POLICIJSKA POTJERA

AFERA MESO Pao još jedan trovač: U Mercedesu švercao 200 kila bifteka, ramsteka i bržolice

Dan kasnije pretresom automobila u njemu su pronašli 114 kilograma junetine i 80 kilograma teletine. Opet je riječ o biftecima, ramstecima, te dijelovima buta i bržole teleta.

Dalmatinska policija opet je otkrila švercera smrznutog mesa iz BiH. Ovog puta riječ je o 200 kilograma teletine i junetine prošvercane makadamskim putevima iz BiH koje je Ante Knezović (34) s područja Imotskog pokušao prošvercati u prtljažniku svog Mercedesa.

Opet je riječ o mesu za koje švercer nije imao nikakvog papira o zdravstvenoj ispravnosti i podrijetlu. Policija je imala dojavu o njegovom ilegalnom prelasku granice te su ga u ponedjeljak pokušali znakom STOP zaustaviti na cesti Blato- Kostanje.

Nova afera Meso: 'Spalili smo 3 tone pokvarenog mesa, bifteka i ramsteka'

No, on se na to nije obazirao, pa su ga po dojavi policajci još jednom pokušali zaustaviti, a stotinu metara dalje postavili su tzv. jež - sustav za prisilno zaustavljanje vozila. Kako se Ante opet nije zaustavio, jež mu je probušio gume, nakon čega ga je policija savladala i uhitila.

Dan kasnije pretresom automobila u njemu su pronašli 114 kilograma junetine i 80 kilograma teletine. Opet je riječ o biftecima, ramstecima, te dijelovima buta i bržole teleta.

Podsjetimo, 16. lipnja 2012. policija je uhitila Tončija Miljkovića iz Kaštela kod kojeg je u više prostora pronađeno 2970 kilograma smrznute govedine i teletine, bifkteka i ramsteka. Utvrđeno je da je Tonči već dotad u godinu i pol dana prodao dvije tone smrznutog mesa iz BiH upitne zdravstvene ispravnosti i kvalitete elitnim dalmatinskim restoranima, hotelima, mesnicama i konobama. On je tada priveden pa puđšten s priajvom za izbjegavanje carinskog nadzora.

Čini se kako je Ante Knezović "ideju" dobio u novinama, čitavši o dalmatinskom trovaču, pa je u BiH dan prije uhićenja kupio 200 kilograma mesa za samo 1300 eura, odnosno oko 50 kuna po kilogramu u prosjeku. Meso je bilo namijenjeno restoranima i hotelima na Makarskoj rivijeri.

Policija je dosad operativnim radom uspjela doznati tek da je meso nabavio u jednoj mesnici na području Travnika. O kvaliteti mesa koje je trebalo doći u Hrvatsku dovoljno govori i podatak da je iz BiH makadamskim cestama satima usred toplinskog vala prevoženo bez hladnjače, u običnom osobnom automobilu. Zasad nije utvrđeno koju bi cijenu meso postiglo u Hrvatskoj, no sasvim sigurno se radi o većoj materijalnoj vrijednosti.

Ante je policiji dosad poznat po ilegalnim prelascima granice s BiH no često bi ga uhvatili bez "robe". Tek je 2001. uhićen sa prošvercanim cigaretama. Tada je upravljao Golfom. Kazneno je prijavljen zbog nedozvoljene trgovine i izbjegavanje državnog nadzora, a podnesen je i optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice.

Prehrambeni stručnjak: 30 posto mesa u Hrvatskoj dolazi s crnog tržišta

Prehrambeni stručnjak Stipan Bilić, koji godinama upozorava na problem mesnog tržišta, još nam je 16. lipnja rekao kako je 30 posto mesa koje se u Hrvatskoj konzumira stiglo s tzv. crnog tržišta. Sve češća uhićenja švercera mesom dokazuje da su njegove tvrdnje točne, ali i da policija sve više shvaća kako se radi o kaznenim djelima koja je izuzetno bitno suzibiti, kako zbog zdravlja građana tako i zbog imidža Hrvatske kao turističke i gastronomske senzacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:49