BORBA ZA SKRB

BITKA ZA DIJETE 'Sutra će mi uzeti dječaka. Žele ga smjestiti u dom jer sam dopustila da ga ponekad pričuva moja kći ili rodica. Ne razumijem...'

'Da, to je dovoljan razlog da se oduzme dijete', smatra šefica Centra za socijalnu skrb
 iStock / Bruno Konjević / EPH

ZAGREB - Osmogodišnji M. B., dijete s DiGeorgeovim sindromom, koje zbog zanemarivanja u biološkoj obitelji već pet godina živi kod udomiteljice Silvane Mezić, u ponedjeljak će biti oduzeto udomiteljici i smješteno u Caritasov dom za djecu s teškoćama u razvoju u Brezovici jer je, prema riječima ravnateljice nadležnog centra za socijalnu skrb, udomiteljica kontaktirala s dječakovom biološkom majkom te ponekad ostavljala dijete na čuvanje rodici! To je, kaže ravnateljica zadarskog centra Vesna Burčul, izraz udomiteljičine samovolje i dovoljan razlog da dijete promptno, bez ikakvog perioda prilagodbe, bude oduzeto udomiteljici i smješteno u instituciju.

Zapušten, a sad hoda

- Maleni je došao kod mene kad je imao 3,5 godine, u strašno zapuštenom stanju. Prema procjenama liječnika, bio je na nivou 8,5-mjesečne bebe. Nije mogao ni sjediti, kamoli hodati, a govor mu uopće nije bio stimuliran, ispuštao je neartikulirane zvukove, nije čak ni tepao. Danas trči, igra se, komunicira, razgovara. Ostala sam doslovce šokirana kad su me iz centra - iz kojeg u pet godina nitko ni jedan jedini put nije došao provjeriti kako dijete živi - nazvali u utorak i rekli da u ponedjeljak ne vodim dijete u vrtić jer dolaze po njega da bi ga isti dan smjestili u dom - priča Silvana Mezić (58), dok nam dječak, mnogo sitniji od uobičajenih osmogodišnjaka, veselo daje "high five", pokazuje svoje igračke i žica udomiteljicu da mu kupi burek kad kasnije krenu u šetnju.

Provede li se takva odluka, kaže udomiteljica, dijete će se potpuno izgubiti: on je dijete koje treba rad "jedan na jedan", koji ima rehabilitacije svaki dan, koji je vezan za udomiteljicu.

Nesigurnost centra

- Da je vraćen biološkoj mami, koju jako voli, ja bih razumjela. Da se smješta u kompetentniju udomiteljsku obitelj, koja mu može pružiti više poticaja za razvoj, i to bih razumjela. Ali smjestiti ga u instituciju, izvući ga iz obiteljske sredine i staviti u dom - to ne mogu dopustiti, ne bez borbe. Meni će biti strašno ako bude morao otići od mene. Ali za njega je to pogubno - kaže.

Ravnateljica nadležnog, zadarskog centra za socijalnu skrb, ističe pak kako centar mora poštivati neke zakonske odluke te da - iako nije sporno da je udomiteljica postigla izvanredan napredak kod djeteta - ona izaziva nesigurnost centra.

- Ona je znala dijete, kad bi joj trebalo, ostavljati rodicama. Nitko se ne može tako samovoljno ponašati da bi sam odlučivao o statusu djeteta, jer kako bi centar onda uopće nešto mogao pratiti? Da, to je dovoljan razlog da se oduzme dijete i, da, smatramo da je to u najboljem interesu djeteta - smatra ravnateljica Vesna Burčul.

Ne zna koliko je puta u pet godina dijete bilo ostavljeno rodici na čuvanje, jer nije pred sobom imala spis, niti zna koliko je puta centar izašao na teren i provjerio kako M. B. živi. Iznenađena je pitanjem zašto dijete barem nije prošlo period prilagodbe na instituciju: i djeca koja kreću u redovan vrtić moraju proći prilagodbu.

- Ozbiljno sam zgrožena, to prelazi sve granice. Kakav plan adaptacije? Kako bi se to izvelo? Kako se inače izmještaju djeca - pita ravnateljica.

Obilazak institucija

Silvana Mezić pak od utorka obija institucije - bila je u pravnom savjetovalištu udruge B.a.b.e., kod pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, u Ministarstvu socijalne politike.

- U Ministarstvu su u urudžbenom zaprimili moje pismo. Doista se nemam čega sramiti, a dijete i njegove današnje sposobnosti moj su najbolji advokat - kaže udomiteljica. Pismo centru uputila je i udruga Ozana, u kojoj dječak pohađa poludnevni vrtić, a pokušali su ih kontaktirati i iz Centra Slava Raškaj, gdje dijete ima rehabilitaciju.

Preselila u Zagreb

Silvana Mezić živjela je s dječakom u Zadru, zbog čega joj je još uvijek nadležan tamošnji centar za socijalnu skrb, iako se 2013., zbog djetetove rehabilitacije, preselila u Zagreb. Krajnje ju je iznenadio razlog - ostavljanje djeteta s rodicom - koje je ravnateljica navela kao razlog oduzimanja.

- Ne razumijem. Dijete je ponekad znalo ostati s mojom 26-godišnjom kćerkom, koja živi s nama, i rodicom koju dobro poznaje - pita se.

'Ne preda li dijete, slijedi ovrha!'

Socijalna služba sutra će doći odvesti M. B. u dom.

- To je sudska odluka. Istina je da je donesena na temelju preporuke centra, no preporuka je rezultat timskog rada i svi su složili s njom. Ako ga udomiteljica neće predati, mi se sigurno nećemo tući za dijete. Ići će ovrha - rezolutna je ravnateljica centra Vesna Burčul. Potvrđuje da, osim saznanja da su ponekad o dječaku brigu vodili rođakinja i neke druge osobe, nema drugog razloga za oduzimanje - nema dokaza za zlostavljanje, zanemarivanje ili nepoštivanje bilo koje djetetove potrebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 11:37