DANAS U SABORU

Bajić: 'Sanaderu ću odgovoriti u sudnici!'

 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO 16:42 - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić na inzistiranje novinara, komentirao je sms-ove koje je, navodno, razmjenjivao s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, danas optuženikom za više koruptivnih kaznenih djela. Bajić je rekao kako ne može potvrditi autentičnost sms-ova objavljenih na nekim portalima, a na novinarsku opasku da to znači da su sporni sms-ovi izmišljeni Bajić je rekao:

- Nisam rekao ništa je li izmišljeno ili ne, samo ću vam reći da je kod nas sustav preko kojega sve imamo na našem softveru. Prema podacima mog informatičkog sustava, takvih podataka nema. Vratimo se na ono što je bitnije od toga, a to je što se dogodilo, odnosno koji je cilj objave sms-ova. Cilj im je difamirati sustav i izvući suđenje iz sudnice na političku scenu, a okrivljenika pretvoriti u političku žrtvu, što nije točno. Treba predmet vratiti u sudnicu, a ne ga vući po medijima, po javnosti, po političkim okvirima.

Na izravno pitanje hoće li na objavu sms-ova uzvratiti prijavom, Bajić odgovara: Kakvom prijavom? Uzvratit ćemo u sudnici, tamo se utvrđuju dokazi.

Na pitanje, smatra li da mu sms-ovi narušavaju vjerodostojnost kao državnom odvjetniku, odgovorio je:

- Naravno, i sa podacima koji nisu točni (Sanader je tvrdio da mu je Bajić darovao dvije slike, op.a.) - priznao je Bajić, te dodao kako je zbog toga već demantirao Sanaderov intervju i tvrdnje da mu je poklanjao slike.

- Svaki se okrivljenik može braniti kako god hoće i to je njegovo demokratsko pravo i ja to ne zamjeram nikome - zaključio je.

Upitan da komentira štrajk glađu Roberta Matijevića, zviždača iz Carine, Bajić je rekao da je Matijević, u nekoliko navrata, donosio određene dokumente u DORH.

- I to je otišlo u proceduru - rekao je Bajić i ustvrdio kako je točno da je 2004. pisao tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu.

- To pismo napisao sam zato što je država tada bila vlasnik 54 posto Geotehnike. Kako je tadašnje vodstvo Geotehnike odustalo od potraživanja, trebalo je provjeriti što o potraživanjima misli vlasnik, odnosno Vlada. Stvar se rješavala preko UN-a i to je sasvim legitimno, u tome nema nikakvih zlouporaba. Matijević je svojedobno bio na čelu carinskog sustava koji se bori protiv korupcije, međutim, činjenica je da je i sam uletio u to. Nisam mu ja kriv - zaključio je glavni državni odvjetnik.

------------------------------------------------------------------------

13:50 Bajić se u završnoj riječi osvrnuo na primjedbe koje su zastupnici iznijeli u raspravi, iako je pomirljivo rekao kako je "svaka kritika dobra jer ćemo tako povećati kvalitetu rada".

Zastupnicima koji su upozorili na neujednačenost državnih odvjetništava odgovorio je kako je DORH već poduzeo čitav niz radnji kako bi se one smanjile. - Neujednačenosti je najviše zbog toga jer postoji razlika u postupanju policijskih uprava uprave na terenu oko podnošenja prijava za postupanje kod posjedovanja manjih količina droge - tvrdi Bajić. Odbacio je optužbe kako je akciju na Medicinskom fakultetu tempirao uoči izvješća u Saboru.

- Ovo zadnje nije tajmnig jer to ide na štetu državnog odvjetništva. Morate znati i da je izvješće pet mjeseci pred Saborom, a i da su uhićena dva policijaca koja su odala informacije iz istrage o tom slučaju - rekao je Bajić. Odbacio je i navode HDSSB-a o tome da je DORH ustrojio po svom principu.

