OTKRIVAMO TKO JE SIMO ČANČAR (61)

Najveći diler u Hrvatskoj: U par sati po hotelima je prodao 74 kilograma kokaina

U svakom hotelu su ga snimali, a on im je ipak uspio pobjeći u Brazil... Kada priča o drogi, koristi se šiframa. Kokain su stanovi, a kvadrati su kilogrami: ‘Imam stanove po 50 i 70 kvadrata, ali i male apartmane po 30. Kvadrat je od 37.000 do 42.000 eura’

Pravo ime mu je Simo Čančar. Rođen je u Klakaru Donjem pokraj Bosanskog Broda 13. srpnja 1952. Hrvat je i ima hrvatsko državljanstvo. Iako ima prijavljeno prebivalište u Novom Zagrebu, zapravo živi u Novom Sadu. Neki ga poznaju i kao Ivana Bikića, što je ime koje ponekad koristi. Često putuje po zemljama bivše Jugoslavije, ali i po zapadnoj Europi i Južnoj Americi. Oženjen je. Ostali podaci nepoznati.

Prema informacijama koje je Interpol u proljeće prošle godine dostavio hrvatskoj policiji, posljednji je put detektiran polovicom veljače 2011., kad je avionom iz Bruxellesa odletio u Brazil.

Akcija Spider Web

Prema operativnim podacima policije, Čančar je osoba koju međunarodni šverceri narkotika angažiraju kada treba pronalaziti kupce većih količina heroina i kokaina te pregovarati s njima, a u Hrvatskoj je posljednji put boravio od 24. siječnja do 6. veljače 2011. Tada je, prema USKOK-ovim inkriminacijama, radio za skupinu švercera kokaina predvođenih kanadskim Hrvatom Miroslavom Mikeom Aničićem koju je policija pohvatala u sklopu akcije Spider Web (Paukova mreža). No dok su Aničić, Nikola Katić, Gordon Čovčić, Milan Stevanović, Davor Matić, Marina Gašpar, Željko Kostić i Ivan Marić završili u Remetincu, gdje će, ako USKOK-ova optužnica protiv njih bude potvrđena, dočekati i suđenje, Čančar se izvukao ne znajući da je imao više sreće, nego pameti. Premda je neprekidno, od trenutka ulaska u Hrvatsku, bio pod tajnim policijskim nadzorom, policajci su najvjerojatnije procijenili da im je u tome trenutku on ipak manje važan od samih krijumčara.

Fotografije sastanaka

Posljednji put policijska pratnja snimila ga je 5. veljače navečer, kada se iz jedne pizzerije na zagrebačkom Vrbiku autom vukovarskih registracija odvezao prema Babinoj Gredi. Nakon što je u nepuna dva tjedna u Zagrebu Aničiću pronašao kupce za 74 kilograma kokaina i tako dovršio posao na kojem su zaradili oko dva milijuna eura, Čančar je uzeo proviziju i vratio se u Srbiju, a dan poslije, 7. veljače, iz Beograda je uhvatio let za Bruxelles.

Tijekom akcije Spider Web policija je zbog sumnje da iz zemalja Južne i Srednje Amerike u Europu prevoze velike količine kokaina niz osoba iz zemalja bivše Jugoslavije više od godinu dana držala pod tzv. kombiniranim mjerama - tajno su im snimali telefonske razgovore, ali su ih snimali i skrivenim videokamerama, tako da USKOK uz snimke razgovora ima i fotografije njihovih sastanaka na otvorenom.

Telefonski razgovori

Prema policijskoj i uskočkoj rekonstrukciji događaja, Aničić, čiji je plan prema optužnici bio da drogu u Europu prebacuje malim luskuznim mlažnjacima direktno iz Južne Amerike, zapravo je optužen zbog dvije pošiljke kokaina. Ona u svibnju 2011. teška 105 kg bila je za njega kobna te je uhićen u Austriji dok se s drogom vraćao u Hrvatsku. No, policija je detektirala i jednu raniju pošiljku, ali po svemu sudeći nakon što je već ušla u Hrvatsku. Riječ je o 74 kilograma kokaina koja je Aničić zajedno s Nikolom Katićem već 21. siječnja 2011. privatnim mlažnjakom dovezao u Zagreb. Ta pošiljka, međutim, nije zaustavljena na putu do narkotržišta, već je droga, najviše zahvaljujući Čančaru i njegovim vezama, rasprodana dilerima na području Zagreba, ali i Istre, Dalmacije, Slovenije, Srbije, BiH te Španjolske. Prvi Čančarovi telefonski razgovori snimljeni su i prije nego što je došao u Hrvatsku, a pošto je otkriveno da učestalo komunicira s osobama iz Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore koje su već ranije praćene zbog trgovine kokainom.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:55