PUŠTEN

ODVJETNIKA KOJI JE U STANJU KOKAINSKE PSIHOZE UBIO KOŠARKAŠA PUSTILI IZ REMETINCA Darko Zadro na slobodi studira, radi i čeka suđenje za prijetnje

Na slici: optuženi Darko Zadro.
 Damir Krajac / CROPIX

Kontroverzni odvjetnik Darko Zadro, koji je u stanju kokainske psihoze 2011. ubio košarkaša Jakšu Denicha, u svibnju će sjesti na optuženičku klupu Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu jer je tijekom hospitalizacije 2014. prijetio smrću psihijatrici i ravnatelju PB-a Vrapče.

Tužiteljstvo za Zadru traži 10 mjeseci bezuvjetnog zatvora, a na suđenje će doći sa slobode nakon što je prije nepunih 10 dana pušten iz remetinečkog pritvora. Naime, u zatvoru je završio nakon što ga je obitelj prijavila u siječnju da ih uhodi pa je ODO u njihovo ime preuzelo kazneni progon te optužilo Zadru za nametljivo ponašanje. No Zadrini su odlučili prijavu povući pa je Zadro od 20. ožujka slobodan čovjek.

Ispričao se

Zanimljivo je da je odmah na to puštanje reagiralo tužiteljstvo, tvrdeći da i dalje egzistiraju razlozi za pritvaranjem u slučaju prijetnji osoblju PB Vrapče, ali je izvanraspravno sudsko vijeće odbilo taj prijedlog jer je od inkriminiranog događaja prošlo tri godine, u međuvremenu Zadro nije počinio nikakvo kazneno djelo, osoblju bolnice se pismeno ispričao, ali i jer je “forenzično-psihijatrijski tim lani utvrdio da više nije opasan za okolinu i da nema težih znakova duševnih smetnji da bi bio i dalje hospitaliziran”.

Da mu nije mjesto u pritvoru, uvjeravao je sudsko vijeće i sam Zadro koji je, prema vlastitim tvrdnjama, u međuvremenu “upisao poslijediplomski iz građanskog prava, položio dva teška ispita i da radi u jednom odvjetničkom uredu”.

- Bili su ono teški trenuci moga života prouzročeni ovisnošću o kokainu. Danas smatram da je to bila bolest jer sam u jednom trenutku i dobro živio i imao previše novca. Smatram da sam platio svoj danak toj ovisnosti tijekom koje nisam vladao sobom. Dotad sam imao uspješan život, a završio sam kao sramota svojim roditeljima, djeci i prijateljima. Vezano za prijetnje u bolnici, bili su to teški dani, a nakon pet godina liječenja počeo sam shvaćati da je postupanje oštećene doktorice i ravnatelja bolnice bilo nužno tih prvih godina. Iako to oni nikada neće saznati, uvijek su mi pomagali u liječenju. Tijekom boravka na slobodi, djelomično sam obeštetio obitelj oštećenog. Imam svakodnevnu grižnju savjesti jer se radilo o nevinom čovjeku - obrazložio je Zadro svoje razloge da mu mjesto nije u pritvoru. Zadrine hospitalizacije se sjećaju psihijatrica bolnice N. B. i ravnatelj Vlado Jukić.

- Pacijenta sam pozvala 31. srpnja 2014. na kraći razgovor da ga upozorim na neprimjereno ponašanje u odnosu na jedan odvjetnički ured koji je nazivao i slao im neprimjerena pisma. Potom sam mu rekla da zbog toga neće imati izlazak u krug bolnice dok se situacija ne riješi jer pacijenti na našem odjelu ne bi smjeli koristiti mobitel. On je negodovao, ali nije prijetio toga trena, već je ponavljao da nije prijetio odvjetnicima. Sutradan sam iz izvješća koje sastavljaju sestre i tehničari doznala da je prijetio meni i ravnatelju Jukiću kunući se svojom djecom da će nam se osvetiti. Dramatično je bilo dan poslije tijekom vizite. Prijetio je i vrijeđao. Spominjao je i moju kćer koju nikada nije upoznao. S obzirom na to da znam o kakvoj se osobi radi i da je spreman ostvariti svoje prijetnje te da zna sve o bolničkom osoblju i naše adrese stanovanja, strahujem za svoj i život svoje obitelji - rekla je psihijatrica bolnice N. B. i dodala da je na kraju pozvana policija.

Verbalna agresija

Ravnatelj Klinike za psihijatriju Vlado Jukić, koji je ujedno pročelnik Zavoda za forenzičnu psihijatriju gdje je 2012. smješten Zadro po sudskoj odluci, također je osjetio nelagodu tih dana. Njega su nazvali iz odvjetničkog ureda kojem se prethodno tih dana obratio Zadro, a Jukić je to Zadrino obraćanje shvatio kao vid prijetnje.

- Shvatio sam da im je prijetio pa sam zamolio dr. N. B. da ode s pacijentom porazgovarati. Kasnije mi je rekla da je pokazao nezadovoljstvo oko nastale situacije, a prema izvješću medicinskih tehničara, Zadro je na verbalno agresivan način pokazao nezadovoljstvo odlukom o zabrani izlaska u krug bolnice - prisjetio se, između ostaloga, Jukić u tužiteljstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 19:49