OTKRIVAMO POZADINU UHIĆENJA U ZAGREBU

TAJNI RAT ZA MILIJUNE NA JADRANU Policija osumnjičila Klicinu ekipu da su kraljeve zabave 'zamolili' da se ne šire na Hvar

 CROPIX

Na Hvaru nema mjesta za dvojicu. Ovu rečenicu, policija je u svojoj službenoj bilješci pripisala umirovljenome pukovniku HVO-a, Vinku Žuljeviću Klici, a navodno ju je početkom travnja u restoranu Sesvetska dolina izrekao Nikoli Bušljeti, suvlasniku niza ugostiteljskih objekata.

Rečenica, koja kao da potječe iz pjesme grupe Haustor, u četvrtak je, tri mjeseca nakon što je navodno izrečena, rezultirala akcijom zagrebačke policije čiji se epilog može smatrati svime samo ne uspjehom.

Policija je u srijedu poslijepodne Žuljevića te nekoliko njemu bliskih osoba uhitila i odvela na krim obradu u Heinzelovu . Čitav događaj bio je zaokružen velom tajnosti kroz koji su novinarska pitanja teško prodirala, a nikakvi konkretni odgovori nisu pristizali.

Prema prvim informacijama, Žuljević i njegovi ‘poznanici’ uhićeni su zbog krivotvorenja i pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Dan kasnije, nakon noći provedene na policiji, kvalifikacije su se promijenile - u pokušaj iznude. Tek tada dolaze informacije kako su osim Žuljevića, njegova kuma Vlade Rajića, direktora agencije Bilić-Erić Slavena Petričevića i ostalih, uhićena i dvojica poznatih ugostitelja: Nenad Šepak i Josip Ćurković Ćos, suvlasnici zagrebačkoga kafića Kvak, ali i osobe koje su, uz Danijela Svirčevića, prije jednoga desetljeća osmislile i pokrenule pravo malo ugostiteljsko čudo u Hvaru, Carpe Diem.

Tijekom četvrtka, gotovo sve osumnjičenike puštaju kućama. Njih je policija, navodno, uhitila jer pripadaju ili su pripadali istom društvu, a s ovim slučajem nemaju nikakve veze. No, protiv Žuljevića, njegova vozača Stipice Brekala, te Šepaka i Ćurkovića policija podnosi kaznene prijave zbog pokušaja iznude te ih predaje Općinskom državnom odvjetništvu. Dan kasnije, slučaj doživljava nastavak fijaska. Nakon što ih ispituju na Državnom odvjetništvu, gdje svi osumnjičenici poriču krivnju, tužitelji zaključuju kako nema potrebe da ih se zadržava u pritvoru te i navedenu četvoricu puštaju kući.

Što će dalje biti s policijskom prijavom može se samo nagađati, no kako sada stvari stoje - ne predviđa joj se neka budućnost. Što se zapravo događalo iza kulisa? Po svemu sudeći, zaiskrilo je između policije i Državnoga odvjetništva, koji u ovome slučaju nisu baš dobro surađivali. Štoviše, čini se da se dobra stara praksa nekoordinacije između policije i tužiteljstva, a koju je trebao prekinuti novi Zakon o kaznenom postupku, a koji je policiju podredio Državnom odvjetništvu, ipak nastavlja.

Sasvim je izvjesno da je policija u ovom slučaju igrala solo akciju te da je, pogotovo kada se uzmu u obzir ozbiljne kvalifikacije kaznene prijave, ali i protagonisti slučaja, ta dva državna tijela nisu baš dobro koordinirala. Naime, nakon što je policija već dovršila krim obradu Žuljevića, Šepaka, Ćurkovića i Brekala, Državno odvjetništvo ispitalo je oštećenika Nikolu Bušljetu, a činjenica da su ga ispitivali od 1 do 3 sata ujutro govori o tome koliko su u Državnom odvjetništvu smatrali hitnim provjeriti navode iz policijske prijave.

I tu se zapravo dogodio preokret. Bušljeta po svemu sudeći nije potvrdio ono što je bilo zapisano u policijskoj službenoj bilješci, te je odbio kazneno prijaviti Žuljevića, Brekala, Ćurkovića i Šepaka. Policijska službena bilješka naime nije dokaz na sudu dok iskaz na Državnom odvjetništvu to jest.

U policijskoj službenoj bilješci bilo je navedeno kako je Bušljeta bio pozvan na sastanak u restoran Sesvetska dolina u travnju ove godine te kako su ga tamo čekali Žuljević, Ćurković i još dvojica muškaraca. Bušljeta je ovo ljeto pripremao veliki poslovni proboj na Hvar.

Prema vlastitim tvrdnjama, bio je u pregovorima s Nadzornim odborom Sunčanog Hvara, koji su mu nudili da jedan od njihovih hotela, “Sirena”, preuzme na upravljanje tvrtka Asii pro d.o.o., čiji je Bušljeta suvlasnik. Pregovori su dobro napredovali i dobit su trebali dijeliti na pola - Asii pro i Sunčani Hvar. Bušljeta je zaključio kako bi od posla zaradio milijun eura.

Osim toga, Bušljeta je sudionik još jednog velikog “hvarskoga” projekta. Među organizatorima je Ultra Europe, festivala elektronske glazbe za koji je do sada prodano 35.000 ulaznica, čiji bi se treći dan, nakon dva u Splitu, trebao održati u hotelu Amfora u Hvaru kada bi trebao nastupati poznati trio iz Miamija - Brass Knuckles.

Je li na sastanku u Sesvetskoj dolini bilo prijetnji? Prema službenoj bilješci policije, jest. Nakon navodne rečenice: “Na Hvaru nema mjesta za dvojicu”, policija je zabilježila da se Bušljeti obratio Ćurković govoreći mu da “... mu nije pametno da dolazi na Hvar i tamo širi svoj posao”. Žuljevića je tada Bušljeta prvi puta upoznao, dok je Ćurkovića poznavao otprije.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:09