U UTRCI ZA OSIJEK

Anto Đapić na pragu dogovora o koalicijskoj suradnji s HDZ-om: ‘Na izbore sigurno idem‘

‘Sigurno je ću izaći na izbore, a hoće li to biti u koaliciji ili samostalno, ovisi o raspletu razgovora‘
Anto Đapić
 Vlado Kos/Cropix

HDZ je na pragu dogovora o koalicijskoj suradnji s Antom Đapićem za predstojeće lokalne izbore u Osijeku.

Iako nam to ni u HDZ-u, kao ni sam Đapić, nisu htjeli izrijekom potvrditi, naši izvori govore da su pregovori ušli u završnu fazu te da bi se u sljedeća tri do četiri dana sve trebalo znati, a dođe li do dogovora, Đapić bi bio na HDZ-ovoj listi za Gradsko vijeće Osijeka, najvjerojatnije na simboličnom posljednjem mjestu.

Volja za politiku

- Sigurno je samo da ću ja izaći na izbore, a hoće li to biti s nekim u koaliciji ili samostalno, kao Nezavisna lista Ante Đapića, ovisi o raspletu razgovora koje vodim s potencijalnim partnerima. Ako bismo išli u koaliciji, onda je sigurno da bih bio na listi za Gradsko vijeće, a ako od toga ne bude ništa, onda ću imati svoju listu za Gradsko vijeće, a ja osobno kandidirat ću se za gradonačelnika - rekao nam je Đapić, koji ne krije da ima još puno volje i energije za politiku.

- Radili smo anketu u Osijeku, koja kaže da me poznaje 97 posto ispitanika, a njih 93 posto smatra da sam bio najbolji gradonačelnik Osijeka jer se u moje vrijeme puno gradilo i radilo. Ima tu još puno projekata koje bih želio provesti, ali ako procijenim da je to lakše kroz neku koalicijsku suradnju, nemam problem s tim da podržim nekog drugog kandidata, za kojeg smatram da može, primjerice, izvesti projekt spajanja tramvajske pruge od Bikare do Zelenog Polja, što je moja dugogodišnja ideja - rekao je Anto Đapić.

Za komentar smo upitali Ivana Radića, čelnika osječkog HDZ-a i njegova gradonačelničkog kandidata, no on nam je rekao da još nemaju sve definirano što se tiče eventualnih predizbornih koalicija, pa o tome ne želi spekulirati dok se sve ne dogovori. Ako dođe do nekog sporazuma s Antom Đapićem, bit će to obnova suradnje kakvu je Đapić s HDZ-om posljednji put imao u vrijeme Ive Sanadera.

Umirovljeničke organizacije

Također, do nas je došla i informacija da je HDZ sve dogovorio s četiri umirovljeničke organizacije koje djeluju u Osijeku.

Tako će se u njihovoj koaliciji i na listi naći i kandidati Stranke umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno, Aktivni nezavisni umirovljenici i Udruga matica umirovljenika, što će biti prvi put da se umirovljeničke organizacije ovako okupljaju oko jednog kandidata.

Sve je, kako čujemo, dogovoreno i s HSLS-om, čiji bi predsjednik Dario Hrebak sljedeći tjedan trebao doći i formalno potvrditi suradnju s Radićem, koji, pak, ako postane gradonačelnik, planira otvoriti gradski proračun za javnost po uzoru na Hrebaka u Bjelovaru.

HDZ još nije odlučio tko će biti izborni kandidati za Radićeve zamjenike, što se također očekuje uskoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:29