IMA NOVU SKRBNICU

SLUČAJ KOKAIN Djevojčica (4) otrovana drogom puštena iz bolnice, roditelji i dalje iza rešetaka, Centar za socijalnu skrb im oduzeo dijete

 Krešo Raguž

Četverogodišnja djevojčica koja je u nedjelju navečer stigla u KBC Sestara milosrdnica nakon što se u roditeljskoj kući otrovala kokainom, jučer je otpuštena iz bolnice.

Centar za socijalnu skrb izrekao je žurnu mjeru izdvajanja djeteta iz obitelji, a skrbnicom djevojčice - čiji su roditelji u pritvoru zbog zanemarivanja djeteta - imenovao je baku.

- Djevojčicu je iz bolnice odvela baka nakon što ju je centar za socijalnu skrb imenovao skrbnicom - potvrdio nam je prof. dr. Miroslav Harjaček, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Sestara milosrdnica. Djevojčica je u nedjelju završila u bolnici u vrlo teškom stanju, a pretragama je utvrđeno da se radilo o trovanju kokainom.

- Uz pomoć infuzije uspješno se oporavila i zato smo je otpustili iz bolnice - rekao je prof. dr. Harjaček. Inače, djevojčica je u bolnici ostala duže nego li je to njezino zdravstveno stanje zahtijevalo jer se čekalo rješavanje pitanja njezina statusa.

Naime, iako je u bolnici završila još u nedjelju, a liječnici su odmah pozvali policiju, policija je tek u srijedu službeno o tome obavijestila socijalnu službu, koja je odmah izašla na teren i, nakon procjene obiteljske situacije, odlučila zbrinuti dijete u krugu šire obitelji.

U roku od 72 sata centar za socijalnu skrb dužan je, sukladno Zakonu, obavijestiti sud o žurnom izdvajanju djeteta iz obitelji. Sud će pak, nakon što centar napravi dublju analizu i dostavi svoje prijedloge, izreći odgovarajuću mjeru obiteljskopravne zaštite. Prema svemu sudeći, radit će se o mjeri zabrane roditeljima da žive s djetetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:29