LAŽNI PISAR

AFERA U RESORU MINISTRA JAKOVINE Pomoćnika u važnoj agenciji prijavili kao nadripisara

Iako je prijava protiv Jakovinina činovnika zapela u zastari, D.J. se tim poslom bavio tijekom afere oko zemljišta na Braču
 Danijel Soldo / CROPIX

“Splićanin D. J., pravnik bez položenog pravnog ispita, prijavljen je zbog nadripisarstva jer je punih šest godina neovlašteno pružao pravnu pomoć i zastupao stranke pred Općinskim sudom u Supetru na Braču”, piše u članku iz Jutarnjeg lista objavljenom 2006. godine, danas je Dalibor Juginović, pomoćnik ravnateljice Agencije za poljoprivredno zemljište, u kojoj je ministar Tihomir Jakovina član Upravnog vijeća.

Protiv Juginovića s otoka Brača policija je podnijela kaznenu prijavu, ali je slučaj otišao u zastaru 2011. godine na Općinskom sudu u Splitu pa današnji pomoćnik ravnateljice Agencije Blaženke Mičević nije imao problema s dobivanjem uvjerenja da se protiv njega ne vodi kazneni postupak.

Optužba odbijena

Jer iako je Općinsko državno odvjetništvo u roku, u lipnju 2006. godine, Općinskom sudu u Supetru podnijelo optužni prijedlog protiv Juginovića, i to zbog kaznenog djela nadripisarstva, taj sud je u srpnju 2011. godine presudio, odgovara nam Rene Laura, glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, da je optužba odbijena zbog nastupa apsolutne zastare kaznenog progona.

Tako je godinu dana kasnije, 2012., Juginović dobio uvjerenje da se protiv njega ne vodi kazneni postupak bez kojeg se, inače, nije moguće zaposliti u državnoj službi, a upravo su nam to uvjerenje proslijedili, uz odgovor, i iz Agencije.

Priložio potvrdu

Kažu da se Juginović, diplomirani pravnik, zaposlio u Agenciji nakon raspisanog javnog natječaja 22. listopada 2012. godine, i to za mjesto stručnog savjetnika u Sektoru za prodaju i zakup poljoprivrednog zemljišta.

“Sporazumom o prelasku 1. rujna 2013. otišao je raditi u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, da bi se 1. travnja 2014. sporazumno ponovno vratio iz MRRF u Agenciju za poljoprivredno zemljište, gdje je 12. svibnja 2014. imenovan pomoćnikom ravnateljice”, piše Blaženka Mičević, ravnateljica Agencije. Nadalje objašnjavaju da je Juginović pri zapošljavanju priložio potvrdu o nekažnjavanju kojom se dokazuje da protiv njega nije u tijeku istražni postupak, nije podignuta optužnica koja je postala pravomoćna i nije izrečena nepravomoćna presuda za kaznena djela za koja je zapriječena kazna zatvora ili novčana kazna.

Ravnateljica Agencije Mičević kaže da je krajem prosinca 2014. godine dobila informaciju i tražila njegovo očitovanje.

Pravnik bez diplome

U članku iz 2006. godine pisalo je da je prijavu protiv Juginovića podnijela policija u Supetru, gdje je u razdoblju od 2000. godine do prijave početkom ožujka 2006. putovao iz Splita da bi zastupao stranke iako nije bio odvjetnik.

Juginović je istodobno kao pravnik radio u Vodovodu Brač. “No, sumnjiči se da se nadripisarstvom bavio u slobodno vrijeme”, navodilo se u članku. Zakon kao sankciju za nadripisarstvo, inače, predviđa novčanu kaznu ili godinu zatvora.

Podsjetimo da je u to vrijeme Općinski sud u Supetru bio pod povećalom upravo zbog bivše predsjednice Ivane Domić, koja se teretila, ali je kasnije oslobođena optužbi, da je uz pomoć nekoliko supetarskih odvjetnika provodila sporne odluke o zemljištima diljem otoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:41