SABOR NASTAVIO RAD

AKTUALNO PRIJEPODNE Oporba traži do premijera da raspiše nove izbore, Plenković: Imam li većinu? Pa sjetite se kako je izabran Jandroković...

 Bruno Konjević / Hanza Media

NOVO 14:00 - Aktualno prijepodne u Saboru je zaključeno, određena je stanka do 15 sati.

------------------------------------

13:50 - Zastupnik HNS-a Milorad Batinić rekao je da odluka o tome da se ne surađuje s HDZ-om nije konačna. Više pročitajte OVDJE.

------------------------------------

13:10 Saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić prozvao je u srijedu premijera Andreja Plenkovića zbog najave isplata mirovina pripadnicima HVO-a upitavši ga koliko će uzeti hrvatskim penzionerima da bi kupio jednu jedinu saborsku ruku, no premijer mu je uzvratio kako je tek riječ o "dosljednoj provedbi međudržavnih ugovora".

"Nastojite okupiti većinu, nudite ministarstva i fotelje i to je legalno, uklapa se u koncept trgovačke demokracije bliske vama. Ali za mjesto u Saboru nudite i novac poreznih obveznika i njime hoćete isplatiti mirovine pripadnicima HVO-a. Ovdje nisu radili, ali mirovinu će dobivati, a hrvatski penzioneri koji su ovdje radili, sada kopaju po kontejnerima za smeće", poručio je Stazić tijekom saborskog aktualca.

Plenković mu je uzvratio kako je riječ o "dosljednoj provedbi međudržavnih ugovora", kako su pripadnici HVO-a također sudjelovali u obrambenom ratu te im možemo biti zahvalni za 'čuvanje leđa'.

"Hrvatska je 2006. potpisala međudržavni sporazum, postoje određene obveze i dugovanja prema pripadnicima HVO-a, njih je 6815, a odluke o isplati zaostalih mirovina donijela je vlada prije moje vlade. Ono što smo mi učinili ima veze s ranije najavljenim odlukama i pripremama koje je napravio HZM-o da se krene u isplatu tih zaostalih mirovina i mi ćemo te obveze ispuniti", uzvratio je Plenković.

Referirao se i na Stazićevu opasku kako je riječ o političkoj trgovini u Saboru.

"Mislim da ćete se složiti kako je teško da netko sam dobije 76 zastupnika samo i isključivo temeljem volje birača. Jesu li svi razgovori nakon izbora onda predmet političke trgovine koje je vodila i Vaša stranka? Ja mislim da nisu. Stranke imaju platforme s kojima žele razgovarati na opću dobrobit", isticao je Plenković.

Stazić se međutim zapitao kako to da je Plenković krenuo u "ispunjavanje zakonskih obveza tek kad je izgubio većinu".

"Ja se samo nadam da će oni pripadnici HVO-a koji su primjerice ubijali djecu i žene u Ahmićima, dobiti nešto veće mirovine. Najmlađa žrtva imala je samo tri mjeseca i predstavljala je opasnost i za Hrvatsku i za Hrvate. Možda je red da ubojice tog djeteta adekvatno nagradite mirovinom, krvarinom, kojom plaćate pokušaj da se domognete saborske većine", poručio je Stazić Plenkoviću.

------------------------------------

12:22 - Premijer Plenković je na pitanje Domagoja Hajdukovića iz SDP-a objasnio da se trenutno radi na analizama kako vratiti INA-u u hrvatske ruke.

Hajduković je nakon toga rekao da Plenković treba prekinuti farsu i sazvati nove izbore.

------------------------------------

12:10 - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je izrazio optimizam vezano za preslagivanje većine u Saboru te rekao da ne podcjenjujemo ljude i njihovu želju da participiraju u vlasti jer je ona najveći afrodizijak i opijum. Upitan o preslagivanju te hoće li biti prijevremenih izbora, Bandić je poručio da je 'uvijek jutro pametnije od večeri':

- A sutrašnje će jutro biti još pametnije od današnjeg. Nemojte podcjenjivati ljude i njihovu želju da participiraju u vlasti. Vlast je najveći afrodizijak i najveći opijum. Kako su nekad govorili da je vjera opijum za narod, a ja vam sad govorim da je vlast opijum za neke. I nemojte ih podcjenjivati. Pitajte me nešto u petak o tome, poručio je Bandić.

------------------------------------

11:50 - Premijer Plenković je napustio sabornicu. No, vratio se već nakon 15-ak minuta.

