PALI S 365 KILA KOKAINA

Otkriveni detalji akcije DOGMA: Kako je razbijena balkanska narko hobotnica i njen hrvatski krak!

U akciji je surađivala američka DEA, španjolska policija, kao i policije više europskih zemalja, pa čak i Južnoafričke republike, što je bilo nužno da bi se do kraja istražila ova banda
 Elvir Tabaković/CROPIX

ZAGREB - U međunarodnoj operativnoj akciji kodnog imena Dogma prošlog tjedna uhićena je “hrvatska ćelija” tzv. Balkanskog narkokartela, koja je prokrijumčarila iz Južne Amerike u Europu najmanje 718 kilograma kokaina. Prva pošiljka s 350 kilograma nije zaplijenjena i završila je na narko tržištu Hrvatske, Slovenije i drugih europskih zemalja. Druga pošiljka sa 368 kilograma pala je u ruke Španjolskoj policiji 11. svibnja u kanalu Pinedo uz luku u Valenciji.

Uz Petra Ćosića, osumnjičenog kao šefa zločinačke organizacije, te još pet osoba uhićenih i pritvorenih prošloga tjedna u Hrvatskoj, Španjolska je policija prilikom zaplijene uhitila još pet njihovih “suradnika”, dvojicu hrvatskih te po jednog državljanina Srbije, Slovenije i Albanije.

Rezultati ove akcije prezentirani su na posebnoj tiskovnoj konferenciji u ravnateljstvu policije u Zagrebu , na kojoj su, uz predstavnike hrvatske policije i USKOK-a, bili i voditelj ureda američke DEA-e u Beču Isa Israel, časnik za vezu španjolske Guardia Civil Gonzalo Jesus Pantoja Navarro te predstavnici policije iz Češke Zuzana Turečkova i iz BiH Himzo Selimović. Istaknuto je kako je “rezanju” nezavisnog hrvatskog kraka balkanske narko hobotnice, najviše doprinjela hrvatska policija koja je i započela istraživanje ove bande. Zajedno s USKOK-om, ostvarena je uska suradnja s američkom DEA-om, španjolskom policijom kao i policijama više europskih zemalja, pa čak i Južnoafričke republike, što je bilo nužno da bi se do kraja istražila ova skupina.

Kako je prezentirano novinarima, hrvatska policija još je koncem 2008. počela je istraživati aktivnosti Balkanskog kartea, uz kojega se inače usko veže ime crnogorskog narko bossa Darka Šarića. Početkom listopada 2009. ishođeni su i sudski nalozi za praćenje i prisluškivanje osumnjičenih, dok se od studenog prošle godine, po zamolnici USKOK-a, u nadzor osumnjičenih uključila i španjolska policija pokrenuvši tajnu operaciju Magod. I češke vlasti pomagale su istražiteljima prateći petoricu osumnjičenika koji su u Pragu, kao paravan za krijumčarenje, imali tvrtke za promet nekretninama.

Zahvaljujući takvoj međunarodnoj suradnji istražitelji su na koncu doznali da velika pošiljka droge stiže u Europu na 300-metarskom kontejnerskom brodu MSC Leigh iz brazilske luke Santos. Početkom svibnja taj je brod uplovio u Sredozemlje, ali je najprije prošao nekoliko luka u Italiji, te je na koncu došao do Valencije. Dok je bio na sidrištu ispred luke, dvojica pripadnika Ćosićeve skupine pod okriljem noći dovezli su se brznim gumenjacima do broda. Netko od članova posade pomogao im je u pretovaru 14 torba s kokainom s broda. Potom su drogu, prema unaprijed pripremljenom planu, prevezli mimo luke i svih kontrola kanalom Pinedo do kopna gdje su ih čekali pomagači s dva automobila. Prebacivanje droge na kopno odigralo se pod jednim mostom, svega nekoliko stotina metara od ulaza na autoput. Međutim, tu je pošiljku presrela španjolska policija. Dvojica na gliseru odvezli su se prema obližnjoj luci Cullera, koja je bilo i njihovo polazište. Tamo je i njih čekala policija, koja je cijelu krijumčarsku operaciju imala pod nadzorom. Pratili su njihove pripreme, snimali što rade na gumenjaku prije odlaska prema sidrištu, prisluškivali su njihovu međusobnu komunikaciju, a putem termovizije promatrali su i prekrcavanje droge s broda na gliser.

U Španjolskoj je uhićen skiper s gumenjaka, Zadranin Đorđo Fristić, Nebojša Rkman te dvojica vozača koji su kokain trebali dalje prokrijumčariti kroz Europu i još jedna osoba koja je sudjelovala u prebacivanju droge na kopno. Čini se da su neki krijumčari ipak ostali “nedostupni”. Prema neslužbenim informacijama u Južnu Ameriku uspjeli su pobjeći glavne spone između Ćosićeve grupe i crnogorskog narko bossa Darka Šarića. Radi se navodno o srpskim državljanima N.D. i M. Š., koji su boravili u Španjolskoj, a bili su posrednici između južnoameričkih narkokartela i uhićenih hrvatskih kupaca.

O imenima i zemlji u kojoj će pojedini osumnjičenici biti procesuirani, na presici nitko nije želio govoriti . Navedeno je samo da je u Hrvatskoj i Španjolskoj uhićeno ukupno 11 osoba, te da je USKOK u Splitu otvorio istragu protiv deset osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 07:21