LAŽNO CIJEPLJENA

Zbog Covid potvrde na aerodromu pala i naša poznata operna diva: Priznala krivnju i saznala kaznu

Osuđena je na šest mjeseci zatvora uvjetno s dvogodišnjim rokom kušnje, a mora platiti i 100 eura sudskih troškova

Lana Kos, operna pjevačica

 Marko Miscevic/Cropix

Zbog lažnih covid potvrda koje su kupovali za 100-tinjak eura, s USKOK-om se dosad pred Županijskim sudom u Zagrebu sporazumno nagodilo nekoliko desetaka optuženih kupaca, a među posljednjima u nizu je i 39-godišnja operna diva Lana Kos. Priznala je krivnju te joj je dosuđena uvjetna kazna od šest mjeseci s dvogodišnjim rokom kušnje, a ujedno mora platiti i 100 eura troškova sudskog postupka.

Njoj se stavlja na teret da je u rujnu 2021., tražila od Duje Š. da joj kod osobe ovlaštene za upis cijepljenja u informacijski sustav Ministarstva zdravstva ishodi upis cijepljenja kako bi pribavila EU digitalnu covid potvrdu. Na valjanu potvrdu nije imala pravo jer nije bila cijepljena protiv covida-19.

Za tu uslugu je dala najmanje 100 eura koje je on dostavio Ivanu Dž. i koji je potom sve proslijedio Petri Rumiha, sad već bivšoj medicinskoj sestri Doma zdravlja Zagreb-Zapad. Upravo Rumiha je stavila konačni ‘pečat‘ te upisala Kos u sustav 23. rujna 2021. na temelju čega je operna pjevačica dobila covid potvrdu u kojoj je bilo naznačeno da se protiv covida-19 dva puta cijepila 5. i 30. srpnja te godine.

Inače, u istrazi su pretraženi mobiteli glavnih osumnjičenika koji su djelovali kao zločinačko udruženje na čelu sa medicinskom sestrom, te su im pronašli raznu komunikaciju, dogovaranja kao i podatke na stotine kupaca-davatelja mita covid potvrda. Iz istih se vidi i kako su Ivanu Dž. proslijeđeni podaci, među ostalim, i od Kos, a u audio poruci se čuje kako govori Duji Š. da mu ga (USKOK sumnja nova za posredovanje o.pa) donese u kafiće ‘Urnebes‘ ili ‘Excelente‘.

Kos se, inače, tijekom istrage branila šutnjom, a iz podataka Agencije za komercijalnu djelatnost o pribavljaju potvrde se vidi da je covid potvrdu preuzela preko sustava e-građani 1. listopada 2021. te ju s odmakom od pet mjeseci i upotrijebila. U izvješću Službe organiziranog kriminaliteta o provjerama u Nacionalnom sustavu za upravljanje granicom MUP-a, Kos je 27. ožujka 2022. potvrdu upotrijebila prilikom prelaska državne granice jer ju je evidentirala Postaja aerodromske policije Pleso.

image

Granična kontrola u zagrebačkoj zračnoj luci

Boris Kovacev/Cropix

Posrnula medicinska sestra Rumiha, kako smo već pisali, optužena je da je, pak, s još 11 osoba u sastavu zločinačkog udruženja počinila kaznena djela primanja mita, naizgled je bila vođa te male manufakture. Ona je vršila upis necijepljenih osoba u informacijski sustav Ministarstva zdravstva od srpnja do 15. studenog 2021., a na temelju kojih su cijepljene osobe ostvarivale pravo na izdavanje EU digitalne Covid potvrde.

Ostatak ekipe je imao podijeljene uloge te su osobno ili posredstvom drugih kontaktirali necijepljene, koji su im za tu uslugu po potvrdi davali najmanje 100 eura. Tim potezima su učinili ‘usluge‘ najmanje 226 osoba i stavili su si pritom u džep čistih 26.329,72 eura. Od te računice, Rumihi je, prema sumnjama istražitelja, išao najveći dio kolača od 22.600 eura, a kako i ne bi kad je dotična čak i na bolovanju na kojem je završila bila vrednija no ikad.

Inače, iz pribavljenih podataka operatera MCS Grupa i Ministarstva zdravstva je vidljivo da je medicinska sestra, postavljena na čelo zločinačkog udruženja, od 17. svibnja do 15. studenog 2021. izvršila ukupno 3531 upis cijepljenja, no većinu je odradila nakon 5. srpnja, kada je završila na bolovanju. U pretragama mobitela istražitelji su pronašli raznu dokumentaciju, ali i fotografije buntova novčanica iz koji su zaključili da su se članovi ekipe međusobno hvalili ostvarenom zaradom.

image

Kontrola covid potvrda (ilustracija)

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- Dolazila sam u Excelente sigurno pet godina. Bila sam u dobrim odnosima s konobarima, a znala sam i vlasnika. Konobar Ivan mi je jednom prilikom prišao i pitao me bi li vršila upise cijepljenja za novac. Prvo sam odbila, ali sam na kraju pristala za 100 eura po osobi. Pritom mi je Ivan rekao da je za svaku upisanu osobu on uzimao 50 eura provizije, ali sam od drugih čula da je uzimao i puno više. Što se tiče vlasnika lokala, on mi je dostavio podatke za 40-ak osoba koje sam upisala i novac - ispričala je ranije istražiteljima Rumiha, naglasivši da ugostitelj, kako joj je kazao, za sebe nije uzimao nikakvu proviziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:52