KAZNA ZA ZLOSTAVLJANJE

PRVA CSI ISTRAGA ZBOG OKRUTNOSTI NAD ŽIVOTINJAMA Pseći DNK razotkrio okrutnu vlasnicu koja je bacila štence

Akcija pronalaženja neodgovorne vlasnice koju su pokrenuli u Udruzi Suza rezultirat će kaznenom prijavom za zlostavljanje životinja

Dobar dan, dobili ste Suzu, izvolite?

- Pronašao sam štence u najlonskoj vrećici u kontejneru... Bio je to jedan od poziva koje je prije mjesec dana zaprimila dežurna ekipa Info centra Suza.

- Svaki tjedan u Info centru zaprimimo barem jednu dojavu o štencima ili mačićima koji su bačeni u smeće ili ostavljeni u kartonskoj kutiji - kaže voditeljica Jadranka Dragović. Dodaje da na takve dojave većina odmahne rukom uz komentar da je to kod nas uobičajena praksa i da je počinitelja nemoguće pronaći.

- Zgroženi učestalošću takvih dojava i duboko uvjereni da je takva praksa u 21. stoljeću jednostavno nedopustiva, odlučili smo dokazati da je uz malo dobre volje sve moguće, pa čak i utvrditi počinitelje koji se, očito u želji da uštede novac za sterilizaciju ljubimaca, na sve monstruoznije načine rješavaju neželjenog životinjskog potomstva - tvrdi voditeljica Info centra.

Dehidrirani i pothranjeni

- Budući da se u ovom i sličnim slučajevima ne radi o običnom prekršaju napuštanja životinja, nego o kaznenom djelu zlostavljanja i pokušaja ubojstva, za koje je predviđena kazna do godinu dana zatvora, smatramo da je došlo vrijeme za ozbiljan obračun s počiniteljima takvih i sličnih kaznenih djela - ističe Jadranka Dragović.

Slučajni prolaznik Šimun Kruljac 14. rujna javlja Info centru da je u kontejneru pokraj Plive u čvrsto svezanoj najlonskoj vrećici pronašao četiri crna štenca stara oko tjedan dana. Bili su dehidrirani i pothranjeni, ali živi. Kako ih nije mogao odnijeti kući, pseće je bebe bez puno razmišljanja prihvatio Mirza Kurtović, koji ih je svaka 2-3 sata hranio na bočicu.

Nekoliko dana kasnije udruzi Noina arka javila se djevojka koja je pronašla zapuštenu i pothranjenu crnu kujicu u fazi laktacije.

Odvela ju je veterinaru, gdje joj je očitan čip, ali se s vlasnicom nije moglo stupiti u kontakt jer je promijenila adresu i broj mobitela. Kako je bilo očito da se kujica nedavno oštenila, volonteri su joj odnijeli odbačene štence, koje je odmah prihvatila s puno topline i ljubavi. Budući da su povezali brojne detalje koji su upućivali na mogućnost da je pronađena kujica mama odbačenih štenaca, voditeljica Info centra Suza odlučila je napraviti DNK analizu.

Uzorci uzeti u veterinarskoj ambulanti predani su u ovlašteni laboratorij.

Potvrđeno majčinstvo

- DNK analizom potvrđeno je majčinstvo, pa smo dobili dokaz da je vlasnica kujice i vlasnica bačenih štenaca. Protiv vlasnice Udruga Suza podnijet će kaznenu prijavu - kaže Jadranka Dragović, koja ima samo riječi hvale za nalaznika i udomitelja te udrugu Noina arka, veterinarsku ambulantu Ljubimac i Centar Suza.

Hrvatska ima više zakona i podzakonskih akata koji propisuju zaštitu životinja. Osnovni i najobuhvatniji je Zakon o zaštiti životinja. Zlostavljanje životinja sankcionira se i temeljem Kaznenog zakona i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dok je zaštita divljih i zaštićenih životinja propisana Zakonom o zaštiti prirode.

Novim Kaznenim zakonom propisane su strože kazne za ubijanje i mučenje životinja. Tako je ukinuta mogućnost novčane kazne za počinitelje, a uvedena je kazna zatvora do godinu dana. Napuštanje je direktno zlostavljanje životinja jer se radi o namjernom izlaganju gladi, žeđi, ranjavanju ili smrti od vozila i svemu drugome što se napuštenoj životinji može dogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:42