TRAŽI SE RIMARCHUK

'VLASTITIM OČIMA VIDIM RADIJACIJU I U PACIJENTIMA IZAZIVAM NUKLEARNU REAKCIJU' Nadriliječnik iz Zaprešića u bijegu od pravde

 Vlado Kos /EPH

Policajci jučer na prijavljenoj adresi u Zaprešiću nisu pronašli Miroslava Michaela Rimarchuka (79), kojem se zbog nadriliječništva sudi na Općinskom sudu u Zagrebu. Nestao je s adrese stanovanja na kojoj su ga policajci tražili temeljem zahtjeva suda, a s ciljem da ga privedu na suđenje koje očito izbjegava.

Ono što je dodatno zaprepastilo je to što je Rimarchukova kuća u okolici Zagreba temeljito ispražnjena. Osim što su policajci gledajući s dvorišne strane u unutrašnjost njegova doma uočili da u kući nema namještaja, tepiha, slika na zidovima i ostalog inventara, pa čak ni slavina na kuhinjskom sudoperu, u razgovoru sa susjedima samoborski policajci otkrili su da se Rimarchuk prije mjesec dana odselio na nepoznatu lokaciju. Upravo se toliko dugo ne javlja ni svom odvjetniku, preko kojega je optuženi nadriliječnik na prošlom ročištu ispričao nedolazak rekavši da se ozlijedio pri padu u kupaonici. Sudac Nenad Lukić dao je rok optuženom da dostavi u sudski spis liječničku dokumentaciju ne bi li izostanak opravdao, no kako je naredbu suda Rimarchuk ignorirao, naloženo je njegovo dovođenje.

Iduća rasprava bit će zakazana kad se Rimarchuku uđe u trag. Ne treba isključiti da će sudsko vijeće, kad dobije policijsko izvješće vezano uz nemogućnost lociranja, nadriliječniku odrediti istražni zatvor.

Tobožnji pad u kupaonici Rimarchuku je očito bio manevar za dobivanje na vremenu. Zbog nadriliječništva mu prijeti do pet godina zatvora. Tužitelji ga sumnjiče da je za 400 eura po danu pružao neodgovarajuće tretmane oboljelim osobama. Kod petero pacijenata zdravstveno se stanje pogoršalo. Jedna od njegovih žrtava imala je 11 godina, a tijekom “liječenja” spala je na 18 kilograma. Stanje se znatno pogoršalo i dvjema Slovenkama, Crnogorcu i još jednoj Hrvatici. Tužitelji smatraju da je opisanim “liječenjima” ostvario 214.000 kuna imovinske koristi.

U svojoj obrani Rimarchuk je rekao da on “ne liječi ljude, već im pomaže da se tijelo prirodno regenerira tako što svojim tretmanom u njihovom organizmu izazove blagu nuklearnu reakciju”. Tvrdio je i da ima sposobnost koja mu omogućava da svojim očima, bez pomoći aparata, vidi radijaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:58