JOSIP VRBANAC

TKO JE PREVARANT KOJI JE NASAMARIO FINU I OVRŠIO 33 MILIJUNA KUNA? Poduzetnik je novac htio oteti tvrtki koja gradi vjetroelektrane

 Nikša Stipaničev / HANZA MEDIA

Josip Vrbanac (59) iz Čakovca, protiv kojega se na tamošnjem sudu već vodi postupak zbog izvlačenja novca iz vlastite tvrtke, uhićen je prije tri dana u Zagrebu nakon što je uz pomoć krivotvorene dokumentacije ovršio jednu tvrtku za nevjerojatna 33 milijuna kuna.

Nepostojeći odnos

Kako su priopćili iz Državnog odvjetništva, ne navodeći indentitete osumnjičenika niti oštećenika, Vrbanac je imao i pomoć dvojice nepoznatih muškaraca, koje istražitelji još uvijek pokušavaju indentificirati. Kako neslužbeno doznajemo, na meti mu se našla tvrtka Eko koja se bavi gradnjom vjetroelektrana.

Sve se odvijalo od početka siječnja do 8. veljače, a Vrbanac se sumnjiči da je najprije krivotvorio dokumentaciju prema kojoj njegova tvrtka RH Promet ima određene poslovne odnose s tvrtkom Eko, premda takvih poslova nije bilo. Na osnovi tako lažirane dokumentacije, navodno izvjesnih ugovora o poslovanju, Vrbanac je sastavio i neoriginalno rješenje o ovrsi prema kojemu je tvrtka Eko njegovoj tvrtki dugovala navedenih 33,257.113 kuna, a rješenje je ovjerio krivotvorenim pečatom javnog bilježnika s klauzulom pravomoćnosti. Na osnovi takve dokumentacije zatražio je pak od Fine da ovrši Eko, što su oni, ništa ne sumnjajući, i proveli prebacivši s računa tvrtke Eko na račun Vrbančeva RH Prometa spomenuti iznos.

Već optuživan

Kako neslužbeno doznajemo, usprkos prebacivanju sredstava policajci su ipak prilično brzo reagirali te je novac blokiran na računu RH Prometa. To kod ovakvih prevara predstavlja velik uspjeh jer počinitelji inače u najvećem broju slučajeva vrlo brzo podižu novac s računa.

Protiv Vrbanca je u Čakovcu još prošle godine bio pokrenut kazneni postupak zbog optužbi da je iz svoje druge tvrtke, Euro Iver, 2008. izvukao oko pet milijuna kuna, nakon čega je tvrtka završila u stečaju. S Vrbancem je bio optužen i njegov sin Dino, koji je bio direktor Euro Ivera, a novac su, prema optužnici, podizali s računa tvrtke pravdajući to pozajmicama ili pak podmirenjem obaveza prema dobavljačima.

Uz navedenih pet milijuna kuna, za koje su navodno oštetili tvrtku, na teret im se stavljalo da su pritom počinili i poreznu utaju tešku oko dva i pol milijuna kuna, čime su za taj iznos oštetili državni proračun RH.

Usprkos nastojanjima, jučer nismo uspjeli utvrditi je li ovaj postupak protiv Vrbanca dobio i svoj sudski epilog.

Nakon ispitivanja u prostorijama Općinskog državnog odvjetništva, Vrbanac je jučer doveden na zagrebački Županijski sud, a istražna sutkinja Jadranka Mandušić odredila mu je jednomjesečni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja djela. Ovaj drugi razlog za pritvaranje odnosi se upravo na činjenicu da mu se već sudilo zbog gospodarskog kriminala.

Fikus-direktori

Prevare s tzv. lažnim ovrhama u posljednje su vrijeme sve češće, no do sada nije bio poznat slučaj s tako velikim iznosom. Prevaranti jako dobro koriste ovršni zakon prema kojemu Fina ekspresno provodi ovrhe na temelju dokumentacije, a česti su slučajevi u kojima prevaranti koriste tzv. fikus-direktore, odnosno tekliče preko kojih tako izvuku novac. Naime, prije nepunih desetak dana u Zagrebu je uhićena 23-godišnja L. A. koja je samo nekoliko dana ranije s računa jedne informatičke tvrtke, također uz pomoć krivotvorenog rješenja, ovršila 984.000 kuna, na posve identičan način kao u ovom slučaju. Međutim za razliku od novog slučaja, novac koji je L. A. ovršila tvrtki kod nje nije pronađen te se pretpostavlja da je djevojku iskoristila skupina prevaranata.

Vješti falsifikatori

No istražitelji za sada nisu uspjeli identificirati muškarca koji je organizirao tu prijevaru, a koji se djevojci predstavio kao “Tomo”. L. A. se sada također nalazi u Remetincu.

Istražujući ove prevare zagrebački su policajci posumnjali da neki od prevaranata koriste istog, vrlo sposobnog krivotvoritelja poslovne dokumentacije i, napose, osobnih dokumenata pomoću kojih izvode takve prevare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 09:38