RATNI ZLOČIN

Podignuta optužnica protiv Bore Ivanovića 'Konja'

Zapovjedio neselektivne topničke i minobacačke napade na sela s većinskim hrvatskim stanovništvom, dopuštao zlostavljanje i ubijenje civila, zapovijedao i paravojnim srpskim postrojbama, te prikrivao ratne zločine
 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - Protiv nekadašnjeg zapovjednika 12. Proleterske mehanizirane brigade bivše JNA Bore Ivanovića zvanog Konj (69) Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je optužnicu za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika.

Tereti ga se da je zapovjedio neselektivne topničke i minobacačke napade na sela s većinskim hrvatskim stanovništvom s ciljem njihove okupacije, progona Hrvata i stvaranje etnički čistog prostora. Pri tome civile nije štitio iako je znao da njemu podređeni vojnici zatvaraju, zlostavljaju i ubijaju civile i ratne zarobljenike te uništavaju i pljačkaju imovinu. Tako su u Tordincima ubijena 22 mještanina, a 11 je osoba prvo zlostavljano u jednoj kući u Tordincima, a potom je odvedeno u logor u Begejcima.

Njegova je bila i zapovjed za napad na selo Ćelije, koje je spaljeno i sravnjeno sa zemljom, a tereti ga se i da ništa nije poduzeo za ubojstva 21 civila u Laslovu, Orlovnjaku, Ernestinovu i Antunovcu. Optužen je i da je četvoricu zarobljenih hrvatskih vojnika u okupiranim selima kod Osijeka predao „arkanovcima.“ Oni su ih ubili i tijela im bacili u masovnu grobnicu u mjestu Ćelije.

No, uoči početka mirne reintegracije Ivanović je, navodi se u optužnici, došao u tada okupirano Ernestinovo i zapovjedio da se njihovi posmrtni ostaci iskopaju i prebace na drugu lokaciju. Posmrtni ostaci ubijenih još uvijek nisu pronađeni, a tada su zarobljena i usmrćena još tri pripadnika hrvatske vojske.

Osim vojnim, Ivanović je, tvrde u ŽDO-u, zapovijedao i paravojnim srpskim postrojbama u istočnoj Slavoniji. Hrvatskom pravosuđu još uvijek je nedostupan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:47