NA SUĐENJU STOLJEĆA SVJEDOČIO KLJUČNI SVJEDOK

'OD BARIŠIĆA SAM DOBIO 300.000 EURA ZA BMW' Robert Ježić teško optužio Sanadera!

Šef Fonda Vinko Mladineo insistirao je na suradnji s tvtkom Fimi media, ističući da je riječ o 'višoj politici'
 Damjan Tadić / CROPIX

NOVO 14:20 - Bivši vlasnik Diokija i ključni svjedok protiv Ive Sanadera u slučaju primanja mita od mađarskog MOL-a, Robert Ježić, danas je na suđenju u slučaju Fimi media posvjedočio da je od tadašnjeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića dobio više od 300 tisuća eura u gotovini kako bi iz inozemstva uplatio luksuzni premijerov BMW.

"Rečeno je da je bila osjetljiva politička situacija i da treba na brzinu reagirati. Nisam duboko ulazio u razjašnjavanja, no shvatio sam da nisu željeli da se vidi kako je vozilo plaćeno iz Hrvatske", kazao je Ježić svjedočeći na suđenju bivšem premijeru i njegovoj nekadašnjoj stranci.

Prisjetio se da su ga zbog Sanaderova BMW-a na sastanak u jednom zagrebačkom restoranu pozvali Barišić i uvoznik BMW-a Zlatko Tomić.

Kako se isprva protivio prijedlogu da on obavi plaćanje, Ježića je počeo nazivati tadašnji premijer koji mu je u tri susreta u središnjici HDZ-a to isprva sugerirao, a potom i izričito naložio.

Ježić je kazao da je jedna od mogućnosti bila da uplatu obave stranački ogranak u Švicarskoj i premijerov brat Flavio, no Sanader se s tim nije složio.

U konačnici Ježić je po novac otišao u Barišićev ured u Carinskoj upravi. "U prostorijama Carine od Barišića sam primio nešto više od 300 tisuća eura i uplatio ih sa računa u Švicarskoj po nalogu iz fakture koju mi je dao Tomić", kazao je Ježić.

Nakon medijskih natpisa da je vozilo već ranije plaćeno nazvao je BMW i raspitivao se o mogućnosti povrata novca, no rečeno mu je da na to nema formalno pravo jer kupac nije on već HDZ.

"Podrazumijevalo se da će novac biti vraćen ako je automobil već plaćen. To sam pročitao u medijima, a ja sam bio terećen da je kupljeno od moje strane. Želio sam dokazati da je to bio stranački novac", posvjedočio je Ježić.

Na istinitost Ježićeva iskaza prigovorio je Sanader ističući da je Ježić drugačije govorio u istrazi nego danas na sudu.

"Nikad ga nisam zvao zbog BMW-a. Nisam imao pojma kako će se ta kupnja realizirati pa nisam mogao ni reći da se to radi iz inozemstva. Osim toga, Ježić je uzeo račun na 300 tisuća eura. To su ozbiljne stvari, nije to račun na tri tisuće eura ili kuna", kazao je Sanader.

Njegova obrana na današnjem je ročištu odustala od ispitivanja niza svjedoka, među kojima su i sadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, čelnici bosanskih Hrvata Dragan Čović i Bariša Ćolak, poduzetnik Ivica Todorić i bankar Franjo Luković.

Suđenje se nastavlja sutra.

----------------------------------------------

12:17 ZAGREB - Bivša tajnica i privremena direktorica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Boženka Vranar posvjedočila je da je na suradnji s marketinškom agencijom Fimi media preko koje se, po tvrdnjama tužiteljstva, izvlačio novac iz državnih institucija i tvrtki, inzistirao tadašnji šef Fonda Vinko Mladineo ističući da je riječ o "višoj politici".

Svjedočeći na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u svjedokinja je kazala da ju je Mladineo jednom prilikom pozvao na sastanak s vlasnicom Fimi medije Nevenkom Jurak i u Zakonu o javnoj nabavi tražio mogućnosti izuzeća od njegovih odredbi.

"Usprotivila sam se, no Mladineo nije uvažio moju primjedbu. Razljutio se i rekao da je on pravnik, da zna protumačiti zakon i da ga moram slušati", kazala je svjedokinja. Prisjetila se i Mladineovih riječi da "zna što radi" jer je to "viša politika".

Mladineo je, po njenim riječima, i prije tražio da se sva raspoloživa sredstva za promidžbu uplate Fimi mediji, unatoč ranije preuzetim obvezama prema drugim tvrtkama.

Suradnja Fonda s Fimi medijom kronološki je bila opisana i u promemoriji koju je svjedokinja dobila naknadno, dok je bila na bolovanju. No, kako u tom dokumentu nije bio spomenut sastanak s Nevenkom Jurak na kojem su se tražile mogućnosti izuzeća Zakona o javnoj nabavi svjedokinja je od Mladinea zatražila objašnjenje.

"Rekao je da se tog sastanka ne sjeća i da ga se niti ja ne bih trebala sjećati. Shvatila sam da sam promemoriju dobila kako bih znala odgovoriti na pitanja o suradnji s Fimi medijom", kazala je svjedokinja na današnjem ročištu na Županijskom sudu u Zagrebu.

O suradnji s agencijom Nevenke Jurak danas su svjedočili i direktor tvrtke Montmontaža plino-vodovod Zdenko Lovrić te čelnik Dukatove prijevozničke tvrtke Ralu Davor Užbinec koji je kazao da je Fimi mediji plaćena faktura od 609 tisuća kuna za oslikavanje vozila koje nikada nije obavljeno.

Poduzetnik iz Velikog Trgovišća Milan Mihaliček prisjetio se i da je dvojici muškaraca koji su kazali da su iz Fimi medije i HDZ-a dao više od 98 tisuća kuna nakon što su ga tražili da plati "ručak ili večeru" za stotinjak uzvanika.

Zagrebački galerist Darko Deči posvjedočio je da je u njegov prostor dolazio bivši premijer u društvu tadašnjeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića s kojim dijeli optuženičku klupu, ali i ministra kulture Bože Biškupića te HDZ-ovih zastupnika Petra Selema i Jerka Rošina.

Svi su, kazao je, od njega kupili po nekoliko slika, a Sanader koji galeriju posjećuje još od početka 90-tih tamo je nabavio i "jednog malog Lackovića" kao poklon za predsjednika Franju Tuđmana nakon što mu je postao savjetnik.

Uz Sanadera, Barišića i njihovu bivšu stranku za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Nevenke Jurak, sudi se i bivšoj HDZ-ovoj blagajnici Branki Pavošević te Sanaderovu glasnogovorniku Ratku Mačeku.

Svi osim bivšeg premijera i njegova glasnogovornika priznali su krivnju, dok oni tvrde da su žrtve montiranog procesa. Odvjetnici HDZ-a brane se tvrdnjom da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 22:36