NEOPRAVDANI IZOSTANAK

Odbor: O kažnjavanju zastupnika koji ne dolaze na sjednice

 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove u srijedu je donio zaključke koji bi trebali omogućiti primjenu zakona o pravima i dužnostima zastupnika, odnosno novčano kažnjavanje zastupnika koji ne dolaze na sjednice.

Zastupnici će, zaključeno je, predsjednicima svojih klubova dostavljati dokaze o nazočnosti na sjednici najkasnije do 7. u mjesecu za prethodni mjesec, zastupnici koji nisu ni u jednom klubu to će dostavljati tajniku plenarne sjednice (Ivanu Bukarici), a oni će, pak, zbirna izvješća slati Odboru koji će onda odlučivati o umanjenju mjesečnog paušala od 1.500 kuna za neopravdane izostanke.

Odbor je takav zaključak donio nakon što je njegova stručna služba upozorila da u izmjenjenom Zakonu, koji je na snagu stupio 13. svibnja, neke stvari nisu jasno definirane i ne može ih se provesti. Nejasno je, primjerice, tko će Odboru dostavljati dokumentaciju o izostancima, istaknuli su iz stručne službe, držeći da bi najlogičnije bilo da se evidencija vodi u klubovima zastupnika.

Novo je da će se od 1. srpnja ove godine, zastupnicima paušal isplaćivati za prethodni, a ne za tekući mjesec kako je sadašnja praksa.

Sabor je u travnju, na inicijativu Mosta, izmjenio Zakon o pravima i dužnostima zastupnika i time otvorio mogućnost da se zastupnici po prvi put novčano kažnjavaju ako neopravdano izostanu s plenarne sjednice. Za svaki neopravdani izostanak mjesečni bi im se paušal od 1500 kuna umanjivao za jednu tuzemnu dnevnicu (170 kuna). Zastupniku će se izostanak opravdati u slučaju bolesti, što će morati dokazati liječničkom potvrdom, zbog smrtnog slučaja u obitelji, sudskog poziva, nazočnošću društveno-političkim, gospodarskim, znanstvenim, kulturnim i drugim skupovima na koje je zastupnik pozvan.

Odbor je predložio Saboru da na osobni zahtjev razriješi Petru Mandić, predstojnicu Ureda bivšeg predsjednika Sabora Bože Petrova (Most).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:00