PAKT S USKOKOM

Zbog lažnih Covid potvrda nagodilo se 16 osoba, najviše kazne dobila naša obitelj koja živi u Njemačkoj

Policija je u suradnji s USKOK-om, odmah nakon saznanja o makinacijama s covid-potvrdama, pod lupu stavila 243 osobe

Covid potvrde, ilustracija

 Tonči Plazibat/Cropix

Unazad mjesec dana USKOK je podigao 11 optužnica zbog davanja mita za neistinit upis cijepljenja protiv Covida-19 pa je dosad optuženo ukupno 150 osoba, među kojima ima i državljana Srbije. Paralelno s tim, USKOK se pred Županijskim sudom u Zagrebu u međuvremenu, kako doznajemo, uspio nagoditi sa 16 optuženih kupaca lažnih potvrda!

Kazne u pojedinačnim slučajevima, kako doznajemo, variraju. I dok je u jednom slučaju 13 optuženih zbog davanja mita sporazumno osuđeno na šestomjesečne uvjetne kazne s dvogodišnjim rokom kušnje te moraju podmiriti i 100 eura sudskih troškova, u drugom slučaju s USKOK-om se nagodila jedna obitelj koja živi i radi, kako doznajemo, u Njemačkoj.

Jedna gospođa i njezina snaha su se nagodile na šest mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana, dok je sin dobio godinu dana zatvora s petogodišnjim rokom kušnje, ali je ujedno kažnjen i novčano sa 40 novčanih dohodaka, što u njegovu slučaju ‘teži‘ 2000 eura.

Podsjetimo, policija je u suradnji s USKOK-om, odmah nakon saznanja o makinacijama s covid-potvrdama koje su se kupovale za najmanje 100 eura, pod lupu stavila ukupno 243 osobe, stoga se još u odnosu na (pre)ostalih 93 istraga i dalje vodi.

Sve ih se tereti da su od srpnja do listopada 2021. u Zagrebu, iako su znali da nisu cijepljeni protiv covida-19 i da nemaju pravo na EU digitalnu covid-potvrdu, od medicinske sestre Petre R. u Domu zdravlja Zagreb Zapad, ali preko posrednika, zatražili da u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su cijepljeni.

Nakon dogovaranja s posrednikom, isti je medicinskoj sestri predao osobne podatke niza osoba željnih potvrde bez da se cijepe, a među njima je dosta osoba iz javnog života. Ujedno joj je prosljeđivao i novac koji su mu naručitelji potvrda davali. Medicinska sestra je zatim u informacijski sustav, čak i kad je bila na bolovanju, upisivala da su cijepljeni, iako nisu bili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:49