VELIKA AFERA

O čemu su pričala ‘Složna braća‘: ‘Dobro je da u rukama imam nešto čime ga mogu ucjenjivati‘

Uskok podigao optužnicu: 42 osobe tereti se da su utajili čak 51 milijun kuna PDV-a

Naziv afere ‘Složna braća‘ proistekao je zbog dvojice braće, boksača Stipana i Luke Prtenjače

 Bruno Konjević, Sandra Šimunović/CROPIX

Uskok je, nakon provedene istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu za aferu ‘Složna braća‘, kojom su obuhvaćena 42 hrvatska državljana i četiri trgovačka društva zbog utaje više od 51 milijun kuna PDV-a.

Tužiteljstvo optužnicom tereti okrivljenike u dobi od 27 do 65 godina, a radi se o šest žena i 36 muškaraca, koji su osim za zločinačko udruživanje prijavljeni za utaju poreza ili carine te pomaganje u tim nedjelima.

Prema Uskokovoj optužnici, na čelu organizacije koja je djelovala od siječnja 2019. do 28. listopada 2021. bili su 41-godišnjak i 45-godišnjak koji su povezali u zajedničko djelovanje druge okrivljenike radi nezakonite zarade na štetu Državnog proračuna.

Riječ je, prema pisanju medija, o Goranu Novoselu i Mirku Vukadinu, koji su uz pomoć Vihora Stipoljeva organizirali ostale okrivljenike. Mediji su ranije izvijestili da su u utaji PDV-a sudjelovale i dvije knjigovotkinje koje su lažirale dokumentaciju kako bi zavarale Poreznu uprave.

Utaja PDV-a

Također, na meti istražitelja zbog malverzacija s PDV-om našao se i Tomislav Šoljić, koji je u prosincu 2021. nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora zbog ubojstva bivšeg boksača Marija Boljata i pokušaja ubojstva Joze Čabraje u Kaštel Kambelovcu u lipnju 2020. godine.

Mediji su ranije izvijestili kako je naziv afere ‘Složna braća‘ proistekao zbog dvojice braće, boksača Stipana i Luke Prtenjače, koje je policija tijekom akcije osumnjičila da su za nepostojeće usluge izdavali frakture svojih tvrtki te time pomagali u utaji PDV-a.

Cilj skupine je, navodi Uskok, bio ‘‘stjecanje znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge oštećenjem Državnog proračuna neosnovanim umanjenjem stvarne obveze plaćanja poreza na dodanu vrijednost iskazivanjem pretporeza na osnovu izdanih računa koji ne odražavaju stvarno nastale poslovne događaje‘‘.

Uskok je izvijestio da su organizatori skupine uključili tvrtke u kojima su okrivljenici odgovorne osobe ili stvarni voditelji poslovanja, radi ispostave nevjerodostojnih računa na temelju kojih će u poreznim prijavama neistinito iskazivati pretporez i time umanjivati nastalu obvezu uplate PDV-a.

Lažno prodavali građevinski materijal nakon potresa

Članovi skupine su, dodaje Uskok, za novčanu naknadu podizali novac u gotovini ili su ga prosljeđivali na račune povezanih društava, s kojih je novac podizan i predavan okrivljenicima koji su ih u tu svrhu angažirali.

Mediji su ranije izvijestili da su okrivljenici otvarali tvrtke koje se na papiru bave trgovanjem građevinskog materijala, računajući da nikome neće biti sumnjivo nakon potresa što je tolika potražnja. Pritom su, dodaju, lažno prodavali građevinski materijal jedni drugima i pisali lažne račune kako bi dobili porezne olakšice i oslobođenje od plaćanja poreza.

Uz to, novac su selili između tvrtki i na kraju ga podizali s bankomata. Time su, ističe Uskok, onemogućili naplatu dužnih davanja po osnovi PDV-a za nešto više od 51 milijun kuna, koje su dijelom podigli u gotovini i međusobno podijelili sukladno ulogama i doprinosu.

