udorović, a na koncu će se ispostaviti da se zove Dražan Kovač. Bede nije mogao “iz prve” prepoznati čovjeka koji je ključan za povezivanje glavnih točki optužnice.

“Ja sam dana 7. kolovoza 2013. u prostorijama PNUSKOK-a na Senjaku bio na prepoznavanju jedne osobe vezane za prodaju PET ambalaže... Na prepoznavanju ja nisam mogao sa sigurnošću prepoznati pod kojim je brojem osoba koja se meni predstavila kao Tomo Udovičić, odnosno dvojio sam između osoba pod rednim brojem 2. i 5. Nakon toga sam otišao kući i nakon duljeg razmišljanja se sjetio da je osoba koja se meni predstavila kao Tomo Udovičić, a koji mi je na sastanku 9. veljače 2008. u Osijeku nudio da će od mene kupiti PET ambalažu, osoba pod rednim brojem 2.”, posvjedočio je Bede.

Da bi optužba pojačala Bedin iskaz, naručeno je strojarsko vještačenje kojim će se potkrijepiti sumnje da određene količine otpada iz reciklažnih dvorišta u Metkoviću i Zadru, u vlasništvu Mijoča i Zrnića, nikada nisu prevožene do “BBS-a” u Novom Marofu gdje se otpad ponovno pretvarao u boce, iako je Mladineov Fond za zaštitu okoliša sve to uredno plaćao, pri čemu je nastala šteta od 103 milijuna kuna.

Ono što muči optužbu jest gdje je taj silni novac, jer o njemu nema pisanog traga, a obrana se nada oslobađajućoj presudi Mladineu i drugima i zbog vještačenja koje je provela “Pleslić revizija” iz Osijeka. Činjenica što je tvrtka koja bi vještačenjem mogla odlučiti o zatvorskoj kazni ili oslobađanju okrivljenika baš iz Osijeka gdje posluje konkurentska “Drava International” i što “Pleslić revizija” godinama radi za tu istu tvrtku, sokoli obranu koja će revizijski nalaz osporavati kao pristran zbog sukoba interesa u kojem se našla “Pleslić revizija”.

Obrana će se, doznajemo, vaditi i na to da je aktualni glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić Vaso, u vrijeme istrage zamjenik ravnatelja policije, koristio svoj utjecaj da utječe na tijek cijeloga slučaja.

Kao poveznica između optužbe i optuženih, javlja se i Fond za razvoj i zapošljavanje. Njegov prvi direktor Milan Stojanović za Račanova premijerskog manadata kreditirao je političku konkurenticu Bešenić, bivšu HDZ-ovu zastupnicu, koja je kreditom od 30 milijuna kuna pokrenula “BBS”, a u kojem je značajan vlasnički udio imala i Varaždinska biskupija.

Propali i crkveni milijuni

Biskupija je u “BBS”, koji je izvozio 10 milijuna eura vrijednu ambalažu, uložila gotovo 22 milijuna kuna. Stoga će i crkveni oci pozorno pratiti slučaj u kojem se vlasnica propale tvornice i njezini partneri brane od optužbi temeljenih najviše na iskazu vlasnika konkurentske tvrtke i vještaka iz Osijeka.

Drugi direktor tog Fonda, HDZ-ov Andrija Popović, poznat i po angažmanu u rukometnom svijetu, dao je preporuku za kredit Gopčevoj i Vukojevićevoj “Eko Slavoniji”. Zanimljivo je da su obje tvrtke istoga dana dobile koncesije za gospodarenje otpadom, kao i da je “BBS” već imao pogone za tzv. oporabu otpada ili pretvaranje već korištene ambalaže u plastične boce, dok su tada u “Eko Slavoniji” imali tek reciklažno dvorište. Kasnije je, dakle, “BBS” krahirao, a “Eko Slavonija” je pripojena “Dravi International” i ovladale su tržištem.

U Nadzornom odboru bankrotiranog “BBS-a” sjedili su Andrija Popović i Šime Luketin, bliski prijatelj Ive Sanadera i čelnik propale Credo banke, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 12:40