ISTRAŽIVAČKI SPECIJAL

REKONSTRUKCIJA NAJVEĆE MREŽE PERAČA NOVCA Sad kosi travu u Njemačkoj, a u Hrvatskoj je ostavio fiktivnu tvrtku sa 57 milijuna kuna poreznog duga!

Sumnjivo je porijeklo novca, sumnjive su isplate gotovine, sumnja se na velike porezne utaje...

Prije nekoliko godina, krajem 2012. ili početkom 2013., preko agencije iznajmili smo stan trojici Talijana. Potkraj 2014. su otišli, ne znam gdje su danas”, rekla nam je vlasnica stana u Nazorovoj ulici u Zagrebu. Jedan od trojice Talijana bio je Simone Chiappini iz Fossana koji je kao opunomoćenik tvrtke 5R d.o.o. iz Zagreba od 4. rujna 2013. do 17. ožujka 2014. s računa tvrtke isplatio u gotovini od 95,8 milijuna kuna, zbog čega je “zapeo za oko” hrvatskom Uredu za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma.

Iz dokumentacije Ureda za sprječavanje pranja novca, kojom raspolaže Jutarnji list, vidljivo je da je slučaj otvoren na temelju prijave banke. Prema Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, naime, banke su dužne Ured obavijestiti o sumnjivim transakcijama.

U 2 mjeseca 26 milijuna

“Sveukupno je u manje od dva mjeseca”, navodi se uz ostalo dokumentaciji Ureda, “na račun tvrtke 5R d.o.o primljeno 26,3 milijuna kuna, a istovremeno u istom razdoblju s njezina računa isplaćeno je u gotovini 16,7 milijuna kuna kuna”. Na temelju dojave Ured je provjerio Chiappinijeve gotovinske transakcije. Otkriveno je da je od 2010. do 2014. obavio 111 gotovinskih transakcija, od kojih su im neke bile sumnjive.

“Gotovinske i sumnjive transakcije Chippiani je obavljao od 4. rujna 2013. do 17. ožujka 2014. Kao ovlaštenik tvrtke 5R izvršio je isplate gotovine u iznosu od 95,8 milijuna kuna. U prosincu 2013. evidentirana je jedna uplata u iznosu od 290 tisuća kuna u korist tvrtke 5R, a po nalogu Chiappinija”, stoji u dokumentima Ureda za pranje novca.

Vlasnicu stana u Nazorovoj koji je unajmio Talijan Chiappini upitali smo je li znala čime se točno njezini podstanari bave.

“Predstavili su se kao poslovni ljudi, ali ne znam što su radili. Uredno su plaćali stanarinu do kraja 2014., kad su nam javili da se jedan od njih trojice razbolio i da ne mogu plaćati ugovoreni najam. Nismo se mogli dogovoriti oko nove cijene i zato su otišli”, rekla nam je.

Jutarnji list u ovom istraživanju nije uspio doznati je li Simone Chiappini i danas na području Hrvatske niti čime su se točno bavila ostala dvojica njegovih sustanara u unajmljenom stanu u Nazorovoj 9. Skupa s njima, prema podacima Porezne uprave, stanovali su Paolo Curti i Pierpaolo Cappa.

Prvi u lancu

Tvrtka 5R zanimljiva je jer su poreznici nakon prijave Ureda za sprječavanje pranja novca uočili da se pojavljuje “kao prva u lancu” u trgovini zlatom. Ona je tek jedna u mreži tvrtki koje Ured za sprječavanje pranja novca u dokumentaciji koju posjedujemo sumnjiči da je riječ o “organiziranoj skupini koja, među ostalima, uključuje kako pravne osobe za otkup zlata i srebra, tako i pravne osobe za otkup sekundarnih sirovina, odnosno metala”. Sumnjiči ih se za tzv. kružne prijevare, pranje novca te prikrivanje stvarnog izvora novca.

Utvrdio je to spomenuti ured još u srpnju 2014. kada su dopis proslijedili, što se vidi iz dokumentacije, Državnom odvjetništvu. I ostala dokumentacija toga ureda koju posjedujemo nastala je 2013. i 2014. godine.

Postavlja se pitanje zašto DORH i policija tako dugo ne reagiraju na otkrića Porezne uprave i ureda za sprječavanje pranja novca i zašto su prva uhićenja uslijedila tek nakon nedavne provale u sjedište kriminalističke policije u Heinzelovoj?

