3D REKONSTRUKCIJA

Trag u lokvi krvi Hrvoja Turibaka nije ostavio ubojica, nego liječnik Hitne!

Stan Turibakovih skenirao je sa Zlatanom Novakom, geodetom koji posjeduje najmoderniju 3D tehnologiju

Gotova je priprema za izradu trodimenzionalne animirane rekonstrukcije ubojstva Hrvoja Turibaka (24) , studenta građevine koji je prije 18 dana ubijen oštrim predmetom u roditeljskom domu u Ulici Drage Gervaisa 12 u zagrebačkom naselju Špansko.

Posebni programi

Računalnu rekonstrukciju radi poznati forenzičar Vojin Maštruko, a alat su mu profesionalni softveri .

- Uključen sam u ovaj slučaj na zahtjev Županijskoga državnog odvjetništva i dat ću, kao i uvijek, sve od sebe kako bi se događaj u što većoj mjeri rasvijetlio. Prije desetak dana s kolegom Zlatanom Novakom, inače geodetom čija tvrtka Vektra posjeduje najmoderniju 3D tehnologiju, skenirali smo stan Turibakovih i podaci se sada procesiraju. To rade posebni programi i računalna oprema - objašnjava Maštruko ekskluzivno za Jutarnji list. Dodaje da su ovih dana u tijeku mukotrpni sati rada, a cilj je precizna animirana vizualizacija cijelog događaja. Slučaj je kompleksan i ima još puno posla do tog cilja, kaže. Na pitanje smatra li da su policijski istražitelji u stanu napravili sve što je bilo potrebno, neovisni forenzičar odgovara potvrdno.

Bilo je propusta

- Sve je više-manje u redu i posjedujem velik broj podataka. Naravno, bilo je i nečega što možemo objektivno nazvati propustom, no to se ne tiče kvalitete policijskog dijela posla.

Naime, čini se da je član tima Hitne pomoći ugazio u krv pokraj tijela žrtve. Na videosnimci koju su članovi ekipe za očevide napravili prije iznošenja tijela nema krvavog traga s nečijeg potplata, a nakon intervencije Hitne pomoći trag se vidi. Čovjek nije kriv.

Njegov je zadatak bio utvrditi daje li žrtva znakove života.

Svaka kontaminacija

Srećom, postoji videosnimka prije tog “ugaženja” i fotografije detalja učinjene nakon odlaska Hitne pomoći. Na takve stvari gotovo se uvijek nailazi u praksi, no nije to nešto što se ne može ispraviti pri izradi 3D rekonstrukcije. Bitno je samo da se primijeti i zabilježi svaka kontaminacija mjesta događaja - kaže Maštruko.

Policija je napravila čak tri očevida u stanu Turibakovih

Zločin u prizemnom stanu obitelji Turibak u Gervaisovoj 12 dogodio se 7. srpnja, a od tada su na mjestu događaja kriminalisti PU zagrebačke tri puta provodili istražne radnje. Prvi očevid proveden je odmah nakon saznanja za ubojstvo. U tijeku statičke faze, srećom, članovi policijske ekipe za očevide napravili su videosnimku stana, koja je sada od velike pomoći. U proteklih osamnaest dana na terenu, u nadležnoj postaji Trešnjevka i u Sektoru krim. policije u Heinzelovoj, policajci su ispitali više od sto osoba i svi korisni podaci slijevaju se u Odsjek krvnih delikata, u kojem je formiran poseban tim za “slučaj Turibak”.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 14:04