POTPUNA PRAVDA

NOVI PROJEKT U HRVATSKOJ Analizom DNK oslobodit će se nedužno osuđene osobe u zatvoru

Na Sveučilištu u Zagrebu u organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, International Society for Applied Biological Sciences, Akademije pravnih znanosti Hrvatske i Hrvatskog društva za humanu genetiku danas je održana tribina pod nazivom ''DNK analiza u funkciji zaštite prava osuđenika: američka iskustva i hrvatske perspektive''.

Domaćini tribine prof.dr. Dragan Primorac, prof.dr. Davor Derenčinović i prof.dr. Željko Horvatić su istaknuli da je svim zainteresiranim stranama tijekom kaznenog postupka cilj utvrditi istinu. Na tribini su vodeći eksperti iz multidisciplinarne perspektive raspravljali suvremene tehnološke mogućnosti kao i pravni i institucionalni okvir u Republici Hrvatskoj za provedbu molekularno genetske analize biološkog materijala pravomoćno osuđenih osoba kojima tijekom kaznenog postupka taj materijal nije izuzet, a u cilju eventualne obnove kaznenog postupka.

Steven W. Becker, jedan od vodećih američkih pravnih stručnjaka za pitanja uloge analize DNK u pravnom sustavu SAD-a, predočio je američki DNA Innocente Project kojim je do sada oslobođeno gotovo 400 pravomoćno osuđenih osoba od kojih i neki na smrtnu kaznu osuđeni.

U radu tribine sudjelovali su Evelin Tonković zamjenik ministra unutarnjih poslova, Jasmina Dolmagić, zamjenica glavnog državnog odvjetnika, Vinko Mioč predsjednik Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, doc.dr.sc. Gordan Mršić načelnik Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, akademik Pavao Rudan glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof.dr.sc. Damir Boras rektor Sveučilišta u Zagrebu, doc.dr. Damir Primorac sa odjela za forenzičke znanosti iz Splita te niz djelatnika policije i pravosuđa Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 09:07