DARKO ZADRO

SUĐENJE BIVŠEM ODVJETNIKU ZBOG PRIJETNJI SMRĆU 'Smatram se krivim, ali napominjem da sam u ono vrijeme prema svim dokumentima bio neubrojiva osoba'

Darko Zadro
 Ranko Šuvar / Hanza Media

Zbog prijetnji smrću osoblju PB Vrapče, točnije psihijatrici i ravnatelju bolnice tijekom hospitalizacije 2014., na kojoj je završio nakon što je 2011. u stanju kokainske psihoze ubio mladog košarkaša, na optuženičku klupu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu sjeo je bivši odvjetnik Darko Zadro.

- Smatram se krivim, ali napominjem da sam u ono vrijeme prema svim dokumentima bio neubrojiva osoba. To je stoga specifičan slučaj – rekao je optuženi Zadro sucu dodavši da mu se brak raspao, da nema imovine te da radi honorarno za jedan odvjetnički ured gdje mjesečno uprihodi oko 7000 kuna.

I dok tužiteljstvo za Zadru traži 10 mjeseci zatvora, njegov odvjetnik Andrej Ilić napominje da je "bez obzira na očitovanje o krivnji, u vrijeme počinjenja djela bio neubrojiv te da osoba u takvom stanju nije kriva". Sud je naložio nadopunu psihijatrijskog vještačenja koje je rađeno dok je Zadro bio prisilno smješten u bolnici i kojem je u međuvremenu liječenje završeno.

Podsjetimo, Zadro je završio na Zavodu za forenzičku psihijatriju bolnice Vrapče 2012. godine odlukom Županijskog suda u Zagrebu gdje mu se sudilo zbog ubojstva iz 2011. godine. Te Zadrine hospitalilzacije u tužiteljstvu su se prisjetili psihijatrica bolnice N.B. i ravnatelj Vlado Jukić.

- Pacijenta sam pozvala 31. srpnja 2014. na kraći razgovor da ga upozorim na neprimjereno ponašanje u odnosu na jedan odvjetnički ured koji je nazivao i slao im neprimjerena pisma. Potom sam mu rekla da zbog toga neće imati izlazak u krug bolnice dok se situacija ne riješi jer pacijenti na našem odjelu ne bi smjeli koristiti mobitel. On je negodovao, ali nije prijetio toga trena, već je ponavljao da nije prijetio odvjetnicima. Sutradan sam iz izvješća koje sastavljaju sestre i tehničari doznala da je prijetio meni i ravnatelju Jukiću kunući se svojom djecom da će nam se osvetiti. Dramatično je bilo dan poslije tijekom vizite. Prijetio je i vrijeđao. Spominjao je i moju kćer koju nikada nije upoznao. S obzirom na to da znam o kakvoj se osobi radi i da je spreman ostvariti svoje prijetnje te da zna sve o bolničkom osoblju i naše adrese stanovanja, strahujem za svoj i život svoje obitelji - rekla je psihijatrica bolnice N.B. i dodala da je na kraju pozvana policija.

Ravnatelj Klinike za psihijatriju Vlado Jukić, koji je ujedno pročelnik Zavoda za forenzičnu psihijatriju gdje je 2012. smješten Zadro po sudskoj odluci, također je osjetio nelagodu tih dana. Njega su nazvali iz odvjetničkog ureda kojem se prethodno tih dana obratio Zadro, a Jukić je to Zadrino obraćanje shvatio kao vid prijetnje.

- Shvatio sam da im je prijetio pa sam zamolio dr. N.B. da ode s pacijentom porazgovarati. Kasnije mi je rekla da je pokazao nezadovoljstvo oko nastale situacije, a prema izvješću medicinskih tehničara, Zadro je na verbalno agresivan način pokazao nezadovoljstvo odlukom o zabrani izlaska u krug bolnice - ispričao je, između ostaloga, Jukić u tužiteljstvu.

Od tada Zadro nije počinio nikakvo kazneno djelo. Osoblju bolnice zbog svog ponašanja i prijetnji se pismeno ispričao, a lani je i forenzično-psihijatrijski tim utvrdio da Zadro više nije opasan za okolinu.

Nakon svega Zadro se pokušava vratiti na pravi put. Osim što radi honorarno u jednom odvjetničkom uredu, upisao je i poslijediplomski studij iz građanskog prava te svakodnevno proživljava grižnju savjesti zbog svojih poteza iz prošlosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:20