UDAR NA ZG MAFIJU

UHIĆENI VINKO ŽULJEVIĆ KLICA I NJEGOV KUM VLADO RAJIĆ Policija u velikoj akciji privela deset osoba zbog organiziranog kriminala i pretražila im stanove

 CROPIX

Desetak osoba s područja Sesveta uhićeno je jučer u poslijepodnevnim satima u akciji zagrebačke policije, zbog sumnji da su sudjelovali u krivotvorenju određene dokumentacije te, prema nekim informacijama, i iznudi.

Kako se neslužbeno doznaje, među uhićenima se nalazi umirovljeni pukovnik HVO-a Vinko Žuljević zvani Klica, kojemu se prije desetak godina sudilo zbog ubojstva HIS-ovog informatiora Veselina Marinova, no koji je oslobođen za to djelo. Uhićen je također i Žuljevićev kum Vlado Rajić, kao i njihov poznanik Franjo Zelenika.

Razloge uhićenja policija je jučer držala u najvećoj tajnosti. Poznato je samo kako akciju vodi Odjel organiziranoga kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke te da su uhićenici policijskim vozilima bili odvedeni na ispitivanje u sjedište kriminalističke policije u Heinzelovu.

Žuljevićev odvjetnik Milenko Umičević potvrdio nam je da je njegov branjenik uhićen, no zbog tajnosti istrage nije nam želio reći zbog kojih konkretnih optužbi.

- Mislim da će već sutra biti pušten na slobodu. Riječ je o neosuđivanoj osobi, a mislim da se ne radi o nekim ozbiljnim optužbama u ovom slučaju, rekao nam je odvjetnik u kratkom telefonskom razgovoru u srijedu navečer.

Žuljević je, međutim, osoba čije se ime već godinama spominje u medijima, nakon što je 2002. u lokalu NBA, na Radničkoj cesti, iz Magnuma ubio informatora HIS-a Veselina Marinova, inače bivšeg tjelohranitelja hercegovačkoga “warlorda” Mladena Naletilića Tute.

U vrijeme ubojstva u lokalu je, uz Žuljevića, bio samo njegov kum Vlado Rajić, a na suđenju je dokazano kako je Marinov želio ubiti Žuljevića te je Žuljević pucao u njega u samoobrani, te je oslobođen optužbi za ubojstvo.

Inače, Žuljević je bio dugogodišnji prijatelj kralja poker-aparata Vjeke Sliška, ubijenoga na Cvjetnom trgu 2001. te je svjedočio na suđenju za Sliškovo ubojstvo, kao i u postupku protiv tzv. zločinačke organizacije u Remetincu.

Njegov kum Vlado Rajić, pak, nedavno je bio uhićen te osumnjičen da je od posrednika Igora Mlinara te Rudolfa Krpine otkupljivao povjerljive policijske dokumente. Rajić je bio pritvoren u Remetincu, odakle je pušten nakon što su ispitani svi svjedoci. Taj predmet je još uvijek u fazi istrage.

Nakon uhićenja jučer poslijepodne, policija je počela pretraživati stanove osumnjičenika, no, kakve su točno optužbe protiv Klice i njegova poznanika, nije bilo moguće doznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:55