POLICIJA IH SNIMALA

O čemu su pričala ‘Složna braća‘: ‘Dobro je da u rukama imam nešto čime ga mogu ucjenjivati‘

Istragom su obuhvaćena su ukupno 42 okrivljena koji se terete da su tijekom dvije protekle godine utajili ukupno 51 milijun kuna
Stipan i Luka Prtenjača

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor Mirku Vukadinu i Goranu Novoselu te za još 13 osoba okrivljenih za porezne utaje, uhićenih u akciji nazvanoj Složna braća.

Pritom je odbio prijedlog USKOK-a o određivanju istražnog zatvora za još osam okrivljenika, pa su oni pušteni na slobodu kao i njih još 19 koje je USKOK ispitao, ali nije ni tražio njihovo pritvaranje.

USKOK-ovom istragom obuhvaćena su ukupno 42 okrivljena koji se terete da su tijekom dvije protekle godine utajili ukupno 51 milijun kuna poreza i carinskih davanja.

Glavni okrivljenici Mirko Vukadin i Goran Novosel te još 16 suokrivljenih članova njihova zločinačkog udruženja na ispitivanju u USKOK-u branili su se šutnjom. Od preostalih obuhvaćenih osoba dio je iznio obranu poričući kaznena djela za koja ih terete, dok je nekolicina njih djelomično ili u potpunosti priznala sudjelovanje u utajama poreza.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Tijekom izvida u ovom slučaju policija i USKOK su, uz odgovarajuće sudske naloge, od početka veljače ove godine provodili mjere tajnog praćenja i prisluškivanja osumnjičenih osoba. Najzanimljivije razgovore "uhvatili" su nakon što je Porezna uprava najavila provođenje nadzora u tvrtkama glavnih osumnjičenika. Tada je među njima nastala panika.

"Odmah me je srce strefilo", snimili su sada okrivljenu knjigovotkinju Ivanku Klarić u razgovoru s Vukadinom. Tijekom veljače i ožujka istražitelji su "ulovili" njihove brojne razgovore, kao i razgovore s drugim uključenim osobama, u kojima raspravljaju i organiziraju "štancanje" računa, prepravljanje poslovnih knjiga, usklađivanje brojki i slično, za poslovnu 2019. godinu za koju se provodio porezni nadzor. Između ostaloga, snimljeno je kako spomenuta knjigovotkinja, s obzirom na to da sumnja da mogu u potpunosti pripremiti potrebnu dokumentaciju, savjetuje Vukadinu da svu imovinu iz tvrtke Damida prebaci na novoosnovanu tvrtku.

- Riješiš se te firme pa nek se oni misle - rekla mu je knjigovotkinja te dodala da s novom tvrtkom onda može početi raditi pošteno odnosno "pametno".

U svibnju je, pak, snimljen razgovor jedne okrivljenice koja sugovornici priča da su Vukadin i Novosel u poslovnom trokutu u koji je uključen i Vihor Stipoljev kao spona prema šefovima većeg broja tvrtki sa splitskog područja.

"Goran i Mirko napravili su neke firme i tako se obogatili i nešto novca potrošili i sad je to došlo na naplatu jer je Mirko neke račune poslao Celoxu, a Celoxu je ušla porezna i onda je porezna došla Mirku. Sve to ima veze s Vihorom, u te su malverzacije uključeni i drugi ljudi. Goran oko toga ima najveću brigu jer ima dušu i hoće spasiti čovjeka, za razliku od Mirka kojeg boli neka stvar za sve te ljude. On bi dozvolio da svi pocrkaju i da ih se sve optuži, samo da se on izvuče. Za razliku od Gorana koji ima savjest, i to ne želi - oslikala je situaciju okrivljenica u telefonskom razgovoru, a spomenula je da je u "posao" uključena i osoba povezana s ubojstvom u Kaštelima, odnosno Tomislav Šoljić.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Ista okrivljenica snimljena je i kako sugovornici prepričava svoj odnos sa sada okrivljenim poznatim boksačem iz Sesveta Lukom Prtenjačom, čije su tvrtke, prema optužbama USKOK-a, također sudjelovale u izdavanju fiktivnih faktura radi utaja poreza. Govoreći sugovornici o svom zaposlenju kod Luke Prtenjače, ispričala joj je kako je od Vihora Stipoljeva doznala informacije oko fiktivnih računa.

- Prtenjača ne zna da ja to znam. Dobro je da u rukama imam nešto čime ga mogu ucjenjivati - kazala je sugovornici koja joj, pak, sugerira da to ne spominje Prtenjači. Međutim, okrivljenica nastavlja govoriti o plaći od 8000 kuna, koja je, kaže, za Prtenjaču ništa.

- A ako mi kaže da mu je to puno, reći ću mu kako i on preko fiktivnih računa zarađuje puno više, dat ću mu do znanja da znam čime se bavi. Ta je informacija zlata vrijedna - zaključuje okrivljenica napominjući da računa na plaću i plaćanje najma stana u Zagrebu te da će mu reći kako nije debil i da neće izdati ni njega ni druge koji u tome sudjeluju, a da bi "cijeli grad mogao završiti u zatvoru".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:04