Naime, još 2014. Uredu za sprječavanje pranja novca bile su sumnjive gotovinske transakcije direktora i osnivača tvrtke 5R Davida Ravere koji je, kako je vidljivo u dokumentaciji, obavio šest gotovinskih transakcija u ukupnom iznosu od 3,8 milijuna kuna.

Kružne prijevare

Još u svibnju iste godine Porezna uprava pokrenula je i porezni nadzor u spomenutoj tvrtki te posumnjala da je ta tvrka uključena u kružne prijevare. Direktora tvrtke Davida Raveru uspjeli smo pronaći putem društvene mreže na kojoj je bila navedeno da je radio u tvrtki 5R u Zagrebu. Pitali smo ga u poruci može li nam pomoći oko tvrtke 5R. Odgovorio nam je: “Kako? Što vam treba?”. Nakon što smo se predstavili kao novinari Jutarnjeg lista te rekli da želimo s njim razgovarati jer se ta tvrtka spominje u dokumentima Ureda za sprječavanje pranja novca, Ravera nam se više nije javio. Raveru nikada nije vidio ni stečajni upravitelj Zoran Mihajlović koji je tvrtku 5R preuzeo u svibnju 2015. Trgovački sud u Zagrebu je, naime, tvrku 5R zbog “nesposobnosti za plaćanje iznosa od 8,9 milijuna kuna” poslao u stečaj, a stečajni upravitelj krajem prošle godine objavio je oglas putem kojeg je rasprodao skromnu imovinu tvrtke: prijenosno računalo (600 kuna), printer Laserjet HP PRO 1102 (220 kuna), vatrogasni aparat veliki (220 kuna)...

“Nije bilo vrednije imovine. Sve ostalo preuzeli su poreznici i policija”, rekao nam je stečajni upravitelj Mihajlović.

Tvrtka 5R, naime, osnovana je u rujnu 2012. i jedna je u nizu primjera kako se hrvatski gospodarski i financijski sustav koristi za pranje novca i porezne prijevare na štetu proračuna. Do stečaja je promijenila dvije adrese, posljednja je bila u Radničkoj 52. Osnivači su bili Davide i Antonio Ravera.

Porezna uprava detektirala je da preko računa niza tvrtki koje su u Hrvatskoj uz domaće u proteklih nekoliko godina osnivali i talijanski, slovenski, rumunjski i bugarski državljani prolaze višemilijunski iznosi novca. Zbog poslovanja s talijanskom tvrtkom Italpreziosi i JM Gold SRL sumnja se da su povezane s tvrtkama u vlasništvu obitelji Sanchez - Perades iz Perua, koju američka DEA istražuje zbog sumnji da se bavi drogom.

Model poslovanja u mreži tvrtki uključenih u kružne prijevare je sličan, a posljednja tvrtka u lancu uglavnom završi s milijunskim poreznim dugom. Posljednje tvrtke u lancu najčešće su fiktivne te glase na ljude koji su ili inozemni državljani ili mlade osobe te nerijetko i osobe zavedene u kaznenim evidencijama.

Imaju dosje

Primjerice, u informacijskom sustavu MUP-a, kako se navodi u dokumentima Ureda, dvije osobe iz tvrtki povezanih s poslovanjem 5R evidentirane su kao počinitelji kaznenih djela, kao što su krađe te provaljivanja u mjenjačnice, kioske.

Isto tako nerijetko se radi o mladim ljudima slabijeg imovinskog statusa. Primjerice, jedan od direktora u tvrtki bio je i M. M., čije je poslovanje također bilo sumnjivo Uredu za sprječavanje pranja novca, koji je, prema dokumentaciji, od kolovoza 2012. do travnja 2013. proveo 62 gotovinske transakcije, ukupno 28,9 milijuna kuna, navodi se u dokumentaciji Ureda.

Djelatnicima banke učinilo se poslovanje njegove tvrtke sumnjivim jer se, među ostalim, radilo o osobi rođenoj 1993. koja je podizala velike novčane iznose. Ta tvrtka danas duguje 57,6 milijuna kuna poreza. Njegov prijatelj, koji je želio ostati anoniman, rekao nam je da se odselio u Njemačku gdje se zaposlio u tvrtki koja se bavi održavanjem zelenih površina. Pokušali smo doći do M.M., ali nije odgovarao na naše poruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:48