------------------------------------

11:27 - Ivan Vilibor Sinčić je postavio pitanje ministru Zdravku Mariću otkud toliko novca obitelji Todorić u trenutku kad Agrokor propada. Nije bio zadovoljan opširnim Marićevim odgovorom: - Mi smo u feudalnom društvu. Imamo Todoriće, a imamo i kmetove koji rade za mizeriju. Vama i vašoj vladi ne vjerujem. Djelujete mi kao jako inteligentan čovjek koji nije mogao ne znati što se radi o Agrokoru - rekao je Sinčić.

------------------------------------

11:20 - Gordan Jandroković je upozorio Andreja Plenkovića i Gordana Marasa da se ne prepiru i ne dobacuju nego poštuju dodijeljeno im vrijeme.

- Vi ste kao stranka toliko slabi da slabiji ne možete biti. Vi i vaša stranka ćete nakon izbora biti najslabiji u ovom tisućljeću - rekao je Plenković i objasnio da je dijalog HDZ-a i narodnjaka dio normalnog transformativnog procesa.

- Ne impresionira me taj vaš stav "s visoka". Vi se najviše bojite izbora, pogledate istini u oči. Mi nećemo dobiti manje glasova, ali vi hoćete. Dva puta ste rušili vladu, zašto bi vam sada građani opet dali povjerenje. Brinite se vi oko HDZ-a, SDP pustite na stranu. Vi ste glasove birača SDP-a željeli kupiti funkcijama koje ste nudili našim partnerima. To je sramotno i građani vam neće dati povjerenje da treći puta ne uspijete - rekao je Maras i opet se počeo svađati s Jandrokovićem koji ga je upozorio na vrijeme i neprimjereno ponašanje.

------------------------------------

11:14 - Bruna Esih je rekla da Plenković ni nije imao namjeru surađivati s njom jer je htio surađivati s HNS-om. - To bi bila apsolutno neprirodna suradnja, dapače protuprirodna, tvrdi Esih. Više pročitajte OVDJE.

------------------------------------

10:51 - Vlaho Orepić (Most) je rekao premijeru Plenkoviću da je prouzročio potpunu političku nestabilnost ponudivši suradnju stranci koja je potakla smjeru ministra Zdravka Marića:

- Mi smo značajan period bez ministra unutarnjih poslova i državnom tajniku je sigurno teško raditi posao. Da li je neodgovorno da jedan ovakav važan resor, kroz prizmu terorističkih napada, držati obezglavljenim - rekao je Orepić, a Plenković mu je odvratio protupitanjem "je li neodgovorno biti protiv svojeg kolege kojeg niste ni saslušali".

- Vi ste ti koji ste prouzročili nestabilnost i zamjena teza koju vi i vaše kolege nastojite plasirati zadnjih mjesec i pol dana ne prolazi. Vi to ne možete prodati nikome osim sebi. Kako ste prošli na izborima, koliko imate župana? Što se tiče ministarstva ono funkcionira sasvim normalno. Bit ću korektan - i vi ste pridonosili rješavanju nekih problema, a nakon što vas više nije bilo u Vladi, taj smo posao (gužve na granicama) nastavili - rekao je Plenković.

- Moj egoistični pristup je bio odmah ići na izbore, ali moj interes je hrvatska ekonomija, izborni sustav - zaključio je Plenković.

------------------------------------

10:45 - Siniša Hajdaš Dončić je u nekoliko prilično bizarnih rečenica upućenih premijeru Plenkoviću rekao da je on "politički gledano, dead man walking (mrtav čovjek koji hoda, op. a.) i kad mu premijer nije odgovorio dodao je da "tko s djecom liježe, budi se upišan".

------------------------------------

10:30 - Došlo je do kratke rasprave između Gordana Jandrokovića i Mire Bulja. Mostov zastupnik je tražio stanku i ispitivao zašto još nisu predloženi novi ministri, no Jandroković nije popustio.

Nakon toga je pitanja u vezi lex Agrokora premijeru postavljao Ivan Lovrinović koji je zamjerio da "tim zakonom nije ništa riješeno". Plenković je odvratio da još nije čuo bolju alternativu od Zakona temeljem kojeg je upravljanje koncernom preuzela izvanredna uprava.

------------------------------------

10:20 - Čelnik kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić, u prolazu je novinarima nevoljko odgovarao na pitanja pa potom rekao da će "sutra ujutro znati što je s većinom".

------------------------------------

10:16 - Od HDZ-a je teško očekivati bilo što, svaki dan neki novi spinovi, nova blamaža, njima više nitko ne može vjerovati - rekao je u Saboru predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji je komentirao i jučerašnju odluku HNS-a da se ne ide u koaliciju s HDZ-om: - Prije svega, pozdravljam odluku Predsjedništva HNS-a. Ovo je poruka onima u HNS-u koji su pokušavali trgovati, rekao je Bernardić za N1.

