UHIĆENI I SUSPENDIRANI

Ovo su policajci iz Like osumnjičeni za silovanje, doznajemo što je prethodilo gnjusnom činu

Sutkinja istrage Županijskog suda u Karlovcu odredila im je istražni zatvor

Privođenja u Karlovcu

 Mario Pušić/

Dvojici ličkih policajaca, osumnjičenicima za silovanje njihove 33-godišnje sumještanke, određen je 30-dnevni istražni zatvor. Sutkinja istrage Županijskog suda u Karlovcu Elma Kaleb Mamić je prihvatila prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu te im istražni zatvor odredila zbog opasnosti od ometanja istrage utjecajem na svjedoke i žrtvu. Potvrdila nam je da u predmetu ima pet svjedoka, redom policijskih službenika, te žrtva.

Odvjetnik prvookrivljenoga policajca Marko Vukelić izjavio je kako će se žaliti na odluku suda.

- Svjesni smo da se radi o teškom kaznenom djelu i da se radi o policijskim službenicima, ali smatramo da nisu bile ispunjene pretpostavke za određivanje istražnog zatvora, te će u tom smjeru ići naša žalba. Djelo nisu počinili, aktivno su iznosili obranu, tako da smatramo da će žalba biti usvojena i da će biti pušteni - rekao je odvjetnik Vukelić.

Neslužbeno doznajemo da je u vrijeme počinjenja kaznenog djela jedan od policajaca bio u službi, a drugi nije. Također, doznajemo da je policajac koji je bio u službi imao policijsko postupanje prema žrtvi, te je iskoristio poziciju moći u kojoj se tada našao. Osim toga, osumnjičenici i žrtva znaju se otprije. Gnjusni čin počinili su, kako se sumnja, u privatnom, ne službenom automobilu, tako je policiji ispričala žrtva navodnog kaznenog djela. Uslijedilo je kriminalističko istraživanje zbog "postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv spolne slobode na štetu jedne ženske osobe".

image

Privođenje osumnjičenih

Mario Pušić/
image

Privođenje osumnjičenih

Mario Pušić/
image

Privođenje osumnjičenih

Mario Pušić/

Oba policajca su starija od žrtve, jedan ima 50 godina, a drugi 36. Dugo su u sustavu policije, jedan više od 10 godina, a drugi 20 godina.

U vrijeme počinjenja kaznenog djela stariji policajac je bio u službi, dok mu se u navodnom zločinu pridružio mlađi kolega koji tada nije bio u smjeni. Postupajući po prijavi žrtve, policija je prikupila sve potrebne dokaze za osnovanu sumnji nakon čega su policajci uhićeni i kriminalistički obrađeni.

Policijski suspendirani dvojac je po dovršetku kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku PU ličko senjske uz kaznenu prijavu nadležnom tužiteljstvu, a potom su na ispitivanje prevezeni u Karlovac. Dok je trajalo ispitivanje u zgradi karlovačkog suda, ispred se dogodio verbalni napada dvije ženske osobe prema novinarima. Pozivale su na zabranu fotografiranje i prijetile prijavama. Jedna je tvrdila da je službena osoba u postupku, međutim, nije se željela predstaviti. Bili smo dojma da su one samo ozlojađane pratiteljice okrivljenika.

image

Privođenje osumnjičenih

Mario Pušić/
image

Privođenje osumnjičenih

Mario Pušić/
image

Privođenje osumnjičenih

Mario Pušić/
image

Privođenje osumnjičenih

Mario Pušić/

O kaznenim djelima seksualnog karaktera MUP inače ne izvještava javnost, međutim, u ovom su slučaju u dvije rečenice su odlučiti priopćiti o događaju dajući do znanja da nitko nije zaštićen unutar njihova sustava.

- Više informacija o navedenom događaju, odnosno kriminalističkom istraživanju, nismo u mogućnosti objaviti, a sve s ciljem zaštite žrtve kaznenog djela od sekundarne viktimizacije. Zbog sumnje da su počinili težu povredu službene dužnosti, provodi se postupak utvrđivanja njihove disciplinske odgovornosti te će danas biti udaljeni s dužnosti. Iako su počinitelji uhićeni i protiv njih je podnijeta kaznena prijava, ovakvim izoliranim ponašanjem pojedinaca nanijeta je ogromna šteta svim pripadnicama i pripadnicima policije koji profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao na dobrobit svih naših sugrađana - naglašavaju iz Ličko-senjske policijske uprave.

image

Privođenje osumnjičenih

Mario Pušić/
image

Privođenje osumnjičenih

Mario Pušić/
image

Privođenje osumnjičenih

Mario Pušić/

Pritom napominju i da Ministarstvo unutarnjih poslova, kao i Policijska uprava ličko-senjska, imaju nultu stopu tolerancije na bilo koji oblik zlostavljanja žena te ovakvo ponašanje najoštrije osuđuju.

- Donekle nas umiruje činjenica da je žrtva zadržala povjerenje u policiju i slučaj prijavila upravo Policijskoj upravi ličko-senjskoj, nakon čega su provedene sve potrebne mjere i radnje kriminalističkog istraživanja - navodi se u policijskom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:22