SUKOBI NAVIJAČA DINAMA

RAT FRAKCIJA BBB-a Detalji optužnice protiv Marka Tunjića: 'Sjećam se kako hladnog pogleda povlači okidač'

‘Mamićevac’ Tunjić optužen je za pokušaj ubojstva ‘antimamićevaca’ Šoštarka i Turkovića te još dvojice koje je promašio

Kad smo došli do igrališta osnovne škole, primijetio sam da Filip Šoštarko šepa, a zatim sam vidio da na desnoj nozi ispod stražnjice ima ranu iz koje curi krv. Pritisnuo sam mu ranu da zaustavim krvarenje. U istom trenutku pokraj mene se Miroslav Turković srušio na tlo i rekao: “Boli me trbuh”. Danijel Hrnjak je odmah nazvao Hitnu pomoć...

Vidio sliku u novinama

Opisao je tako Matija Pavlić događaje koji su uslijedili nakon što je njega i grupu njegovih prijatelja, navijača iz Udruge navijača Dinama BBB, tzv. antimamićevaca, u listopadu prošle godine u noćnim satima u zagrebačkoj Dubravi napali pripadnici suprotstavljene skupine, članova BBB Fan Cluba, tzv. mamićevaca. Brutalni napad dogodio se u 1.45 sati kad su se Pavlić, Šostarko, Turković i ostali vraćali s malonogometne utakmice u Sutinskim vrelima, a završio je teškim ranjavanjem dvojice “antimamićevaca” budući da je jedan od napadača bio naoružan pištoljem. Turković je ranjen s dva metka u trbuh i nogu, Šoštarko je pogođen u bedrenu arteriju, a živote su si spasili jer su pokrenuli parkirani kombi u koji je napadač pucao te njime pobjegli par ulica dalje pokraj osnovne škole. Za ta dva pokušaja ubojstva, ali i pokušaje ubojstava Marka Čorića i Mislava Novosela, na koje je istom prilikom pucano, ali nisu pogođeni, zagrebački tužitelji nedavno su podignuli optužnicu protiv Marka Tunjića (26), pripadnika BBB Fan Cluba. On se od svoje predaje u studenom prošle godine nalazi u Remetincu i tijekom čitavog postupka brani se šutnjom.

Turković je jedini prepoznao Tunjića kao napadača.

- U jednom trenutku Hrnjak se vratio do kombija i povikao ‘Evo ih, bježite!’ - ispričao je Turković, koji se kombijem te večeri dovezao do Dubrave gdje su Hrnjaka odveli kući.

- Ostao sam sjediti na suvozačevu mjestu, a do kombija je došao nepoznati muškarac s pištoljem i odmah počeo pucati. Prvi hitac me pogodio kroz vrata u bedro, a zatim je pucao par puta kroz staklo i pogodio me u trbuh. Sjećam se njegova hladnog pogleda i kako jednostavno povlači okidač - rekao je Turković. Tunjića je prepoznao kad mu je vidio sliku u novinama. No, za razliku od Turkovića, Pavlić i Hrnjak su najprije rekli da su napadača prepoznali kao “Tunjića s Borongaja”, međutim na prepoznavanju mjesec dana poslije Tunjića nisu mogli prepoznati.

Poručili mu da šuti

Tužitelji to pripisuju navodnom pokušaju utjecaja nepoznatih osoba na svjedoke da ne prokažu Tunjića. Naime, Turković je u svojem iskazu tužiteljstvu naveo kako su njegovu prijatelju prišli nepoznati muškarci te mu rekli da Turkoviću prenese poruku da ne smije prepoznati Tunjića.

Krvavi obračun u zagrebačkoj Dubravi, obrazlaže tužiteljstvo, samo je eskalacija u pravom ratu koji već dvije godine na zagrebačkim ulicama, ali i šire tinja između suprotstavljenih skupina navijača Dinama, onih koji podržavaju trenutnu upravu Dinama i onih koji traže ostavku Zdravka Mamića, a neposredan povod za napad na “antimamićevce” bio je napad desetak “antimamićevaca” na dvojicu “mamićevaca” koji se dogodio u centru grada samo nekoliko sati prije obračuna u Dubravi.

Viđeniji članovi

Naime, skupina “antimamićevaca” naoružanih teleskopskim palicama došla je oko 23 sata u restoran Carpaccio u centru Zagreba te napala dvojicu zaposlenika koji su inače bili pripadnici suprotstavljene skupine. Tužitelji i policajci su tijekom istrage zbog toga saslušavali i niz viđenijih članova raznih frakcija BBB-a o povijesti sukoba među frakcijama. Neki od njih prepričali su i ranije sukobe, među ostalim napad na viđenijeg člana “antimamićevaca” na Ravnicama, zatim pronalazak noževa, sjekira i slično kod “mamićevaca” na gostavanjima Dinama u Glasgowu i Litvi.

Nijaz Tadžić Hadžiosmanagić, prijašnji vođa radikalne frakcije No Profit, a sada član BBB Fan Cluba tako je ispričao da se u stajalištima razišao s nekadašnjim istomišljenicima jer ga je udruga navijača Dinama prevarila tijekom pregovora s Mamićem, te je sa svojim pristašama odlučio osnovati novu udrugu i vratiti gledatelje na stadion. Grga Prskalo, predsjednik BBB-a iz Domovinskoga rata, smatra da su “antimamićevci” napadom u Carpacciu prekršili kodeks i napali pripadnike druge skupine dok su bili na radnim mjestima, te da ih napadaju i dok su u društvu supruga ili djevojaka u vrijeme kada nema utakmica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 18:16