- Nisam ja ustrojio sustav već Sabor i to odavno, a kontrolu je obavila i Europska komisija koja nema primjedbi osim one da bi i trebali pod kontrolu staviti odbačaje kaznenih prijava - objasnio je. Odlučno je odgovorio i na optužbe oprobe da o istraga izvješćuje američke obavještajce.

- Kad bi mi imali takav pristup da kao zdravo za gotovo uzimamo navode sa pojedinih pojedinih portala počevši od Wikilieksa, pola države bi bilo u zatvoru! - poručio je.

Kad je riječ o postupanjima za kaznena djela silovanja u ratu naveo je kako su pokrenuti procesi protiv 22 okrivljenika, osuđeno ih je 5, raspolažu podacima o 67 žrtva ratnog zločina silovanja. Ponovno se osvrnuo i na optužbe o curenju informacija u medije iz DORH-a.

- Ne mogu reći da nije nikada niti jedna informacija procurila iz DORH-a, ali mislim da nije jer nikada nisu procurile dok je u tijeku bio prethodni postupak odnosno dok nije donesen nalog o provođenju istrage - rekao je. Onim zastupnicima koje je zanimalo boji li se glavni državni odvjetnik za vlastitu sigurnost Bajić je odgovorio: - Uopće se ne bojim, nikakvih posljedica pa niti one najgore. Tko hoće neka izvoli. Nije me strah.

11:54 Oporbeni HDZ podržava izvješće o radu DORH-a i to kako je objasnio Vladimir Šeks zbog tri razloga.

- Zbog uspješne i efikasne borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, snažnog i predanog usmjerenja DORH-a prema drušvu bez korupcije, a ispunili su i sve obveze koje su predviđene Akcijskim planom uz Strategiju suzbijanja korupcije - nabrojio je Šeks. No, i oni su imali konkretne primjedbe na rad DORH-a prvenstveno kad je riječ o procesuiranju ratnih zločina.

- Zašto nisu po zapovjednoj odgovornosti procesuirani odgovorni za raketni napad na Sabor i Banske dvore 7. listopada 1991. Nema niti podataka o procesuiranju ratnih zločina silovanja u ratu. A kad je riječ o zločinima komunističkog režima nakon 2. svjetskog rata provodi se istraga samo u jednom slučaju - kaže Šeks. Kao poseban problem HDZ je apostrofirao i curenje informacija iz tajnih istraga.

- I DORH i Sabor i ministarstvo pravosuđa time se trebaju ozbiljno pozabaviti jer curenje informacija u tolikoj mjeri je ugrožavanje temeljnih ljudskih prava - naglašava Šeks. HDZ smatra i kako bi, iako je DORH samostalno tijelo, trebalo uspostaviti mehanizam nadzora nad njegovim radom kako bi se osiguralo poštivanje ustavnosti i zakonitosti.

11:42 Izvještaj je kao i prethodni, dobro sročen i prezentira činjenice, koje ne pokazuju najbolju sliku našeg društva, ali pokazuje objektivno stanje - ustvrdio je uime Kluba SDSS-a Milorad Pupovac i nastavio:

- Iz ovog izvješća jasno je vidljivo da ne postoji ujednačena pravna sigurnost svih građana. Nemate istu pravnu sigurnost ako ste u Zagrebu, ako ste u Gospiću, Puli ili pak u Dubrovniku. Višegodišnje praćenje rada Državnog odvjetništva dovodi do zaključka da nisu sva županijska i općinska državna odvjetništva podjednako sposobna, niti su podjenako privrženi svom radu. Nama se čini da treba napraviti i kadrovsko unapređenje, ne samo tehničko, jer trebamo zajamčiti podjednaki stupanj pravne sigurnosti u cijeloj zemlji.

Pupovac je upozorio i na porast kriminaliteta među maloljetnicima i mlađim punoljetnicima.

- Porast koji se bilježi od 2009., je zabrinjavajuć i veoma opasan. Opasan toliko da je vrijeme da nadležni saborski odbori i ministarstva najozbiljnije uzmu u razmatranje ovih podataka. Je li to rezultat opće klime, općeg porasta neimaštine, nemogućnosti pronalaska radnog mjesta, pa se bježi u droge, o tome moramo početi razgovarati - rekao je Pupovac, te se u svojoj raspravi osvrnuo i na suđenja za ratne zločine.