Ranije jutros je nezavisna zastupnica Bruna Esih, koja je u Sabor ušla na listi HDZ-a, rekla da je svoje uvjete već ranije postavila Plenkoviću, a jučerašnje događaji oko potencijalnog preslagivanja s HNS-om je nazvala "novim sramoćenjem HDZ-a".

------------------------------------

10:12 - Potez je na premijeru - rekao je SDP-ov Arsen Bauk. - Kolege iz HNS-a malo su u fazi preispitivanja, pustimo ih da definiraju svoj politički smjer. Bio je vidljiv odmak od nas, neki potezi zadnjih mjesec dana išli su na ruku HDZ-u - rekao je Bauk za N1. Na pitanje o eventualnom dogovoru s HDZ-om Bauk je rekao "Mi se s HDZ-om možemo dogovarati samo oko rezultata izbora".

------------------------------------

9:55 - Zastupnik Željko Jovanović (SDP) je pitao premijera Plenkovića kada će otpustiti ministra Barišića zbog optužbi za plagijat, kojim je ključem izabrana nova "ultrakonzervativna" skupina za kurikularnu reformu te koliko ruku ima u Saboru. Plenković je odgovorio:

- Vi prema svojim stavovima niste spremni na dijalog, a moje stručno povjerenstvo za kurikularnu reformu imalo je ljude iz različitih stranaka, iz manjina, iz oporbe itd. Sve to nije bilo u stručnom povjerenstvu koje je prije nekoliko godina imenovao premijer Milanović. Za razliku od vašeg diskvalificirajućeg pristupa moj je pristup uključiv - rekao je Plenković i dodao da je Jokić izabran na temelju javnog poziva, a ne javnog natječaja.

- Ovaj naš proces bio je transparentan i zadovoljio je visoke standarde. Obrazovanje mora biti tako da sva hrvatska djeca nauče ono bitno o našem identitetu, jeziku i kulturi, da steknu široko opće obrazovanje, da nauče kritički razmišljati i da u konačnici budu spremni za tržište rada - rekao je Plenković.

Jovanović mu je prigovorio da mu nije zapravo ništa odgovorio i još jednom ga pozvao da pokaže 76 ruku i ako ih nema, da "izvoli raspisati izbore":

- Nakon što je vaš prethodnik Tomislav Karamarko umrtvio kurikularnu reformu, vi ste ju pokopali. Nama ne treba klerikalna reforma, nama treba kurikularna reforma - rekao je Jovanović.

------------------------------------

9:50 - Miro Bulj je podsjetio da je Most zatražio raspuštanje Sabora. - Ja mislim da je vrijeme bilo i prije samih (lokalnih) izbora da se ide na raspuštanje Sabora, a ne da se ide na političku trgovinu - rekao je Bulj koji je dodao da je Most spreman za parlamentarne izbore i da su na lokalnim izborima postigli dobar rezultat.

- Ovo je veća prevara i laž nego preslagivanje Tomislava Karamarka - rekao je Bulj. Također je dodao da s ovim HDZ-om više ne želi surađivati jer je to "dno dna": - Premijer Plenković je kopija Ive Sanadera, a ovaj HDZ se pretvorio u ono što njihovi birači nisu mogli ni sanjati.

------------------------------------

9:44 - Počinje postavljanje pitanja pojedinim članovima Vlade. Prvo je pitanje, pomalo neočekivano, postavljeno ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, u vezi gradnje brzih cesta.

------------------------------------

9:37 - Počela je sjednica Sabora, otvorio ju je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. U tijeku je čitanje dnevnog reda. Utvrđen je kvorum u Saboru i prelazi se na odlučivanje o predloženim točkama.

------------------------------------

Aktualnim prijepodnevom Hrvatski sabor počet će novu sjednicu, na kojoj bi premijer Andrej Plenković trebao predstaviti četiri nova ministra - unutarnjih poslova, zaštite okoliša, pravosuđa i uprave, zatražiti od Sabora da im iskaže povjerenje i time potvrditi da ima većinu u parlamentu.

U Aktualnom prijepodnevu pitanja premijeru i članovima Vlade postavit će 39 zastupnika - 15 iz HDZ-a, devet iz SDP-a, tri iz Mosta, dva iz HNS-a itd. Ždrijeb je odlučio - prvi će pitanje postaviti nezavisni Vladimir Bilek, a posljednji HDZ-ov Franjo Lucić.

Podsjetimo, jučer kasno navečer je odlukom Predsjedništva HNS-a propalo potencijalno preslagivanje u Saboru u kojem bi ta stranka ušla u Vladu s HDZ-om, a predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak je nakon sudbonosne sjednice Predsjedništva stranke najavio ostavku na sve dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:13