SPASILI JOJ ŽIVOT U BOLNICI

SLUČAJ KAKAV SE NE PAMTI Otac curice (4) otrovane kokainom: 'Supruga i ja smo se malo drogirali, ostatak bacili u smeće'

 Krešo Raguž

Djevojčica u dobi od četiri i pol godine završila je u nedjelju navečer u teškom stanju u KBC Sestara milosrdnica, a nalazi krvi i urina pokazali su da se radi o trovanju kokainom.

Liječnici su odmah pozvali policiju koja je, kako doznajemo, još u bolnici uhitila roditelje i protiv njih podnijela kaznenu prijavu zbog povrede djetetovih prava i zanemarivanja roditeljske dužnosti, za što je zapriječena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je ocu, 35-godišnjem D. J., i pet godina starijoj majci I. J. jednomjesečni pritvor.

Novi skrbnici

Djevojčica se dobro oporavila i danas bi trebala napustiti bolnicu, a centar za socijalnu skrb će je, kako neslužbeno doznajemo, zbrinuti unutar šire obitelji te se dijete neće vraćati na adresu na kojoj je živjela s roditeljima.

- Djevojčica, koja je početkom mjeseca primljena u našu bolnicu u teškom stanju zbog trovanja kokainom, dobro se oporavila i, prema najnovijim nalazima, nema akutnih oštećenja organa - kaže pedijatrica doc. dr. Orijena Žaja s Klinike za pedijatriju KBC-a Sestara milosrdnica. Dodaje da djevojčica, srećom, nema oštećenja mozga, srca, jetre ili bubrega, koja mogu nastati zbog trovanja kokainom.

Tek će se utvrditi kako je djevojčica točno došla do droge koju je očito konzumirala i od koje joj je pozlilo. Otac, koji se liječi od ovisnosti, tvrdio je policiji da ne zna kako je do toga došlo te da se odmah pobrinuo za dijete kojem je pozlilo.

- Kad sam vidio da je djetetu loše, odmah sam se uputio u bolnicu. Ja se liječim od ovisnosti o drogi i konzumiram heptanone. Ponekad u kući, kad smo žena i ja sami, znamo popušiti malo marihuane, ali ništa pretjerano. Bude onako usput, za gušt. A taj dan smo supruga i ja, dakle tu nedjelju, konzumirali malo kokaina. Ali smo ostatak droge koji nam je ostao bacili u smeće. Znate, ako se u našem domu i nađe droga, uvijek je nastojimo negdje sakriti od dječje ruke i pogleda - ispričao je istražiteljima. Njegova supruga se, pak, duže vrijeme bori s poremećajem u prehrani, zbog čega ide na psihoterapiju i troši lijekove “za živce”.

“Uzela je tabletu”

Ukućani su, tvrdi djed djevojčice koji živi u istoj kući s djevojčicom i njezinim roditeljima, posumnjali da je dijete nekako došlo baš do tih lijekova. Djed, koji jedva čeka da mu se obitelj vrati kući - unučica iz bolnice, a sin i snaha iz zatvora - unatoč svemu tvrdi da se nije dogodilo ništa strašno.

- Sve su institucije prenapuhale ovaj slučaj. I dobro je da je tako! Međutim, uvjeravam vas da se nije ništa strašno dogodilo. Unučica je dobro. Trenutak roditeljske nepažnje u nedjelju doveo je do cijele ove sage koju sada proživljavamo. Ja sam se u petak vratio s mora i cijelu sam se subotu igrao s unučicom. Ona je jako razigrana i vesela. Još je taj dan nešto bila bolesna. A u nedjelju navečer, dok mene nije bilo u kući, popila je neku tabletu. Mislim da se domogla nekako tablete koju njezina mama koristi za živce. Kako? Ne znam ni sam. Nitko ne drži ništa na dohvatu djece. Ne branim nikoga, samo da znate. Jer to se naprosto nije smjelo dogoditi. Zna se da su djeca nestašna i znatiželjna i stalno ih treba imati pod okom - kaže za Jutarnji list djed četverogodišnjakinje uvjeravajući sve, a najviše sebe, kako je zapravo sve u najboljem redu. Napominje nam još da je curica dobro i da su joj obje bake trenutno u posjetu.

