OBRAČUN

Neredi na utakmici: 9 kaznenih prijava huliganima, 14 prekršajnih gledateljima, a oba kluba novčano kažnjena

Odmah nakon sukoba deset je osoba privedeno u postaju dok su ostali pobjegli

Ilustrativna fotografija

 Nikša Stipaničev/Cropix

Sukob pripadnika navijačkih skupina Skitnice i Žibeni od 27. svibnja na nogometnom igralištu u Savskoj Vesi odmah nakon nogometnog sraza NK Bratstvo i NK Nedelišće koji su igrali u Međimurskoj Premier ligi, PU međimurska uspjela je raspetljati cijeli obračun te podnijeti odgovarajuće kaznene prijave.

Odmah nakon sukoba deset je osoba privedeno u postaju dok su ostali pobjegli i tad je utvrđeno niz prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

A kroz daljnje istraživanje kriminalistička je policija ‘obradila‘ nekoliko desetaka osoba zbog izazivanja navijačkih nereda. Zbog nanošenja teških ozljeda kazneno je prijavljen 23-godišnji mladić, dok su osmorica starih između 20 i 27 godina kazneno prijavljeni za sudjelovanje u tučnjavi ogriješivši se o Zakon o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima.

- Sumnja se kako su osumnjičenici kao pripadnici navijačke skupine "Skitnice" iz Nedelišća 27. svibnja oko 19:20 sati na nogometnom igralištu u Savskoj Vesi, neposredno nakon završetka nogometne utakmice sudjelovali u napadu na pripadnike navijačke skupine "Žibeki" iz Savske Vesi, tijekom kojeg je osumnjičeni 23-godišnjak nanio teške tjelesne ozljede 30-godišnjaku – kažu iz međimurske policije podsjećajući pritom da je za teško ozljeđivanje predviđeno do pet godina zatvora, a za sudjelovanje u tučnjavi do tri godine.

Kroz istraživanje policija je detektirala i 14 gledatelja u grijehu. Oni su tijekom utakmice prekršili članak 4. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. Točnije, njih deset je imalo preko 0,5 promila alkohola, četvorica su prikrivala identitete maskirajući lica kapom, maramom, jaknom...

- Svih 14 okrivljenika prekršajno će se sankcionirati sukladno odredbama Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. Za opisane prekršaje zakonodavac je za počinitelje predvidio novčanu kaznu u iznosu od 260 do 1990 eura. Za sve počinitelje kaznenih djela i prekršaja iz Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima, prilikom podnošenja kaznenih i prekršajnih prijava predložit će se izricanje zaštitnih mjera zabrane prisustvovanja nogometnih utakmicama NK Nedelišće s obvezom javljanja u nadležnu policijsku postaju – otkrivaju još iz policije.

Na sve to, lišo neće proći niti sami klubovi NK Bratstvo i NK Nedelišće. Disciplinski sudac Međimurskog nogometnog saveza je zbog slabe organizacije spomenute utakmice s 300 eura kaznio NK Bratstvo, dok je zbog događaja po završetku utakmice s 800 eura kaznio NK Nedelišće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 09:18