TRAGEDIJA NA DOBRI

Seoski probisvijet, teški pijanac koji je zlostavljao svoju ženu i sina, ubio je Tomislava (21)

S lijeva na desno: Mijo Fijak, mjesto zločina i Karolina Fanjak
 Mario Pušić / Hanza Media

Mijo Fanjak (62) bio je probisvijet. S njime se moglo normalno razgovarati samo u rijetkim prigodama kada nije bio pijan. Svadio bi se sa susjedima oko međe, s lokalnim pijancima oko rundi ispred trgovine pred kojom svakodnevno piju, s mladima na Dobri oko svega.

U danima ludila za pojasom bi nosio bajunetu i išao u šumu loviti medvjede, pričao je da ga stalno napadaju, a ustvari je išao piti rakiju koju bi zakopao pod deblima. Ima ženu i tek punoljetnog sina koje godinama maltretira. Rijetki su oni kojima u nekom trenutku nije dobacio da će ga ubiti, to mu je gotovo bila poštapalica. Fanjak je bio seoska budala koju nitko nije shvaćao ozbiljno, sve do petka u 18.30 sati, kada je iz ručno rađene poduže kubure na prepunom kupalištu u rodnom Zadobarju kraj Karlovca ubio Tomislava Rendulića (21) iz susjedne Tomašnice.

U četvrtak u večernjim satima Fanjak je kući došao pijan i ljutit, svjedoči nam njegova supruga Karolina.

- Rekao mi je da ga je Tomislav zafrkavao, da mu prijeti da će ga gurnuti u Dobru. S njim je otprije imao problema, žalio se da ga provocira. Sutradan ujutro otišao je u grad u kupovinu, nije ga bilo do 16 sati. Znala sam da negdje pije. Došao je oko 18 sati, najeo se graška i tijesta koje sam mu spremila. Ništa nije pričao. Ja sam otišla s kozama na pašu te sam čula kako sjeda na skuter i spušta se s našeg brda na kupalište - kaže nam Karolina Fanjak.

Nešto prije nego što će Fanjak otići s kupališta na jelo, na Dobru je stigao Rendulić. Među njima tada nije bilo kontakta, iako su svi znali da ga Fanjak ne voli. Kada je Fanjak dolazio sa skuterom, Rendulić je s trojicom mještana sjedio za stolom, koji su sami tamo postavili. Mještani su ga upozorili da bi bilo najbolje da ode jer su vidjeli da je Fanjak pijan. Fanjak je tridesetak metara od njih ostavio skuter i krenuo prema stolu. Prišao je i rekao Renduliću: “Briši doma!”

Rendulić je uzeo ručnik, digao se od stola, a ovaj je ponovio svoje riječi i, ne čekajući mladićevu reakciju, odmah izvadio kuburu koju je skrivao oko pojasa i u istoj sekundi ispucao mu kuglu kojom se gađaju divlje svinje u prsa. Pucao je s dva-tri metra između pet-šest ljudi. Rendulić je napravio dva koraka unatrag, pao i umro. Dok su mu okupljeni pokušavali pomoći, Fanjak je otišao do skutera, napunio kuburu, jednu patronu uzeo u ruku i krenuo opet prema kupačima s riječima: “Gdje je da ga dokrajčim?”

Mještanin Drago Sudac, umirovljeni policajac, uzeo mu je oružje, svladao ga s nekoliko udaraca i zadržao do dolaska policije. Fanjak je uhićen, a potom zbog težih ozljeda odvezen u zatvorsku bolnicu. Protiv njega će se nastaviti istražni postupak čim se oporavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:56