ZADNJA NADA

AZIL ZA ŽIVOTINJE ZATVARA VRATA 12 pasa moraju zbrinuti do Nove godine ili će biti eutanazirani

 Zrinka Korljan

Azil udruge Sirius iz Požege do Nove godine mora zbrinuti 12 pasa ili će biti eutanazirani. Vlasnik privatnog zemljišta na kojem se azil već pet godina nalazi odlučio je obrađivati zemlju, pa će od prvog dana 2014. godine azil zatvoriti svoja vrata. Pošto nakon tog datuma više neće imati prostor za životinje, a na ulicu ih ne mogu izbaciti, članovi udruge Sirius bit će prisiljeni eutanazirati 15 zdravih životinja.

- Naš je azil zadnja nada za sve pse iz grada i okolice. Postoji šinteraj u gradu, u kojem se životinje ubiju nakon što im se u roku od 60 dana ne pronađe udomitelj. Mi smo puno puta uzeli pse iz tog šinteraja na zadnji dan, netom prije eutanazije. Mnoge smo tako spasili i našli im domove. Ne znam što i kako dalje, jer će sada u gradu ostati samo “sklonište” u kojem se životinje ubijaju nakon dva mjeseca - kaže volonterka Gordana Malbašić.

Na fotografiji: Berto, 1, godina

Osim 12 pasa koji su trenutno u azilu udruge Sirius, 20 ih je na privremenom udomiteljstvu kod niza ljudi u Požegi. Tijekom pet godina rada udruga je udomila 200 životinja, a pomogla je pri pronalasku doma za njih 500. U udruzi kažu da su na susretu s gradonačelnikom Vedranom Neferovićem stekli dojam da će se njihov problem uskoro početi rješavati. No, za izgradnju azila treba vremena, a 12 nesretnih i napuštenih životinja to neće dočekati.

- Mi kao udruga ne prestajemo s radom, vjerujem da ćemo uskoro imati novi azil. Ali problem su psi koje sada imamo. Ako ih nitko ne udomi, nemamo kamo s njima. To su prekrasne, razigrane životinje koje će biti eutanazirane zadnjeg dana ove godine. Svi smo užasnuti time, ali nemamo drugog izbora. Tražimo pomoć, udomitelje za naše pse, jer oni nisu krivi za situaciju koja nam se događa - kaže Malbašić.

Na fotografiji. Brko, 1. godina

Prilikom udomljavanja pasa udruga Sirius s novim vlasnicima potpisuje ugovor. U njemu se vlasnici obvezuju da psa neće držati na lancu, da će mu pružiti adekvatan smještaj i prehrana, kao i veterinarska skrb. Ako netko želi udomiti psa, treba se javiti na broj mobitela 097 732 78 56 ili na Facebook stanicu udruge Sirius.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:34