MIJENJA SE FISKALNO PRAVILO

'AKO BISMO SE DRŽALI PRAVILA KOJE JE UVEO HDZ, MORALI BISMO SMANJITI PLAĆE I MIROVINE 20 POSTO' Linić postigao dogovor s MMF-om i EK

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić najavio je danas u Saboru da će Vlada najesen predložiti promjenu fiskalnog pravila jer postojeće, prema kojem smo svake godine dužni za jedan postotni poen smanjivati udio rashoda u BDP-u, ne možemo ispuniti. Kada bismo željeli ispuniti to pravilo koje je donijela bivša HDZ-ova vlast to bi, tvrdi ministar financija, značilo smanjenje mirovina i plaća za 20 posto.

- Vlada Zorana Milanovića ne misli da to možemo provesti – poručuje.

Stoga su, objašnjava, u dogovoru s Europskom komisijom i MMF-om dogovorili novo fiskalno pravilo koje će u obzir uzimati ne samo rashodovnu već i prihodovnu stranu proračuna.

- Postojeće fiskalno pravilo je ogromno ograničenje za Hrvatsku jer govori o tome koliko moramo smanjiti rashode. U prošloj godini smo imali smanjenje rashoda 2,1 posto, a u ovoj godini ga nismo u stanju postići jer imamo vrlo visok rast kamata. Jedan posto uštede rashodovne strane u BDP-u je pravilo kojem ne možemo udovoljiti – priznao je Linić.

HDZ ga je odmah napao zbog tih promjena.

- Pa smisao fiskalnog pravila je u tome da se rashodi smanjuju a ne da se pravilo prilagođava svake godine kako to nama odgovara - prozvala ga je Martina Dalić na što joj je Linić odlučno uzvratio:

- Vi želite da Vlada radi sulude poslove. Nećemo! Mijenjamo pravila koje ste vi donijeli jer su loša!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:23