MAJKA TROJE DJECE

Potresna ispovijest kućanice: 'Pljačkala sam banke da platim porezni dug... i za sve imam uplatnice'

Lezi dolje inače ću pucati! - uzviknula je pljačkašica s perikom na glavi i lažnim, plinskim pištoljem u ruci upavši 9. kolovoza prošle godine u poslovnicu OTP banke u Zagrebačkoj ulici u Sesvetama
 mup.hr

Lezi dolje inače ću pucati! - uzviknula je pljačkašica s perikom na glavi i lažnim, plinskim pištoljem u ruci upavši 9. kolovoza prošle godine u poslovnicu OTP banke u Zagrebačkoj ulici u Sesvetama.

Pljačku je izvela posve hladnokrvno. Bez suvišnih radnji i razgovora. Pobjegla je s plijenom od 150.000 kuna. Godinu poslije, ovoga tjedna, pljačkašicu je po slikama skinutim s videonadzora orobljenih banaka prepoznao jedan policajac iz zagrebačke Dubrave i ona je privedena pravdi. Riječ je o voditeljici lokalnog kafića u Dubravi.

- U pljačke banaka upustila sam se jer sam zapala u velike dugove. Dug Poreznoj upravi narastao je na 155.000 kuna, za najam sam dugovala 50.000 kuna.

Novcem od pljački podmirivala sam dugovanja - izjavila je 45-godišnja Ružica B., vlasnica obrta “B...”(puni identitet i naziv obrta poznat redakciji, op.a.).

Plinski pištolj

Policija ju je povezala s još dvije pljačke banaka. Poslovnicu OTP banke opljačkala je još jednom u studenom prošle godine odnijevši 27.280 kuna.

Ovoga ljeta, 3. kolovoza, upala je i u poslovnicu Splitske banke na Laništu.

- Ovo je pljačka, lezi dolje - povikala je uperivši pištolj u osoblje. Zaposlenici su joj u torbu strpali novac, nakon čega je izišla iz poslovnice, sjela u auto i pobjegla. U ovom slučaju dokopala se plijena od 50.000 kuna. Tri i pol tjedna poslije pljačkašica je identificirana i uhićena.

Međutim, za sada se ne povezuje s ostalim pljačkama po Zagrebu koje su izvršile ženske osobe, primjerice nedavnom pljačkom Splitske banke u Dubravi.

Policija je obavila pretrese doma Ružice B. i ostalih prostora koje koristi, kao i osobnih automobila Lada Niva i Lancia.

Upravo u jednom od tih vozila plavokose pljačkašice pronađeni su crna perika, kapa šilterica i pištolj koji je osumnjičena koristila u prepadima.

Ispostavilo se da se radi o plinskom pištolju. Upravo zbog toga što nije koristila pravo vatreno oružje prijavljena je za blaži oblik kaznenog djela razbojništva.

Kako neslužbeno doznajemo, osumnjičena žena nakon uhićenja nije pokazivala preveliko kajanje i žaljenje zbog učinjenog.

Sve je priznala istražiteljima, a pritom se navodno držala kao da je to, eto, bila prisiljena napraviti.

Suprug redar na groblju

Nadležna sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda odredila joj je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela. Majka troje djece ispričala je da joj je suprug redar u Gradskom groblju, dok je ona vodila obrt i bavila se ugostiteljstvom. Imala je kafić “22” u Dubravi te je u najam uzela lokal u sklopu Doma zdravlja u novozagrebačkom naselju Siget.

Međutim, posao joj baš i nije išao najbolje. Prihodi su bili sve manji, a dugovi sve veći.

Kada se našla u financijski bezizlaznoj situaciji s dugovima oko 200.000 kuna, rekla je osumnjičena istražiteljima, došla je na ideju da opljačka banku i vrati dugove.

Uzela je plinski pištolj, koji je nekoliko godina ranije kupila radi vlastite sigurnosti, promijenila boju kose stavivši crnu periku na glavu i sunčane naočale na oči te krenula u akciju.

- Od novca iz banke stvarno sam plaćala dugove za najam i porez - naglasila je Ružica B., a ta njezina izjava našla je potvrdu i u uplatnicama iz razdoblja nakon pljačke banke.

Zanimljivo je da je osumnjičena u jednoj od pljački pokupila i elektrokemijsku ampulu, tzv. mamac koji se stavlja među novčanice upravo kako bi se spriječile krađe i pljačke te otkrili mogući počinitelji.

Pronašla mamac

- Pripremajući novac za plaćanje duga, primijetila sam da su dvije novčanice po 200 kuna slijepljene. To mi je izgledalo čudno pa sam ih rastavila i vidjela da se između njih nalazi taj mamac - ispričala je Ružica B., dodajući da se odmah riješila tih novčanica zajedno s mamcem, dok je neoznačenim novcem podmirila dio duga za najam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:48