- U 2011. ima registrianih 490 ratnih zločina u kojima je počinjeno nekoliko tisuća kaznenih djela, među kojima je 6000 ubijenih, 3000 zlostavljanja, 67 silovanja. Ali, ovdje nema progona i zastrašivanja, a i to spada u kategoriju ratnih zločina. Znamo da je prioritetno da se sankcioniraju zločini protiv čovječnosti, života, zarobljenika, ali postoje i druga kaznena djela - rekao je Pupovac i zaključio kako je zabrinjavajuće smanjenje aktivnosti oko procesuiranja ratnih ločina. S druge strane, istaknuo je činjenicu da se broj neprocesuiranih ratnih zločina smanjuje, ali kako to još uvijek nije zadovoljavajuće.

Damir Kajin (IDS) prisjetio se slučaja bivšeg ministra turizma Ivana Heraka i zaključio kako Državno odvjetništvo ne smije riskirati.

- A Herak je uspio obraniti svoju nevinost, ali što to znači? Koliko je u to uneseno živaca, novaca, godina života... Tužitelji ne mogu reći, sorry, pogriješili smo. A što se dogodi kad tužitelji pogriješe? Nikome ništa. Stradavaju ljudi koji imaju ime i prezimne. Politika može riskirati, ali DORH ne smije. Hrvatskoj ne treba Di Pietro, Bajić mora ostati u pravosuđu, potreban je i pravosuđu i politici. Ali, nema što odlaziti u američku ambasadu.

11:20 Za oprobeni HDSSB nema nikakve dvojbe - izvješće može dobiti prolaznu ocjenu, ali ne i Mladen Bajić.

- Možda je istina da se za dobrim konjem praši, ali prašine je bilo i previše. Da ste gospodine Bajiću državni odvjetnik u bilo kojoj drugoj demokratskoj državi i da vas se otkrije kako ulazite u strana veleposlanstva bila bi pokrenuta istraga. Kada bi se saznalo da ste strane obavještajce brifirali o predmetima koje vodite, bio bi pokrenut postupak za vaše razrješenje. Kada bi u Hrvatskoj funkcionirala trodioba vlasti Sabor bi vas razriješio, a nakon toga bi vas po izlasku iz Sabora uhitila policija i predala pravosuđu uz mjesečno zadržavanje zbog utjecaja na svjedoke! – sipao je Dražen Đurović u ime HDSSB-a na račun Mladena Bajića. Vrlo izravno nabrajali su zašto on nema njihovu podršku, posebno navodeći kako je to zbog njegovog selektivnog pristupa.

- Slučaj Planinska je takav primjer. Reagiralo se post festum. Iako se radi o kaznenom djelu otprije nekoliko godina postupati se počelo tek kad su o tome progovorili mediji, javnost i Sabor. Prečesta je pojava DORH-ovo regiranje sporadično. Na veće afere reagira tek kada o tome raspravlju kumice na placu, biraju kada i koga će prijaviti uzimajući u obzir političke okolnosti u državi. Imamo novi ZKP, a kaznene prijave za velike afere idu na dorade, budu odbačene ili u zastaru. Znači li to da je Bajić premoren ili je cijeli sustav kako ga je on ustrojio počeo trokirati ili nikada pošteno nije ni proradio – kaže Đurović. Upozorio je osim toga kako uvijek prije Bajićeva izvješća u Saboru imamo predstavu za medije, pa je podsjetio na najnoviju akciju Indeks na Medicinskom fakultetu.

- Uhićenje studenta od 19 godina zbog kupovine jednog ispita nije ništa nego cirkus za medije – smatra HDSSB. Osim toga kao krimen Bajiću spomenuli su i SMS poruke Ivi Sanaderu, ali i curenje informacija iz istraga u medije.