Uskok je u optužnici predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika.

Tajno snimani razgovori: ‘Odmah me je srce strefilo‘

Kako smo ranije pisali, tijekom izvida u ovom slučaju policija i USKOK su, uz odgovarajuće sudske naloge, od početka veljače 2021. godine provodili mjere tajnog praćenja i prisluškivanja osumnjičenih osoba. Najzanimljivije razgovore "uhvatili" su nakon što je Porezna uprava najavila provođenje nadzora u tvrtkama glavnih osumnjičenika. Tada je među njima nastala panika.

"Odmah me je srce strefilo", snimili su sada okrivljenu knjigovotkinju Ivanku Klarić u razgovoru s Vukadinom. Tijekom veljače i ožujka istražitelji su "ulovili" njihove brojne razgovore, kao i razgovore s drugim uključenim osobama, u kojima raspravljaju i organiziraju "štancanje" računa, prepravljanje poslovnih knjiga, usklađivanje brojki i slično, za poslovnu 2019. godinu za koju se provodio porezni nadzor. Između ostaloga, snimljeno je kako spomenuta knjigovotkinja, s obzirom na to da sumnja da mogu u potpunosti pripremiti potrebnu dokumentaciju, savjetuje Vukadinu da svu imovinu iz tvrtke Damida prebaci na novoosnovanu tvrtku.

- Riješiš se te firme pa nek se oni misle - rekla mu je knjigovotkinja te dodala da s novom tvrtkom onda može početi raditi pošteno odnosno "pametno".

U svibnju je, pak, snimljen razgovor jedne okrivljenice koja sugovornici priča da su Vukadin i Novosel u poslovnom trokutu u koji je uključen i Vihor Stipoljev kao spona prema šefovima većeg broja tvrtki sa splitskog područja.

"Goran i Mirko napravili su neke firme i tako se obogatili i nešto novca potrošili i sad je to došlo na naplatu jer je Mirko neke račune poslao Celoxu, a Celoxu je ušla porezna i onda je porezna došla Mirku. Sve to ima veze s Vihorom, u te su malverzacije uključeni i drugi ljudi. Goran oko toga ima najveću brigu jer ima dušu i hoće spasiti čovjeka, za razliku od Mirka kojeg boli neka stvar za sve te ljude. On bi dozvolio da svi pocrkaju i da ih se sve optuži, samo da se on izvuče. Za razliku od Gorana koji ima savjest, i to ne želi - oslikala je situaciju okrivljenica u telefonskom razgovoru, a spomenula je da je u "posao" uključena i osoba povezana s ubojstvom u Kaštelima, odnosno Tomislav Šoljić.

Ista okrivljenica snimljena je i kako sugovornici prepričava svoj odnos sa sada okrivljenim poznatim boksačem iz Sesveta Lukom Prtenjačom, čije su tvrtke, prema optužbama USKOK-a, također sudjelovale u izdavanju fiktivnih faktura radi utaja poreza. Govoreći sugovornici o svom zaposlenju kod Luke Prtenjače, ispričala joj je kako je od Vihora Stipoljeva doznala informacije oko fiktivnih računa.

- Prtenjača ne zna da ja to znam. Dobro je da u rukama imam nešto čime ga mogu ucjenjivati - kazala je sugovornici koja joj, pak, sugerira da to ne spominje Prtenjači. Međutim, okrivljenica nastavlja govoriti o plaći od 8000 kuna, koja je, kaže, za Prtenjaču ništa.

- A ako mi kaže da mu je to puno, reći ću mu kako i on preko fiktivnih računa zarađuje puno više, dat ću mu do znanja da znam čime se bavi. Ta je informacija zlata vrijedna - zaključuje okrivljenica napominjući da računa na plaću i plaćanje najma stana u Zagrebu te da će mu reći kako nije debil i da neće izdati ni njega ni druge koji u tome sudjeluju, a da bi "cijeli grad mogao završiti u zatvoru". (Željko Petrušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:33