PROVOĐENJE NADZORA

'AKADEMSKA ZAJEDNICA NIKAD NIJE BILA AUTONOMNA, ALI ZATO TRAŽIMO ODGOVORNOST' Jovanović o sveučilištima

Vladin prijedlog kritizirao je HDZ-ov Željko Reiner, koji smatra da će mogućnost financiranja dijela djelatnosti javnih sveučilišta posebnim ugovorima dodatno narušiti njihovu autonomiju
Zagreb, 010313.Svetice.Ministarstvo znanosti.Zeljko Jovanovic predstavio je 20 najuspjesnijih znanstvenih novaka cijim je institucijama Ministarstvo odobrilo nova radna mjesta za njihovo zaposljavanje.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Akademska zajednica nikad u povijesti nije bila autonomnija, ali za to tražimo odgovornost, izjavio je danas ministar obrazovanja Željko Jovanović, odbacujući tvrdnje saborske oporbe da Vlada kroz izmjene zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju želi uspostaviti "partijski nadzor nad sveučilištima".

Vladin prijedlog kritizirao je HDZ-ov Željko Reiner, koji smatra da će mogućnost financiranja dijela djelatnosti javnih sveučilišta posebnim ugovorima dodatno narušiti njihovu autonomiju. Reiner se usprotivio i rješenju po kojem će Vlada, na prijedlog ministra, utvrđivati koeficijente za izračun plaća rektora i prorektora javnih sveučilišta.

"To se radi pod prozirnim izgovorom da bi im inače plaće pale, ali u ovakvoj konstelaciji, kad im Vlada određuje plaće, neka probaju ti rektori, koji su do sada bili izvan kontrole, bilo što reći protiv vlasti i ministara. Ne daj Bože tražiti više novaca za znanost i visoko obrazovanje", poručio je.

Uvjeren je kako se radi o "jasnoj želji da se politički potpuno ovlada sustavom znanosti i visokog obrazovanja i da ga se podvrgne kontroli partijskim kadroviranjem iz Ministarstva".

"Izravnim podjarmljivanjem znanosti" Reiner smatra i prijedlog spajanja nacionalnih vijeća za znanost i visoko obrazovanje.

"Ovdje neće biti niti onog igrokaza za naivni puk, s pozivanjem kandidata na razgovore i slično, iako se unaprijed znalo tko će biti izabran. Sada takvih krinki uopće neće biti, nego će sve biti vrlo razvidno imenovano politički", ustvrdio je.

"Insinuacija da se radi o nekakvoj partijskom nadzoru je tužna i sramotna. U povijesti Hrvatske akademske zajednice nikada veća autonomija sveučilišna nije bila kao što će biti od sada", uzvratio mu je Jovanović, ističući da se ministar potpuno razvlašćuje i daje potpunu autonomiju zajednici.

"Ali za to tražimo odgovornost i provodimo nadzor", naglasio je.

Odbacio je i Reinerove kritike da zakon nije trebalo donositi prije strategije razvoja znanosti, ističući da su izmjene svih zakona kojima se uređuje vertikala obrazovanja predviđene programom Vlade i strateškim smjernicama Ministarstva.

Jovanović vjeruje da će ta strategija biti donesena najkasnije do siječnja 2014., nakon čega će se izraditi potpuno novi zakoni, koji će u primjeni biti od 2015. godine.

Damir Tomić (SDP) Reinera je podjetio da je isti zakon kroz dva mandata HDZ-ove vlasti mijenjan čak sedam puta, bez donošenja ikakve strategije.

Zakon je podržao IDS-ov Valter Boljunčić, uvjeren da je takav zakon trebalo donijeti i ranije "da bi se spriječila neka zbivanja, kao što je saziv Nacionalnog vijeća i druge stvari koje sada vise u zraku do donošenja novog zakona".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 09:21