PO LJUBAV IŠAO PLIVAJUĆI

Priznao sve optužbe: Djevojku na Sljemenu pokušao silovati, pa je davio da je preobrati

Policija je u subotu nakon dojave građana spriječila ubojstvo 29-godišnje djevojke na Sljemenu, koju je rukama pokušao zadaviti Hrvoje U. (32) s kojim je bila u duljoj vezi . Zagrebačka je policija priopćila da je osumnjičeni prijavljen zbog pokušaja ubojstva, a neslužbeno doznajemo, da je nadležno tužiteljstvo dodalo i silovanje.

Duševni problemi

Osumnjičeni Hrvoje U. priznao je sve optužbe i detaljno opisao događaj. Međutim, nije isključeno da će proći bez zatvorske kazne. Naime, Hrvoje U. već je bio na psihijatriji zbog duševnih problema i ovisnosti, a navodi iz njegove obrane upućuju na to da u subotu nije bio pri zdravoj pameti.

Nakon što je u veljači otpušten iz Psihijatrijske bolnice Jankomir, Hrvoje je odlučio nastaviti vezu s djevojkom s kojom se zbližio još dok su bili gimnazijalci. On je tada bio u četvrtom, a ona u prvom razredu. Ovaj put želio je ‘očistiti’ njihovu ljubav od vanjskih utjecaja. Na ispitivanju je ustvrdio da je osjećao velike negativne vibracije od njezinih roditelja, što mu je sve više smetalo. Stoga je odlučio podvući crtu i prekinuti taj utjecaj.

Najprije je otišao u svoj stan i zapalio vlastitu staru odjeću da izbriše, kako je rekao, stare veze. Potom se iz Zagreba zaputio u Veliku Goricu po djevojku, i to pješice. Pritom je preplivao Savu. Kazao je da je preko rijeke krenuo na mjestu gdje je bilo plitko, ali je ipak morao plivati jer je voda postala preduboka. Nagovorio je djevojku da ode s njim na Sljeme i zajedno ostave stare negativnosti iza sebe. Autobusom su došli do Glavnog kolodvora, te tramvajem do tunela u Gračanima. Krenuvši pješice stazom na Sljeme, Hrvoje ju je uvjeravao da mora ostati zajedno s njim ‘iza crte’ koju je podvukao te da se više ne smije vraćati roditeljima i kontaktirati s njima. Tada su nastali problemi jer je djevojka očito mislila da će Hrvoje, ako ga slijedi, ublažiti svoje ideje te je odbijala držati se njegove ‘crte’. Rekla mu je da neće ostaviti roditelje nego njega, a on je postao nasilan. Najprije ju je seksualno napastovao, rastrgao joj odjeću i gurao prste u intimne dijelove tijela.

Nije se držao crte

Na kraju ju je počeo daviti tražeći da se preobrati.

- Stezao bih joj vrat sve dok se ne preobrati - kazao je dok je odgovarao na pitanja. Tijekom ispitivanja citirao je Gandhija, a na kraju je napomenuo da zamjera prolaznicima što ga nisu niti pokušali zaustaviti kada su vidjeli da davi djevojku. No, prolaznici su ipak odmah pozvali policiju koja je brzom intervencijom spriječila Hrvoja da napravi još veće zlo. Osumnjičenik je od nedjelje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela. Ako se psihijatrijskim vještačenjem utvrdi da je u trenutku počinjenja djela bio neubrojiv, umjesto kazne trebala bi mu se izreći sigunosna mjera smještaja u psihijatrijsku ustanovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:45