- Tko to podobnim novinarima dila informacije i tko to je odlično i preodlično surađivao sa dr. Ivom. Koga je to SDP proteklih godina htio zamjeniti, a danas ga zagovara – istaknuli je Đurović koji kaže kako se „u sabornici može osjetiti nelagoda kada treba kritički progovoriti o radu glavnog državnog odvjetnika“.

- Hrvatskoj ne treba Hoover već Antonio di Pietro – poručuje HDSSB.

10:50 - Kao i proteklih pet godina, i ovaj put na početku ću reći da ja ovo izvješće neću podržati, a ostali članovi Kluba zastupnika samostalno će odlučiti hoće li podržati izvješće o radu glavnog državnog odvjetnika. Ja neću koristiti riječi, kao jedan bivši zastupnik, danas ministar u Vladi, neću nazvati glavnog državnog odvjetnika standBajić. Ali ću reći da izvješće nije dobro. Mene bi veselilo da o takvom izvješću raspravaljamo četiri puta godinšnje, jer bi onda imali četiri puta više akcija nego sada - rekao je šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar i prebacio se na svoj teren - radnička prava.

- Glavni državni odvjetnik rekao je da su 177 prijava zbog neisplate plaća odbacili, jer je sudska praksa da mora postojati namjera neisplate plaća, da neki poslodavac iz objesti nije isplatio plaću, pa su oni odlučili da i ne pokreću takve slučajeve. A podigli su optužnice protiv 49 poslodavaca, a njih 36 je osuđeno. A ostali su dobili zlatnu kunu ili su proglašeni menadžerima godine - rekao je Lesar.

Podsjetio je kako od 1995. u Zakonu o radu stoji kako poslodavac, kad ne isplati plaću ili dio plaće, da je radniku dužan dati potvrdu o neisplati plaće, a u slučaju da to ne napravi zapriječena je novčana kazna od 61.000 do 100.000 kuna.

- Pitam gospodina Bajića, ako niste podizali kaznene prijave, zašto u ovih 177 prijava koje ste odbacili, niste išli na prekršajne postupke i niste prekršajno kaznili poslodavce - pitao je Lesar i nastavio:

- Kad se radi o neisplati plaća, ne prijavljuje se niti kazneno niti prekršajno. A naplata poreza ide brzinom munje, svi dugovi među vlasnicima kapitala - brzinom munje, ali radnička potraživanja ne. To je osnovna zamjerka. Iz godine u godinu isto.

- Sve dok ne shvatimo da Državno odvjetništvo mora biti u zaštiti radničkih prava, dok sudovi traže da se dokaže namjera neisplate plaća, a sama neisplata se ne kažnjava, dotle ja neću podržati izvješće o radu državnih odvjetništava - zaključio je Lesar.

10:39 Vladajući SDP nikada dosada nije tako pozitivno govorio o Bajićevu radu kao jutros.

- Želim pozdraviti predan i požrtvovan rad DORH-a u borbi protiv kriminala i na zaštiti interesa Republike Hrvatske. Za razliku od istočnonjemačkog Stasija da budu štit i mač partije državni odvjetnici moraju biti štit i mač države i njezinih građana. Politika ima zadataka da DORH-u osigura zakonodavne i materijalne uvjete za rad. Politika je maknula ruke od njega. U prošlosti to nije bilo uvijek slučaj i zato će SDP podržati rad DORH-a i ovo izvješće - najavio je SDP-ovac Peđa Grbin. Koji tu nije stao na sipanju hvale na račun DORH-a.

- Ovo nije samo izvješće Bajića već službe s 1600 zaposlenih.

Svim tim ljudima zahvaljujem na predanom radu i svemu što čine da krivci budu kažnjeni, a nevini oslobođeni – naglasio je SDP-ovac. Ipak vladajući su imali i neke primjedbe na rad DORH-a. SDP smatra kako DORH treba uložiti dodatne napore za nagodbe u građanskim predmetima.