- Nismo od nje doznali kako se to dogodilo i razlog zašto je u nedjelju navečer počela nekontrolirano povraćati. Njezin tata je odmah reagirao, umotao je u deku te s prijateljem odvezao u bolnicu. Znate što nam je rekla kad smo je pitali što je progutala te večeri? Rekla je: ‘Neću ništa pričati dok nema tate’. Jako je privržena ocu i sad joj nedostaje, pogotovo kad je u bolnici jer joj je to novi ambijent. Bili su kod nas djelatnici Centra za socijalnu skrb te su odlučili da će, po izlasku iz bolnice, a to će biti u četvrtak, unučica biti smještena kod druge bake - zaključuje djed četverogodišnje curice napominjući da će “sin i snaha sigurno odmah biti pušteni jer mjesec dana pritvora za nešto što nisu napravili je izvan svake pameti”.

Obitelj djevojčice, kako neslužbeno doznajemo, nije ranije bila prijavljivana nadležnom centru za socijalnu skrb, koji je tek jučer dobio prijavu policije o tome što se dogodilo. Centar je, odmah po saznanju, izrekao mjeru žurnog izdvajanja djeteta iz obitelji, te će djevojčica po izlasku iz bolnice biti zbrinuta u široj obitelji, ali, kako doznajemo, ne na adresi na kojoj je živjela do sada.

Sudska odluka

Sukladno Obiteljskom zakonu, u sljedeća 72 sata Centar za socijalnu skrb mora o žurnoj mjeri izdvajanja obavijestiti sud, koji će u izvanparničnom postupku donijeti odluku o privremenom povjeravanju djeteta drugoj osobi ili ustanovi. U sljedećem periodu Centar će sudu dostaviti procjenu obiteljske situacije i prijedlog o daljnjem postupanju. Sud može izreći više mjera, a najvjerojatnija je oduzimanje prava roditeljima da žive s djetetom.

Heptanon 2012. ubio 3-godišnjaka

Sličan slučaj koji je završio kobno za trogodišnjeg dječaka dogodio se na ljeto 2012. u zagrebačkoj Dubravi. Otac dječaka bio je ovisnik koji se šest godina liječio heptanonima, a njih je mrvio i miješao sa sokom u prahu. Navodno mu je jedna vrećica tako pripremljene mješavine kobnog dana pala na pod, a našao ju je njegov trogodišnji sin. Dijete je očito pojelo mješavinu.

Tijekom noći počelo je povraćati, no, iako je djetetu satima bilo loše, roditelji su pozvali hitnu pomoć tek pred jutro. Dječak je bez svijesti dovezen u intenzivnu bolničku službu oko 8 sati ujutro. Već je teško disao i imao promjene na očima koje su ukazivale na zatajenje mozga. Dijete je odmah reanimirano i intubirano te priključeno na respirator.

Roditelji nisu liječnicima rekli što je dovelo do takvog stanja, no unatoč tome napravljen je toksikološki test koji je pokazao da je riječ o trovanju metadonima. Sve mjere intenzivnog liječenja nisu dale rezultat i liječnici su mogli tek konstatirati da dijete nema moždanih funkcija, da su one nepovratno izgubljene. Dijete je bilo klinički mrtvo. Još su ga nekoliko dana održavali na životu uz pomoć aparata.

Droga čija popularnost stalno raste vodi do zatajenja srca

Jedna od najpopularnijih droga posljednjih godina nedvojbeno je kokain koji, uz euforičnost, kod ovisnika može izazvati simptome vrlo slične shizofreniji, kažu stručnjaci. Njegova popularnost proizlazi iz činjenice da održava konzumenta budnim, ali mu daje i osjećaj snage te nadmoći. No, dođe li do predoziranja, uz drhtavicu i konvulzije kokain može biti brzi ubojica jer izaziva srčanu aritmiju i na kraju zatajenje srca. Dugotrajna ovisnost o kokainu ima izrazito toksične posljedice, osobito na srce, izazivajući tahikardiju, visoki krvni tlak, grčeve u mišićima, nesanicu i nervozu. Zjenice su maksimalno proširene, mogu se pojaviti halucinacije, agresivno ponašanje i paranoidne deluzije. Osim toga, dugotrajna ovisnost ostavlja trajne posljedice na srce, bubrege i mozak. Kokain se testovima urina može otkriti čak 72 sata nakon uzimanja, a kod onih koji ga koriste redovito treba proći oko tri tjedna od zadnjeg “šmrkanja” da bi nalaz bio negativan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:48