SPEKTAKULARNA SMJENA LIDIJE BERTOVIĆ

BEZ NATJEČAJA POTROŠILA 8,4 MILIJUNA NA NAFTU I MLIJEKO Nalaz revizije u NP Plitvice

Lidiji Bertović, smijenjenoj šefici Nacionalnog parka Plitvička jezera, policajci su oduzeli automobil i papire koje je vozila
 Robert Fajt/CROPIX

Pravi akcijski triler odigravao se u četvrtak u Nacionalnom parku Plitvička jezera nakon što je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović smijenio ravnateljicu Lidiju Bertović.

Odluku o smjeni resorni je ministar donio nakon što je nalaz upravnog nadzora, koji je obavljen prije dva mjeseca, pokazao kako je ravnateljica učinila nekoliko velikih propusta u vođenju te javne ustanove.

L. Bertović je o smjeni saznala u četvrtak oko 12 sati, kada su je o razrješenju prvo obavijestili telefonskim putem. Nakon telefonskog razgovora, na vrata njezina ureda na Plitvičkim jezerima pokucao je poštar koji joj je uručio preporučenu pošiljku u kojoj je stajalo da je razrješena dužnosti ravnateljice Nacionalnog parka.

Nalog za pretres

Tada već bivša ravnateljica pozvala je svog odvjetnika, a na Plitvice je uskoro stigao i njezin prijatelj iz jedne medijske kuće, koji je, kako doznajemo, s njom nedavno bio na službenom putovanju u Japanu. Oko 18 sati jedan od djelatnika Nacionalnog parka nazvao je novoimenovanu vršiteljicu dužnosti ravnateljice Nataliju Božičević.

- Smijenjena ravnateljica Bertović zajedno s još nekoliko ljudi upravo iznosi neku dokumentaciju iz svog ureda. Stavljaju je u prtljažnik jednog od automobila koji su parkirani ispred - rekao je djelatnik Nataliji Božičević.

Ona je odmah pozvala policajce koji su krenuli prema Plitvicama.

Prema našim informacijama, policajci su se mimoišli s automobilom u kojem je bila smijenjena Lidija Bertović. Nisu ga zaustavili jer u tom trenutku nisu imali nalog za pretres automobila i njezina ureda. Zapisali su tablice te o tome obavijestili kolege iz Karlovca. Lidija Bertović s prijateljem je krenula prema Zagrebu jer je te večeri trebala gostovati u HTV-ovu Dnevniku 3.

Nadležnost DORH-a

Nakon 20 sati, kada je nalog za pretres napisan, automobil koji je vozio njen prijatelj iz medija i u kojem je L. Bertović bila suvozačica, zaustavljen je kod Karlovca. Nakon zaustavljanja obavila je obavijesni razgovor u karlovačkoj policiji.

- Prema informacijama koje smo dobili, izuzeti su neki dokumenti iz automobila i njezina ureda, automobil je zaplijenjen i cijeli je predmet sada u nadležnost DORH-a. Više informacija nemam - potvrdila je Dijana Sušac, glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša.

Put u Japan

Prema Zmajloviću, L. Bertović je razriješena dužnosti zbog negativnih pokazatelja vezanih uz vođenje Javne ustanove i neostvarivanja postavljenih ciljeva tijekom 16 mjeseci obnašanja dužnosti. Smijenjena je jer je učestalo kršila Statut ustanove, pravilnike i Zakon o javnoj nabavi, a smatra se odgovornom i zbog toga što je Porezna uprava na sedam dana zatvorila ugostiteljski objekt Kozjačka Draga.

Bertović je gotovo odmah nakon imenovanja, dakle prije 16 mjeseci, dospjela u medije jer je naručila luksuzni terenac vrijedan oko 600.000 kuna. To je stopirano, ali su se afere počele javljati jedna za drugom.

Prema Statu te ustanove, ravnateljica bez pristanka Upravnog vijeća ne može samostalno donositi odluke o javnoj nabavi koja je veća od 200.000 kuna.

Upravni nadzor iz listopada potvrdio je da je L. Bertović u 10 od 15 slučajeva koje je inspekcija pročešljala počinila nepravilnosti.

Utvrdili su da je bez suglasnosti Upravnog vijeća prvo nabavila mlijeko i mliječne proizvode za 1,6 milijuna kuna, a zatim i naftu i gorivo za 6,8 milijuna kuna.

Bez suglasnosti Vijeća u zakup je dala nekoliko poslovnih prostora u Nacionalnom parku. Osim toga, inspektori koji su bili u nadzoru sumnjaju da je oštetila Plitvice za oko 1,4 milijuna kuna jer nije obnovila Ličku kuću, ali i zbog zatvaranja objekta Kozjačka Draga.

Upravo u tom objektu inspektorima nije izdan račun. Napisali su zapisnik, no L. Bertović ga je prvotno odbila prihvatiti kako bi kupila vrijeme i na naki način pokušala od Porezne uprave, pričaju nam naši sugovornici, ishoditi stopiranje zatvaranja tog objekta.

Objekt je na kraju zatvoren, a gubici se procijenjuju na 400.000 kuna.

Smijenjenoj ravnateljici prigovarao se i službeni put na sajam u Japan na koji je potrošeno više od 200.000 kuna. Uz nekoliko zaposlenika, s njom je putovalo još nekoliko osoba, među kojima je, kako su nam ispričali, bio i vlasnik automobila što ga je policija zaustavila u četvrtak navečer kod Karlovca. Ti su prijatelji sami platili avionske karte, a ravnateljica je na reprezentaciju na tom putu potrošila oko 28.000 kuna.

Predsjednički apartman

Prema nekim izvorima, to je nakon povratka u Hrvatsku pokušala stornirati, ali nije uspjela.

Premda je praksa da ravnatelji parkova spavaju u unajmljenim stanovima u okolici parka i sami plaćaju najam, prema informacijama iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, jedino je Lidija Bertović koristila predsjednički apartman u jednom od hotela na Plitvicama, i to na račun ustanove.

Zmajlović: strateški ciljevi nisu ispunjeni

U više od godinu dana mandata nisu ispunjeni postavljeni strateški ciljevi koji su zacrtani na početku mandata. Nacionalni park Plitvička jezera trebao je jasno pokazati i dokazati kako se zaštićena područja mogu staviti u funkciju razvoja i postati generator razvoja cijele regije, službeno je priopćenje ministarstva koje vodi Mihael Zmajlović o smjeni Lidije Bertović. Do provedbe natječaja i izbora novog ravnatelja, Javnu ustanovu Nacionalni park Plitvička jezera vodit će vršiteljica dužnosti, Natalija Božičević, koja je tamo zaposlena od 1999.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:09