- Kada je u pojedinim predmetima jasno da se gubi tražimo od DORH-a da poduzme sve kako bi se sve završilo bez stvaranja dodatnih troškova – apelirao je Grbin. Kad je riječ o zemljišno knjižnim predmetima naglasio je kako je nedopustivo da državna odvjetništva postupaju na različite načine.

Iako je SDP pozdravio povećanje broja riješenih prijava u kaznenim predmetima, upozorili su na ogromne razlike između pojedinih državnih odvjetništava kada je riječ o odbačaju prijava.

- Razlike su ogromne, u Dubrovniku 29, u Karlovcu 6 posto. Ovakve razlike su nedopustive i moraju se smanjiti – istaknuo je Grbin. Posebno je upozorio na kaznene prijave koje odbacuje USKOK.

- Imamo 40 posto odbačaja, a više od 90 posto osuđujućih presuda. To pokazuje kako su državni odvjetnici možda previše oprezni. Ponekad moraju riskirati, a ove brojke pokazuju da to ne čine nikada – kritizirao je SDP. Ipak to neće promjeniti odluku najveće vladajuće stranke da podrže Bajićevo izvješće.

- Izvješće treba prihvatiti, dobro je, pokazuje da se radi dobro, ali smatramo da se neke stvari moraju promjeniti. Prije svega treba ujednačiti kriterije rada među državnim odvjetništvima, potrebna je i dodatna evaluacija odbačenih kaznenih prijava. Možda treba razmisliti o osnivanju nezavisnog tijela koji će ocjenjivati je li bilo potrebno odbaciti baš sve. Osim toga treba uvesti dodatni nadzor i kontrola nad troškovima DORH-a, pogotovo zbog krize u kojoj se Hrvatska nalazi - nabrojio je Grbin.

10:23 USKOK je 2011.zaprimio ukupno 1.184 prijave, a odbačeno je njih 716, u 58 slučajeva podignuta je kaznena prijava, dok je 252 slučaja kaznena prijava podignuta nakon istrage, rekao je Bajić te dodao kako su sudovi donijeli 97 posto osuđujućih presuda.

- Ovo potvrđuje da zamjenici USKOK-a s oprezom i velikim i jakim dokazima idu u kaznene postupke. Sama činjenica o 97 posto osuđujućih presuda govori u prilog tome da USKOK u svojim predmetima savjesno prikupljaju dokaze i s čvrstim dokazima izlaze na sud. Što se tiče odbačaja, konstatacije se slične kao i prije, no sudionici različitih sudskih postupaka kada su nezadovoljni presudom prijavljuju suce, državne odvjetnike, a i dio izvršne vlasti - rekao je Bajić.

Što se tiče posebnih dokaznih radnji, kao što su mjera korištenja prisluškivanja telefona, Bajić je rekao da je znatno pao broj takvih naloga. Lani ih je izdano tek 728, za 1881 osobu, a provođenjem tih dokaznih radnji nije dovedeno u pitanje ljudska prava.

Ali, novi Zakon o kaznenom postupku, rekao je Bajić, nema samo pozitivne efekte.

- Državno odvjetništvo prozivalo se u medijima za curenje informacija, jer kad se objavi nešto iz istrage, svi smatraju da informacije cure iz Državnog odvjetništva. No, kad se pogleda kome je u cilju objava pojednih informacija, može se doći do drukčijeg zaključka. Sve strane u postupku imaju pravo na presliku cijelog spisa i mogu njome raspolagati kao i Državno odvjetništvo i svi moraju čuvati činjenice koje su saznali. Prije izmjena zakona, postupak je bio tajan za sve, a nakon izmjena, iz članka koji propisuje tajnost izuzeti su mediji. A dokazivanje odakle im stižu informacije, praktički je nemoguće, ali to ne znači da državni odvjetnici nisu pokušali, ali nismo uspjeli dobiti - rekao je Bajić i ustvrdio kako postoje dva načina da se curenje informacija spriječi:

- Ili neka dio istrage ne bude tajan, ili neka se vrati izvorni članak ZKP-a koje bi onemogućilo objavu dijelova istrage u medijima.

