SERIJA PROVALA

PLJAČKAŠIMA NA METI STANOVI U KOJIMA ŽIVE SAMCI Šibenčanin poziva da se prestane javno objavljivati broj stanara

Zagreb, 080710.Remetnecka cesta 7/2.Tomislavu Marjanovicu svjedoku i pokajniku na sudjenju za ubostvo Ive Pukanica i Nike Franica je provaljeno u stan.Foto: Bernard Covic / Cropix
 Bernard Čović / CROPIX

ŠIBENIK - Zlato, srebro, nakit - to je, kako sada stvari stoje, u posljednje vrijeme najomiljenija roba provalnika. Barem tako pokazuju podaci policije. Istina, dobrano kasne za legalnim otkupljivačima zlata koji su u godinu - dvije “pomeli” obiteljsko srebro i zlato prije svega, socijalno najugroženijih kategorija građana Hrvatske. Sada su, eto, ti „ostaci“ zlatnine u Hrvata došli na metu provalnika, prenosi Slobodna Dalmacija.

O porastu broja provala svjedoče podaci iz Šibenika.

- Na području Šibenika u prvih pet mjeseci prošle godine izvršene su četiri provale, odnosno sedam krađa iz stanova. U isto vrijeme ove godine bilježimo 10 provala (teških krađa) i šest krađa iz stanova. Lani smo za jednu provalu u tom razdoblju otkrili počinitelja, dok je ove godine za tri provale otkriven počinitelj - kaže Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske. Policija, kako tvrdi Kosor, čini sve da pronađe počinitelje. No, kada je u pitanju novac i nakit, to baš i ne ide tako lako.

- Novac nije prepoznatljiv izuzev ako oštećena osoba nije posebno označila ili evidentirala novčanice, dok nakit počinitelji lako prodaju u trgovinama za otkup zlata. Naši statistički pokazatelji upućuju na činjenicu da provale u domove spadaju u češća kaznena djela čija žrtva može biti svaki građanin, te da provalnici pojačano djeluju upravo u vrijeme godišnjih odmora ili putovanja, kada u stanovima nema njihovih vlasnika, dakle baš u vrijeme kada je potrebno pojačati oprez i poduzeti neke mjere samozaštite.

Profesor psihologije Davor Juranić iz Šibenika početkom ovog tjedna izravno se obratio ministru Ranku Ostojiću, upitavši ga kako motivirati šibensku policiju na učinkovitiji rad. On pri tome navodi da mu je 5. lipnja ove godine provaljeno u stan njegove majke u Šibeniku prilikom čega je ukradena veća količina raritetnog zlata.

- Policija je konstatirala provalu i krađu i to je sve. Dva dana prije provaljeno je u stan u susjednom stambenom naselju u Šibeniku prilikom čega je također ukradeno zlato. Iako sam naknadno policiji dao niz korisnih informacija o možebitnom počinitelju, rečeno mi je da su to vjerojatno provalnici izvan Šibenika, da oni (provalnici) znaju “nanjušiti” u kojem stanu ima novaca i zlata i da nažalost tu policija ne može puno pomoći.

Iznenađen stajalištem, otišao sam u susjedno stambeno naselje kako bih provjerio tezu da provalnici znaju “nanjušiti” stan. Iako se vrata moje majke donekle razlikuju od drugih vrata, vrata u susjednom stambenom naselju apsolutno se ničim ne ističu pa ta teza jednostavno ne stoji.

Provalnik ili poznaje žrtvu ili je po nekom drugom kriteriju odabrao stan. Uočio sam i u jednoj i u drugoj spornoj zgradi listu stanara s brojem članova, pri čemu su provaljeni stanovi karakteristični po tome da se broj članova smanjio na jedan. Novonastali samci mogli bi biti uvjerljiv kriterij u spomenutim provalama.

Zar je moguće da do ovakvog zaključka nije došao nitko od cijele hrvatske policijske mašinerije? Je li itko iz policije, obavijestio predstavnike stanara da NE OBJAVLJUJU liste stanara s brojevima članova kućanstava? Siguran sam da nije, piše Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 02:56