10:16 - Bez novog Zakona o kaznenom postupku koji je donesen u rujnu 2009. i njegovih instrumenata koji su dali mogućnost da državni odvjetnik bude agresivniji ne bismo imali tako veliku učinkovitost - priznao je danas u Sabor glavni državni odvjetnik Mladen Bajić podnoseći Izvješće o radu u 2011. godini. Poručio je kako ukidanje pojedinih odredbi ZKP-a od strane Ustavnog suda nije dovelo u pitanje postupke koji su bili u tijeku.

Zbog novog ZKP-a povećan je, kaže Bajić, broj djelatnika pa u DORH-u radi 1646 osoba, od toga 617 državnih odvjetnika, zamjenika i savjetnika.

- U većem djelu DORH je preuzeo poslove istražnih sudaca – naglasio je Bajić koji je iznio kako je lani zabilježen povećan broj podnesenih kaznenih prijava.

- No, nije dobro što imamo porast nepoznatih počinitelja – priznao je iznoseći i konkretne brojke.

- Riješili smo 54.401 predmeta, neriješeno je ostalo 9.306 od čega 0,27 u državnim odvjetništvima. Najbrojnija su imovinska kaznena djela, zatim zlouporaba opojnih droga. Odbačeno je 19 550 kaznenih prijava, neposredno ih je optuženo u 47,6 posto slučajeva, a za 7,8 posto podnesen je istražni zahtjev - nabrojio je Bajić. Posebno se pohvalio uspješnošću rada DORH-a koja je, objasnio se, mjeri donesenim presudama.

- A u čak 87,3 posto slučajevi su završili osuđujućim presudama - rekao je Bajić.

Velik je broj odbačaja opravdao je time što se mnoge odnose na na puno kaznene prijave koje su na granici prekršaja, ali i zbog presude Maresti suda u Strasbourghu.

Također je, iznio podatak kako je lani DORH zamrznuo imovinu optuženika vrijednu 255 milijuna kuna.

- A sudovi su oduzeli imovinu vrijednu nešto manje 80 milijuna kuna - rekao je.

9:39 Sabor nastavlja s radom raspravom o izvješću o radu Državnih odvjetništava. Prije rasprave i obraćanja zastupnicima glavni državni odvjetnik Mladen Bajić rekao je kako još nije donio odluku o sudbini svoje zamjenice Višnje Lončar čiji su sin i suprug uhićeni u prošlotjednoj akciji Index na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

- Kako sam i rekao, odluku ću donijeti do kraja ovoga tjedna. Istraga će trajati, naravno, duže, ali o ovom predmetu odlučit ću ovaj tjedan - kratko je rekao Bajić te najavio kako će navodne SMS-ove koje je slao Ivi Sanaderu, komentirati nakon saborske rasprave.

______________________________________________________________________

Hrvatski sabor danas zasjedanje nastavlja raspravom o Izvješću o radu državnih odvjetništava u 2011. godini. U izvješću stoji kako su državna odvjetništva lani zaprimila 90.631 kaznenu prijavu, što je za 3,1 posto više nego godinu ranije.

Bilježi se porast kaznenih prijava protiv nepoznatih počinitelja (za 11,1 posto), maloljetnih osoba (3,8 posto), mlađih punoljetnih osoba (1,5 posto) i protiv pravnih osoba (17 posto).

Do pada prijava došlo je samo u odnosu na odrasle osobe, uzrok čega u tužiteljstvu vide u povećanju broja prijava protiv nepoznatih osoba. U odnosu na odrasle osobe najbrojnija su kaznena djela protiv imovine s 12.088 prijavljenih osoba ili 28,2 posto od svih primljenih prijava.

Druga po zastupljenosti su kaznena djela vezana uz zlouporabu droga, za što je prijavljeno ukupno 4821 osoba ili 11,35 posto svih prijava protiv odraslih osoba. Treća su kaznena djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina, s 4665 prijava ili 10,9 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 06:56